Mit befolyásol a szenzor mérete ?
Sziasztok!
Kinéztem egy fényképezőgépet ami nagyon tetszik és megfelelne az elvárásaimnak viszont egy kicsit most megtorpantam mert 4/3-os a szenzorja. A kérdésem az lenne, hogy a szenzor csak a kép minőségét befolyásolja és ha igen akkor azt milyen mértékben? Vagy ha még mást is akkor mik azok amiben még szerepet játszik?
Illetve egy 4/3-os szenzor elég a hobbifotózáshoz, vagy egy aps c annyival jobb, hogy inkább azt éri meg venni?
A szenzorméret sok mindent befolyásol, neked legszembetűnőbb a képzaj lesz.
A hobbifotózás nem egy egzakt fogalom, így nem meghatározható, hogy mi elég hozzá.
1) Mi a célod az elkészült képekkel?
2) Mik lesznek a leggyakoribb témák?
Ezeket megválaszolod, és utána már könnyebb lesz eldönteni, elég-e a 4/3.
Természetképeket és állatokat szeretnék fotózni leginkább. A gép(ek) amit kinéztem egyébként
A panasonic lumix g7 vagy g80 de nem tudom hogy ezek ezzel a szenzormérettel alkalmasak-e a fentiekre. A képminőség mennyivel rosszabb az aps c szenzoros gépekénél? Vagy ezen a minőségen az obi is javít ?
4/3-ot profik is használják terepen.
A3-as méretben simán ki lehet nagyítani (ha az obi is olyan), de ha felinterpolálod a felbontást akár A1-is is el lehet menni.
Vannak olyan 4/3 gépek amik FullFrame felbontással egyenértékű felvételeket tudnak készíteni szenzoreltolásos sorozatfotózással.
Persze ilyesmit többnyire állványról lehet.
Ha nem akarsz óriásplakátra vagy a national geographic címlapjára dolgozni, akkor bőven elég lesz.
Ha nem akarsz sötétben, egekbe tekert ISO-val fotózni, akkor bőven elég lesz.
8:
Konkrétan a National Geographic címlapjára is dolgozhatsz mft vázzal, csak kell hozzá egy csúcskategóriás objektív, ami szerintem tippre úgy 10-szeresébe kerülhet, mint amennyit kérdező szanna ra, bár nem tudjuk mennyi az annyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!