Egy 20MPixeles fotót mekkora méretben lehet elfogadható minőségben kinyomtatni, ha az objektív felbontása megfelel a szenzor felbontásának?
Definiáld kérlek az "elfogadható minőség"-et.
Egyesek számára ugyanis például egy óriásplakát minősége is elfogadható - például óriásplakát céljára.
Objektív felbontása?
El tudnék képzelni erre valamféle mérést, amivel meghatározható, de elmaradott vagyok, fogalmam sincs mi lehet az, és sose hallottam róla.
A szakirodalom egyértelműen használja a kifejezést.
Nyilván egy analóg objektív optikai tulajdonságát kell megfeleltetni a digitális szenzor felbontásának.
Ha kicsit utána gondolsz szerintem te magad is könnyen rájöhetsz hogy ez hogyan lehetséges.
Nyilván ha a kép élessége a pixelek láthatóvá válásával szűnik meg ránagyítás közben akkor az objektív felbontása egyenlő vagy nagyobb mint a szenzoré.
De mondom, nem én találtam ki...
300dpi re gondoltam.
Az kb. egy A3 nak felel meg... (nem sok) :(
Műszaki (adatokat sok területen értelmezni tudó) emberként, nem kívántam részletekbe menni (ezért elnézést kérek), de a mai világ számháborúról szól,ami szerint a több a jobb, kihasználva a vásárló ismereteinek a hiányát.
Alapvetően igaz, hogy a több, az jobb, de van egy értelmes határ, ami felett átlag felhasználónak értelmetlen.
Nekem van egy kompakt gépem, azt használom kirándulásra, utazáskor, mert zsebre tudom vágni, és elegendő.
16Mp felbontású alapvetően, de ebből nálam 4-re van beállítva, mert nincs szükség többre, ez még jól nagyítható.
Mire is jobb (nekem) a 4Mp? Gyorsabb a képmentés, hamarabb lehet a következőt exponálni, tárterület foglalás ma már nem számít.
Első HP kompakt gépem, 2MP-es volt, mai szemnmel nézve hatalmas lencsével és 16MB-os(!) kártyát kaptam hozzá...
Elnézve a vele készített és a mai 16Mp-es körömnyi lencsével készített képeket, semmivel sem rosszabb..
6. mint azt az első két hozzászólásban is leírták: kinek mi a jó minőség. És mire használja. Monitoron nézegetésre sok értelme nincs a 20MP-es fényéképet készíteni, kinyomtatni A4-es méretben meg sok értelme nincs a 2MP-es képet.
Egy átlag felhasználó is akarhat néha A4es vagy akár A3-as vagy nagyobb méretú képet fotópapírra. Sokra megy ilyenkor a 2/4/6MP-es képpel.
Hadd döntse már el mindenki, hogy mire van szüksége és hadd döntse már el az átlafelhasználó, hogy neki mi az "értelmes" határ.
A pixelszám nem jelent sokat, nem csak az határozza meg a kép minőségét, hanem pl. a szenzor méret, az objektív minősége, a gép szoftvere, stb.
Hát ez az!
Hányan tudnának ehhez hozzászólni?
Ez egy erősen szubjektív vélemény, de OK neked ez a véleményed...
Azért annyit tegyünk hozzá, hogy egy valamire való fényképezőgépnek manapság nem gond elmenteni egy 20mpixeles fotót. Max betölti a memóriába és amikor van rá idő lementi. Te észre sem veszed.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!