Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Mit befolyásol a szenzor mérete ?

Mit befolyásol a szenzor mérete ?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Kinéztem egy fényképezőgépet ami nagyon tetszik és megfelelne az elvárásaimnak viszont egy kicsit most megtorpantam mert 4/3-os a szenzorja. A kérdésem az lenne, hogy a szenzor csak a kép minőségét befolyásolja és ha igen akkor azt milyen mértékben? Vagy ha még mást is akkor mik azok amiben még szerepet játszik?

Illetve egy 4/3-os szenzor elég a hobbifotózáshoz, vagy egy aps c annyival jobb, hogy inkább azt éri meg venni?

2021. márc. 6. 16:31
 1/9 anonim ***** válasza:

A szenzorméret sok mindent befolyásol, neked legszembetűnőbb a képzaj lesz.

A hobbifotózás nem egy egzakt fogalom, így nem meghatározható, hogy mi elég hozzá.

1) Mi a célod az elkészült képekkel?

2) Mik lesznek a leggyakoribb témák?

Ezeket megválaszolod, és utána már könnyebb lesz eldönteni, elég-e a 4/3.

2021. márc. 6. 16:52
 2/9 anonim ***** válasza:
Igazából a pixel mérete számít a minőség szempontjából, azt nézd meg az összehasonlítandó gyártmányoknál. Így tehát a szenzor mérete csak akkor, ha ugyanannyi pixelt kisebb szenzorra zsúfolnak, vagy ellenkezőleg.
2021. márc. 6. 16:53
 3/9 anonim ***** válasza:
...mármint a zajt tekintve, de vannak más szempontok is.
2021. márc. 6. 16:55
 4/9 A kérdező kommentje:

Természetképeket és állatokat szeretnék fotózni leginkább. A gép(ek) amit kinéztem egyébként

A panasonic lumix g7 vagy g80 de nem tudom hogy ezek ezzel a szenzormérettel alkalmasak-e a fentiekre. A képminőség mennyivel rosszabb az aps c szenzoros gépekénél? Vagy ezen a minőségen az obi is javít ?

2021. márc. 6. 17:21
 5/9 anonim ***** válasza:
A zajon az objektív csak akkor, ha a téma megengedő, és lehet nagyobb fényerővel fényképezni. A dinamika az inkább szenzor-gyártmányfüggő, az újabbak jobbak. A felbontásra meg az objektív képességei elegek, akkor jobb lenne a nagyobb megapixel.
2021. márc. 6. 18:00
 6/9 anonim ***** válasza:
Attól is függ mennyit szánsz rá, természetfotózásra végtelen összeget el lehet költeni, egy micro 4/3 szett olcsóbban jön ki, főleg a teleobjektív, valamint további előnye a kisebb méret.
2021. márc. 6. 18:24
 7/9 anonim ***** válasza:

4/3-ot profik is használják terepen.

A3-as méretben simán ki lehet nagyítani (ha az obi is olyan), de ha felinterpolálod a felbontást akár A1-is is el lehet menni.

Vannak olyan 4/3 gépek amik FullFrame felbontással egyenértékű felvételeket tudnak készíteni szenzoreltolásos sorozatfotózással.

Persze ilyesmit többnyire állványról lehet.

2021. márc. 6. 19:15
 8/9 anonim ***** válasza:
66%

Ha nem akarsz óriásplakátra vagy a national geographic címlapjára dolgozni, akkor bőven elég lesz.

Ha nem akarsz sötétben, egekbe tekert ISO-val fotózni, akkor bőven elég lesz.

2021. márc. 6. 19:25
 9/9 anonim ***** válasza:
75%

8:

Konkrétan a National Geographic címlapjára is dolgozhatsz mft vázzal, csak kell hozzá egy csúcskategóriás objektív, ami szerintem tippre úgy 10-szeresébe kerülhet, mint amennyit kérdező szanna ra, bár nem tudjuk mennyi az annyi.

2021. márc. 6. 22:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!