A kis frontlencsével rendelkező palacsinta objektívek a fontlencse méretének megfelelően, kevesebb fényt gyűjtenek össze a szenzor felületére, mint az azonos gyújtótávú nagy obik?
Bizony mondom néktek, híveim, láttyátok szümtükkel, egy kis fénytan sokat lendítene a dolgon. A fényképészetben használatos fényerő fogalom nem lesz kisebb, mert egyszerű megfontolások alapján a lencse megadott fényereje, azaz relatív nyílása az a felületegységre eső fényárammal arányos. Szóval nem, nem lesz kisebb. Mondhatnám, hogy már csak azért se, mert ugyanúgy 2,8 van ráírva, mint nagyobb társára. :)
Természetesen ez a geometriából adódik, és nyilván nem mindegy, hogy üveg vagy fekete vaslemez van az objektívben, ezt a valóságot angol cikkekben T-stop-nak hívják - Budai Petur a videójában egyszerűen T-számnak fordította. Jobb lencsékben azért ez nem jelent olyan sok eltérést.
Nyilván azért tettem fel a kérdést, mert nem vagyok szakmai büfé a témában...
De azért azt én is tudom, hogy ez a dolog nem olyan egyszerű mint azt az OFOTÉRT suli bemagolt tananyaga alapján gyanítani lehet...
Igenis lehetséges nagyobb méretű optikával nagyobb fényerővel rendelkező képet vetíteni a szenzorra úgy hogy a mélységélesség nem változik.
Erről szól a speedbooster! Az hogy a speedbooster elnevezésű lencse az objektíven kívül vagy belül helyezkedik el az részletkérdés.
Ej, de egy balról jövő fácán vagy te... OFOTÉRT suli bemagolt tananyaga, mi? :D Történetesen ezek a tudnivalók Budó Ágoston egyetemi fizikakönyvében vannak leírva:
Keress rá az oldalon
A fényképező-objektív a számos követelmény miatt
kezdetű bekezdésre. Ezt nem magolni kell, hanem érteni. :D
A speedbooster nem ellenkezik a fizika linkelt tankönyvbeli törvényeivel, mert a fényerő növekedésével együtt a gyújtótávolságot csökkenti. Ezen az áron "igenis lehetséges". :D
"A speedbooster nem ellenkezik a fizika linkelt tankönyvbeli törvényeivel, mert a fényerő növekedésével együtt a gyújtótávolságot csökkenti."
És akkor ezt egy objektíven belül nem lehet megoldani?
Mert pont erről van szó...
Fizikailag lehet, hogy eltérő mértékű fényt gyűjtenek össze, de a rekeszt szabványos értékekre kalibrálják, tehát ebből te a fényképezőgép végéből semmit nem profitálsz. Más okai vannak a dolognak.
Egy példát mondok. Az objektíveken lehet javítani foszforos lencsetaggal, amit profi objektíveknél használnak is. A foszforos tag megnöveli a beérkező fényerőt, így átmérőben kisebb objektív is elég, nem kell egy hatalmas és nehéz csövet fognod a kezedben fotózáskor. Persze ennek felára van, nem olcsó, ezért van az, hogy mégis inkább a nagyobb átmérővel operálnak az olcsóbb kategóriákban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!