Mi a különbség az optikai zoom és a fókusztávolság között?
Enneka kérdésnek fuss neki még egyszer
Fejtsd ki mire vagy kíváncsi pontosan
Mert ez így olyan mint
Mi a különbség a csokoládé és az alufólia között?
"A fókusztávolság határozza meg, hogy mekkora területet lát az objektív"
Nem! kevered a gyújtótávolsággal! Ehhh van zavar a fejeben nálad 2-es
Szóval a fókusztávolság az az ahova fókuszálsz, tehát egy fix objektívnél (amivel nem lehet zoomolni) annál is változik a fókusztáv hiszen hol közelre (mondjuk portrénál) hol távolra (tájképnél) fúkuszálsz - hívhatjuk ez még tárgytávolságnak is.
Zoomobi esetén is lehet bármelyik gyújtótávra beállítva, ugyanaz lehet a fókusztávolság
Amit kérdező szeretnél megtudni az a gyújtótávolság és az optikai zoom közötti összefüggése.
A gyújtótávolság változást nevezzük zoomnak.
Tehát van egy 10-100mm-es obi annak 10x a zoomja. 10-30mm esetén 3x
14-28mm 2x, 100-200mm is 2x és 500-1000mm is 2x.
A zoomtartomány a két véghelyzet közötti gyújtótávváltozást mutatja meg.
Egy fix obinál 1x a nemlétező zoom - ezért nem is értelmezzük fix obinál a gyutávot.
A zoom érték nem mutat meg semmi más egy obinál csak azt, hogy a két véghelyzet között mekkora a különbség.
A gyújtótáv mutatja meg hogy mekkora a látószöge az obinak Kis értéknél nagylátószögről, nagyobb értéknél teleobiról beszélünk.
De a rendszert a gépvázzal együtt kell értelmezni, ezért zgyanaz a gyutávu obi más képet ad egy másik gépvázon (ha rá lehet tenni)
Ezt ilyen egyértelműen még sehol nem olvastam.
Köszönöm!
Pedig eszerint én is jól emlékeztem az általános iskolában tanultakra: fókusztávolság = gyújtótávolság.
nekem fotós suliban gyújtótávnak tanították és korábban is ezt a terminológiát olvastam, használtam mindenhol fotós témában.
A vonatvezető is mást jelent a vasutasoknak mint a nem vasutasoknak. :)
de a lényeg, hogy a kérdező megértette :)
ja kérdező keress rá a gyújtótávolságra a google-n és sok-sokcikket fogsz talánni illusztrációval!
Azért a fizikának ellentmondó dolgot talán csak nem tanítottak. Mindegy, minek nevezzük, ha egyszer fókusztávolság = gyújtótávolság. Ugyanazt jelenti.
Csak azt furcsállottam, hogy leszóltad a #2 választ, holott nincs is benne hamis állítás.
Ahol viszont ezt írod:
"Nem! kevered a gyújtótávolsággal!"
Sokkal furcsább, hiszen ugyanaz a fogalom.
A méregfogát onnan is ki lehetett volna húzni, hogy erre a kijelentésre:
"De a gépeken külön állítható a kettő."
tisztázzuk, hogy honnan vette, és hogy ez miért nem igaz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!