Jó rendszervaku kezdőknek?
Hát, ez nem olyan egyszerű. Portréhoz egy vaku ritkán elég. A régebbi Canon vakuk azok infrával vezérelhetőek voltak, a mostaniak rádióval, a legnagyobb Canon vaku használatos adóként mindkét rendszerben (van külön adó is, de nagy vaku úgyis kell). A régebbiek azok most (használtan, nyilván) egész elfogadható árúak, de a használt cikkben mindig van némi rizikó, bár nekem csupa jó tapasztalatom van használt vakukkal kapcsolatban (igaz, csak hat darab van :D ). A legrégebbit, egy 550 EX-et úgy vettem a parkolóban kb 12 éve, hogy "én sokat használtam, de akitől vettem, az is azt mondta, hogy sokat használta, de ő is használtan vette". Tehát egy 580 EX-et ajánlanék kezdetnek, abban van annyi fényerő, hogy beltéren lehet indirekt vakuzni is vele. Aztán majd a gyakorlatban kiderül, egy vagy kettő kisebb kell-e még hozzá. Az EX vakuk tehát nem nyitottak a jövőre, 10 év múlva elfogy a kínálat, alkatrész se lesz hozzájuk, de a rádiós RT vakuk meg drágák.
A klóngyártók termékeit nem ajánlom, több olyan vélemény van, hogy hamar tönkremegy és javíttatni nem érdemes (ilyenkor azért mindig megjelenik valaki, hogy neki van Yongvalamije és jól működik :D ).
Aki kisebb vakuval kezd, az hamar vesz egy nagyobbat. :D Persze, az elvárt minőség az mindig szempont, ha téged nem zavar a kemény árnyék, kiégett nagy felületek, a "reflektor fényével szembenéző ijedt nyúl tekintet", akkor egy kisebb vakut a gépre, és durr, pofánvakuzni az alanyt.
Portrézni műteremben elvileg lehet piszok olcsó vakukkal és kioldókkal is, elvégre egyszer kell kikísérletezni a helyes megvilágítást (egyes Canon gépek már nem sütnek el más vakukat, satöbbi nehézségek).
Van az a mondás, hogy tanácsot az ember azért kér, hogy vagy ne fogadja meg, vagy legyen kinek utólag szemrehányást tenni. :)
1: köszönöm a hosszú, részletes válaszodat!
2: mindenki, akit csak hallotam azt mondta hogy ne vagyek körvakut, az nem jó semmire.
a vakun használnék mindenképpen derítőlapot vagy diffúzort.
Szerinted miért találták ki a vakukábelt, vagy az objetív végére a diffúzort?
Hogy ne árnyékoljon az objektív.
A portréhoz nem értek annyira, elfogadom úgy ahogy mondtad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!