Miért csak fekete képet készít a gépem?
Sziasztok!
Nem rég vettem egy gépet és még csak most tanulom a fotózást egy valamit azonban nem értek. Ma szerettem volna a madarakat lefotózni ahogy elröppennek. A záridőt beállítottam 1/4000-re, az ISO érték 100-on, 200-on és automatán volt, a rekeszérték pedig f 5.0 és 9 között próbálgattam. Sajnos ahányszor próbáltam fotózni csak a nagy feketeséget kaptam eredményül. Tudnátok segíteni abban, hogy mit rontottam el? Esetleg tudnátok ajánlani könyv vagy videó sorozatot, ahonnan az alapokat elleshetem? Ti teljesen kezdőként hogyan látnátok hozzá? Nyilván az alapokat nem csak megtanulni, megérteni is meg kell.
Nem az a kérdés, milyen az objektív, hanem mennyi a fény.
Ezért kéne piszok gyorsan utánajárni, mi az a Szentháromság, milyen hatással van a képre a záridő, az érzékenység és a rekesz.
Mennyi a fény amit visszaver a téma?
Abból mennyit és mennyi ideig engedünk rá az beállított érzékenységű filmre, érzékelőre...
Expozició!
Kérdező, szerintem kezdetnek nézd végig Budai Petur a fényképezés alapjai sorozatát.
"Nem az a kérdés, milyen az objektív, hanem mennyi a fény."
De az objektív is nagy kérdés, hisz a rekesszel szabályozod, hogy a meglevő fényből mennyit engedsz be.
Pl f2.8 3x nyitottabb rekesz mint az f8, azaz adott idő alatt 6x több fényt enged be.
"De az objektív is nagy kérdés, hisz a rekesszel szabályozod"
A rekesszel, de nem az objektívvel. A kérdező obija is tud f3,5-öt. Alapvetően nem az objektív a kérdés, még csak nem is a rekesz, hanem az, hogy a kérdezőnek lövése sincs, mit csinál. Ezen pedig nem fog változtatni egy fényerős objektív. Ezen a tanulás változtat.
És miért is jó madarakat manuálisban fényképezni, amikor szinte másodpercenként változik a megvilágítás a felhők mozgásától és a kamera elmozdításától függően?
Mi a célszerűbb, folyton tekergetni a záridőt, mert rázoomolok és így kevesebb fény jut a szenzorra, vagy egyszerűen rekesz-előválasztásra kapcsolni, és kizárólag a kompozícióval foglalkozni?
Miért erőltetitek folyton ezt a manuális módot? Azért vesz az ember piszok drága pékfényezőt, hogy kihasználja az automatika kínálta lehetőségeket.
Istenem, használjunk manuális módot, akkor leszünk jó fotósok! Hánynom kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!