Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Mi a különbség az APS-C és a...

Mi a különbség az APS-C és a 4/3 között?

Figyelt kérdés
Fényképezőgép vásárlás előtt állok. Már kinéztem a két gépet, ami közül választani szeretnék, árban nem szálltam el túlságosan mivel kezdő vagyok. Az egyik egy Canon APS-C szenzorral, a másik egy Olympus 4/3-al. Tudnátok segíteni mi a különbség? Esetleg gyakorlati példákkal, hogy a gyakorlatban ez a különbség miben nyilvánul meg?

2020. nov. 6. 09:29
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
2020. nov. 6. 09:35
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
A szenzor méret. A fullframehez viszonyítva aps-c esetén 1.5 az osztószám, 2 micro4/3 esetén. Ebből következik, hogy egy 50 mm-es objektív apscn kb 75 mm full frame látószöget ad, míg micro4/3on kb 100mm full frame látószöget.
2020. nov. 6. 09:47
 3/8 A kérdező kommentje:
Valamelyiket tudnátok kifejezetten kezdőknek ajánlani vagy ez csupán ízlés kérdése? Esetleg ha távlatokban gondolkodunk? Melyik inkább hosszú távú választás?
2020. nov. 6. 12:24
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Nem ízlés, hanem szükséglet kérdése. A fotózás általában kompromisszumok sorozata. Az egyik ilyen a gyújtótávolság és a kényelem, pénztárca, minőség kompromisszuma. Nagy csalódás tud lenni egy nagyobb szenzorméretű gépen ugyanaz a kedvelt objektív egy sporteseményen, mivel kis hangyák lesznek az addigi széles mellkasú hősökből. Ilyenkor az ember elmegy a boltba, venni eggyel nagyobb telét, és nagy csalódás éri, mert a félkész házába nem tudja megvenni a burkolólapokat, annyit kell erre fizetnie.

ellenkező irányba is lehet gondolkodni, a szenzormérettől függ, hogy belefér-e a képbe a Parlament a faltól két méterre állva, vagy kell egy rövidebb objektív, ami meg már nincs is. :D

Egy másik a zaj, ami vagy zavar, vagy nem. Nyári balatoni strandfényképezésnél van elég fény, a zaj ritkán detektálható gondos keresés nélkül. A másik oldal a sötét oldal, szó szerint, ott meg hajjaj.

A túlzások, mielőtt a szokásos buták kifogásolnák, a jobb megértetés eszközei.

2020. nov. 6. 12:52
 5/8 anonim ***** válasza:

Álltalánosságban:

Ha nagy látószöget akarsz, akkor full frame

Ha nagy közelítést olcsón, kicsi méretben akkor micro4/3 (itt egy 100mm-és 200nak felel meg látószögben)

Én kezdőként az Apsct javasolnám, később tudsz dönteni melyik irányba is akarsz mozdulni.

Képminőségben nincs túl nagy különbség, esetleg kevés fénynél jobb a nagy szenzor a nagyobb pixelek miatt (kevesebb lesz a zaj)

2020. nov. 6. 13:11
 6/8 anonim ***** válasza:
Valaki magánüzeneteket ír, de én azokat elvi alapon olvasatlanul törlöm. Ami kérdés, az közérdeklődésre tart számot. Ami személyes, azt meg nem akarom tudni. Randit meg csak huszonéves nőkkel bonyolítok, ez nálam alapelv (attól függetlenül, hogy az én nemem melyik a kettőből). A szitkozódásokat is jobb nyilvánosan intézni. :D
2020. nov. 6. 18:43
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

Egyáltalán nem biztos, hogy ha nagyobb a szenzor akkor nagyobbak a pixelek sőt...

egy átlag 4/3 szenzor 16 Mpixel egy átlag APSC ~21 Mpixel.

ez esetben a pixelméret kb. ugyanaz

Egy kezdő számára a lényeg az, hogy a nagyobb szenzorhoz meg is kell venni a felbontásnak megfelelő objektívet és az százezrekben de akár milliókban mérhető összeg. Lehet persze fos élességű kit obikkal is versenyezni, de akkor minek a nagyobb szenzor ha nincs pénze kihasználni a felbontását?

4/3os rendszert többek között arra fejlesztették, hogy kis (hordozhatóbb) méret és alacsony ár ellenére még akár profi minőséget lehessen vele alkotni. Szerintem ez a lényeg.

2020. nov. 6. 22:21
 8/8 anonim ***** válasza:
#7, igazad van, pontatlanul fogalmaztam, azonos felbontás mellett áll az állításom :)
2020. nov. 6. 22:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!