Hogy-hogy foltosak a képeim, ha elvileg megtisztították a szenzort?
A lencsék a szenzorra egy éles képet vetítenek, de csak a szenzoron éles, a szenzor és a lencse közötti rész homályos. Ebből eredően ami nem közvetlen a szenzor előtt van, az egy homályos foltot eredményez csak, és mivel mikro karcokról van szó, véleményem szerint észrevehetetlen a fotókon. Én azt mondom ne bajlódj vele, mert bármilyen módszert választanál, szét kellene szedd a gépet, aminél fennáll a veszély, hogy valamit véletlenül elrontasz, szóval nem éri meg. A szennyeződések, nagyobb porszemek is csak azért látszanak meg a fotókon, mert sokkal nagyobb területet foglalnak el (méretükhöz képest), mint pl egy mikro karc, és ezért kell a szenzortisztítással foglalkozni. Az apró karcok a filtereken már nem befolyásolják a minőséget úgy, hogy az tényleg szembe tűnjön. Ez pl egy jó bemutató videó hasonló helyzetekre:
https://www.youtube.com/watch?v=YcZkCnPs45s
Kb. 9 perctől ha nézed, a fickó összemaszatolja a lencsét és bemutatja, hogy milyen hatással lesz ez a képminőségre (le szpojlerezem, szinte semennyire). Ez azért van mert a szennyeződések/karcok a fókuszponttól távol esnek, ezért nem befolyásolják úgy a képminőséget, hogy észrevehető legyen.
"A típus nem jelent semmit, azaz semmi köze a tisztíthatósághoz."
Pedig facebookon azt írják, hogy a z50 szenzorja olyan, mint egy pormágnes. :)
17
Hanyag használat? Mire gondolsz? Ahogy leveszem a nagylátószögűt, teszem is fel a telét. Nemrég még Bridge géppel fotóztam, egyszerűen megszoktam, hogy mindenre rá tudok zoomolni, de ha támad egy jó ötletem, akkor egyből tudok közelieket is készíteni. Persze próbálom nem csereberélni, okosan... Szerintem 5 másodpercnél hosszabb ideig még sose volt szabadon a szenzor, de talán még annyi ideig sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!