Sokat számít egy videokameránál (Sony handycam), hogy 1/3,91" vagy 1/5,91"-es a szenzora (ugyan olyan f érték mellett persze)?
1, egyáltalán észrevehető a különbség? azt nem értem, hogy az elvileg sokkal drágább, magasabb szintű modellnek kisebb a szenzora.
2, érti valaki h miért szórakoznak itt ilyen hangyaf... szenzorokkal, és miért nem tesznek bele pl minimum egy 1"-ost? sztem ebben a 160-190 ezres kategóriában azért simán mehetne bele.
mi a véleményetek? vagy mivel kompenzálják ezt az icipici szenzort? mert sztem ez max ragyogó napsütésben készíthet elfogadható videókat, de akkor felmerül a kérdés, mégis milyen célra gyártják ezeket?
pl most nézek kettőt, és ezért akadt meg a szemem:
Sony HDR-CX625 vagy a CX410VE (ez utóbbinak van a 1/3,91" szenzora), és szóval nem értem.
Te vagy az aki 300 ezer alatt keresi a videokamerát?
150 ezer forintért ne várj semmit.
Azért pici a szenzor kérem szépen, mert olcsóbb. Kisebb lencse elég és nagyobb optikai zoomot tudnak beletenni.
Kevesebb áram szükséglete van és kompaktabb.
A nagy szenzor csak a rendes kamerákhoz dukál. Ami ugye 500ezertől indul.
Ezeket csak ovis műsorok forgatására találtak ki
ezt nem is tudtam. akkor egy APS-C vagy fullframe esetén nem is lehetne ugyanekkora zoomot?
mondjuk van egy VG900-am is, de mára elég elavult már, pedig azért az nem a legalja éppenséggel. de ezt a zoom és kis szenzor összefüggést még nem hallottam, igaz, én csak hobbyzok ezzel.
na azért ha megnézzük a sony AX100-asát, annak is 1"-es a szenzora és 420 ezer körül már megvan. és az is zajosodik bőven. nyilván teljesen más a képi világa, de azért ez se elég már enyhe szürkületben se.
de egyébként pont azt a tendenciát látom, h az egész komoly, millió feletti kamerákba is bele tesznek ilyen picike szenzorokat és egyszerűen nem értem.
De lehet ekkora zoom. Csak nagyobb szenzor nagyobb lencse.
Nem véletlen van, hogy bizonyos objektívek akár 300 ezer fölötti áron vannak
Így van ahogyan már előttem is írták, hogy kis szenzorhoz lehet nagy fényerős (1.8-as) objektívet " építeni". Nem a kis szenzorral van gond , bár annál sokan keveslik a dinamikai tartományt amit a nagy szenzorok tudnak, hanem , hogy a kis szenzorral nem igazán lehet fényképezni.
Kis szenzornál elég volt régen a 1280x720 pixel. Ez bőven elfért az 1/5.8"-as szenzoron. Ráadásul az ilyen kicsi szenzorhoz könnyen lehetett "építeni" nagy fényerős nagy zoomos objektívet. Aztán jöttek a videózni is tudó fényképezők az 1/2.3"-as szenzorral.
Ehhez az 1/2.3"-as szenzorhoz a Panasonic épített fix 2.8-as fényerős zoom objektívet és már tudja a 4K-t is.
A következő lépés az 1"-os szenzor. Ezzel már fényképezni is lehet. Viszont "drága" hozzá a zoom objektív.
Pana FZ1000; FZ2000/2500; Sony RX10 I-IV.
Az 1"-os szenzorhoz a Sony készítette el az eddigi legnagyobb zoom objektívet( Sony RX10 IV.)
Érdekes módon a Pana nem készített a 4/3-as szenzorához nagy átfogású zoom obit.
Viszont az ennél nagyobb APS-C szenzorhoz létezik 28-300 mm-es is. Itt a fényerő hiányával fizetjük meg a nagy átfogást.
Esküvői videósok használnak fix 2.8-as 28-70mm-es zoom obikat APS-C rendszerhez melyek 4-500 ezerbe kerülnek.De ők is inkább a nagy fényerős fixeket használják inkább.
Egyébként ha megfigyeled a drága nagy videókamerákon is ott figyel a videólámpa...
"Ehhez az 1/2.3"-as szenzorhoz a Panasonic épített fix 2.8-as fényerős zoom objektívet és már tudja a 4K-t is."
Ez a Pana FZ300-as. Ez kimaradt.
szép összefoglalás, látom, benne vagy a témában.
én azon döbbenek meg, hogy a 4K-s kamerákba is bele tesznek egy minike szenzort, pedig úgy gondolom, ide azért már egy 1"-os elvárható lenne minimumként (Sony AX53 pl.).
és egész komoly vállkameráknál detto.
az első 1"-os kifejezetten kamera a CX900-as volt ha jól tudom, aztán AX100, és most az AX700, na ezek már tuti nem rosszak (én csak az első kettőt ismerem, de igazából az 1'-os szenzort is kicsinek tapasztalom).
azt nézem viszont h a kis gagyi handycamek is f1,8-at tudnak 1/4 - 1/6 szenzornál. szóval azt mondod, az igazi probléma, h nem lehet fotózni velük ilyen kis szenzornál? mert én is azt tapasztaltam, h ezekkel a kis vackokkal is nappali fény mellett egész jó videókat lehet készíteni, de fotó felejtős, de mondjuk én nem is keverném össze a két funkciót egy gépbe. bármennyire is ez a tendencia, a Sonyval beszéltem és azt mondták, azért nincs utódja pl a NEX-VG900 full framenek, mert egyszerűen nincs rá igény. teljesen átvették a szerepét a videózni is tudó fényképezőgépek, mondjuk ILCE 6000 felett, és ugye APS-C-sek vagy fullframesek.
hát jó kérdés ... jobb fényviszonyok között mondjuk eszméletlen jó dinamikája van már a CX900-nak is, fényképezésre pedig mást használok.
de ha ez így van, akkor a kamerák teljes mértékben el fognak tűnni? hát állítólag már filmforgatásoknál is sokszor fullframes fényképezőgépet használnak. fene tudja.
akkor mi lenne az az előnye a kifejezett kameráknak, ami miatt érdemes még amellett dönteni és nem fényképezőgéppel videózni? mert a jobbaknál a zoom ugyanúgy kevés, csak a handyknél látni ilyen 30-40x-szeres zoomot.
tényleg érdekelne. mondjuk talán a kompaktság, az optikai stabilizálás jobb sztem.
"Ehhez az 1/2.3"-as szenzorhoz a Panasonic épített fix 2.8-as fényerős zoom objektívet és már tudja a 4K-t is."
igen, de tulképpen ez egy jobb akciókamerának a jellemzője. és bármennyire hasznos, én még nem láttam dinamikadús, igazán szép akciókamerás felvételt. inkább dokumentálásra való sztem. érdekes ... de nem ismerem a Panasonicocat, lehet h kitaláltak hozzá vmit.
"akkor mi lenne az az előnye a kifejezett kameráknak"
A nagy zoom. Sajnos azt látom, hogy ma már legtöbben a telefonjukkal hadonásznak. Az óvodában is már csak egy szülő kezében láttam kézi kamerát a 4 év alatt míg jártak oda a gyerkőcök. Esetleg még egy két DSLR, de már az sem jellemző.
Egyszerűen a kényelem oltárán áldozzák fel az emberek a videóminőséget.
Ők tudják, majd pár év múlva fognak talán elgondolkodni, amikor visszanéznék az emlékeket a gyerekről, hogy a telós videók, fényképek mit érnek.
Ami számomra még meglepő, hogy a tehetősebb szülőket sem érdeklik ezek a dolgok. Kinn áll a 10milliós autója, a gyereket meg telefonnal videózza 5 méterről.
De visszatérve a témához kézi kamerát már én sem vennék, én elvagyok a pana FZ1000-rel. Fényképezésre, videózásra egy jó kompromisszum.
Ezzel akár 15-20 méterről is tudom videózni a színpadon táncoló kislányomat úgy is,hogy csak az arcát veszem, és még jó képeket is tudok készíteni róla.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!