Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » A napfény tönkreteheti a CMOS...

SIDLER22 kérdése:

A napfény tönkreteheti a CMOS szenzort?

Figyelt kérdés

Szeretnék HDR képeket csinálni. Van egy Nikon D3300-as gépem és ugye a HDR képeket úgy kell csinálni, hogy legalább 3 képet kell csinálni. Egyet a a középértékekkel (mint a normális képek) és kettőt eltolva + meg - 2-es expozíció értékkel (legalább).

Naplementében szeretnék lefotózni egy városi emlékművet csak a +2-es expozíciótól tartok egy kicsit, hogy nem-e fogja károsítani az a telibe vakítás. Valaki tud erről valamit, hogy mennyi fény érheti a szenzort maximum?

2021. szept. 22. 18:39
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:

Nem fogja károsítani a naplemente fénye.

Amitől féltened kell a szenzort az a discok fény efektjei.

2021. szept. 22. 18:47
 2/20 A kérdező kommentje:

Ja a lézer?

Illetve azt tudom, hogy a naplemente fénye nem fogja, de én direkt fel fogom tolni a fényerőt legalább 2-vel. Ennek tudatában írtad ezt?

2021. szept. 22. 18:56
 3/20 anonim ***** válasza:

A szenzort a hő tudja károsítani, ami akkor áll fenn, ha közvetlenül a Napba fotóz valaki. A lencse, mint egy nagyító, ráfókuszálja a Nap fényét a szenzorra, ami ettől melegedni kezd és egy idő után károsodik. Néhány másodpercnyi exponálástól az égvilágon semmi baja nem lesz.

Más: Az expo érték beállítása szoftveresen történik, így akár +10-es expoértékén is fotózhatnánk, attól semmi baja nem lesz a szenzornak. A szenzorra érkező fény mennyiségét egyedül az objektív befolyásolja, tehát az F értéket alacsonyra véve (tág írisz) növekszik a beérkező fénymennyiség.

2021. szept. 22. 19:27
 4/20 A kérdező kommentje:
Az expozíciós értéket úgy értettem, hogy én a fényképezőn kézzel állítom be, hogy több fény érkezzen be. De akkor mostmár tudom, hogy nem a fénytől lesz baja a szenzornak hanem a hőtől. Köszi a gyors választ.
2021. szept. 22. 19:48
 5/20 anonim ***** válasza:
82%

Akkor tud károsodni ha egy nagy telével mindenfeél szűrő nélkül belenézel vele a napba délben.

Napnyugtától nem lesz semmi baja. Főleg nem viszonylag rövud záridőnél

2021. szept. 22. 19:53
 6/20 anonim ***** válasza:
#4 Nem, te azt állítod be szoftveresen, hogy több fénymennyiséget olvasson ki a szenzor, mint ami beesik. A fizikát nem lehet becsapni, attól még a beérkező fény nem lesz több. Ha ez nem világos, hogy miért így van, akkor javaslom, hogy merülj el a témában, mert a későbbiekben fényeléshez elengedhetetlen lesz ezeket az alap dolgokat megérteni.
2021. szept. 23. 02:02
 7/20 A kérdező kommentje:
Tehát akkor ezek szerint én bárhogy állítom a rekeszt vagy a záridőt az csak egy parasztvakítás és valójában semmi nem történik és mindig ugyanannyi fény fog beérkezni csak a szenzor fog kevesebbet eltárolni? Engem átvertek a DSLR gépekkel?
2021. szept. 23. 08:36
 8/20 anonim ***** válasza:

Minél szűkebb a rekesz, annál kevesebb fény érkezik meg az érzékelőhöz és minél rövidebb a záridő annál kevesebb fény éri az érzékelő abban az esetben ha redőnzár van.

Élőkép és elektronikus zár esetén van az, hogy folyamatosan éri a fény az érzékelőt, mert nyitva van a mechanikus zár/tükör.

2021. szept. 23. 09:15
 9/20 anonim ***** válasza:

"mindig ugyanannyi fény fog beérkezni"

Érdekelne, ezt a hülyeséget miből következtetted ki?

2021. szept. 23. 11:10
 10/20 anonim ***** válasza:
Neked is mondom, hogy olvass utána, ha nem érted a miértjét. HDR-hez AE bracketinget kell használni, ami expo kompenzációval működik. Az pedig sem a záridőn, sem az íriszen nem változtat, a zoom sem változik. Tehát mitől is változna meg a beérkező fénymennyiség?
2021. szept. 23. 20:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!