Mik a mérvadó tulajdonságai egy tükörreflexesnek?
Évek óta lövök képeket telefonról, megszerkesztem és postolom. Szeretnék feljebb lépni, mint amit a P20 telefonom tud.
Úgy tudom semmit sem számít a kép felbontása, csak akkor, ha ki akarnánk nyomtatni.
Hallottam még olyanról, hogy ISO. Minnél nagyobb az ISO-tartomány, annál jobb képeket lehet csinálni sötétben. De mi számít jó tartománynak?
Mik azok, amiket még figyelnem kell?
Céljaim: portré és természeti képek(táj, de leginkább közelebbi képek)
Valamint videókat is szeretnék vágni, tehát fontos, hogy a fókusz ne ugráljon stb. Honnan tudom egy gépről, hogy lehet vele jó videókat csinálni?
Canon-ban gondolkoztam és használtan, hogy több pénzem legyen később objektíveket vennem.
Előre is köszönöm!
Persze, egyből milc, miközben azt sem tudjuk, mit akar a kérdező.
Kérdezőkém, rossz irányból közelíted meg a kérdést. Arra próbálj válaszolni, neked mire van szükséged. Szedd össze, mi az, amire nem alkalmas a jelenlegi felszerelésed, mik a problémák vele, hol okoz gondot a jelenlegi rendszer.
Ha ezt össze tudod szedni, akkor lehet hozzá keresni megfelelő gépet. Annak nincs értelme, hogy veszel valamit mert ezt meg azt hallottál, és a végén kiderül, hogy semmivel nem vagy vele előrébb.
Azokra pedig ne nagyon hallgass, akik bármiféle lényegi információ nélkül egy bizonyos dolgot akarnak rád sózni.
Miért nem jó a jelenlegi felszerelésem?
Nos, jelenleg nincs semmi "felszerelésem". Van egy telefonom, ami elég szép képeket csinál (Huawei P20), viszont szeretnék fejlődni. Arról nem beszélve, hogy például egy hosszú záridős képnél azért szeretném használni a telefonom, de így nem tudom és egy timelapse-es videó készítésénél csak állot ott az állvány előtt zsebre vágott kezekkel.
Szeretném, ha a gépnek jó lenne a fókusza, tudjak közeli képeket is készíteni, portré és tájképeket (nyílván objektív kérdése ez már). Kivételesen tetszenek a bokeh effektes képek.
Később, ha már a hobbi-képjeimmel kigyakoroltam magamat szeretném megtanulni a megfelelő kivilágítást is, baba fotókat, családi fotókat, esküvőket vállalni. (Nyílván ez is még hobbi szintű lenne, nem szeretném semelyik vállalkozástól ellopni a munkákat.) Ezt úgy értem, hogy múltéven is 2 ismerős esküvőjét is én fotóztam, mert ők nem engedhették meg maguknak, hogy egy fotóst fizessenek.
Engem mindig is érdekelt a fotózás, csak eddig a tanulmányaimra koncentráltam, nem volt időm foglalkozni vele. És jogosan jöhet a mondat, hogy még annyit se tudok mi számít jó ISO-tartománynak, de mint írtam semmit sem tudtam még tanulni ebből a szakmából. Menet közben szeretném magam kitanítani, telefonnal a kezemben meg egy idő után falakba ütköznék.
Tehát, egy kamerának legyen jó fókusza, stabilizátora, töltöttsége, fényereje.
Nyílván ne legyen vérprofi, de olyan nagyon kezdő gép se, amivel később nem tudnék fejlődni és el kéne adnom, hogy egy másik gépet vegyek. Ezért kérdeztem, hogy mennyit számít a váz, ha később csak az objektívet cserélgetem majd.
"Tehát, egy kamerának legyen jó fókusza, stabilizátora, töltöttsége, fényereje."
Hát ezzel nem vagyunk kisegítve, ennek ugyanis semmi értelme.
Mit értesz az alatt, hogy jó fókusz?
A stabilizátor oké, az világos.
Töltöttség...? Mit jelent számodra ez?
És mit értesz fényerő alatt? Megkockáztatom, nem biztos hogy azt, amit mások.
Ne értsd félre, mindenki elkezdte valahol, nincs ezzel baj, csak épp nem világos, mit is szeretnél.
Én két dolgot javaslok. Egyrészt, ha - hogy is mondtad? tanulmányaid mellett - most már jut időd erre a hobbira, akkor kezdd el tanulni. Olvass, értsd meg az alapfogalmakat, ezt gép nélkül is meg lehet, meg KELL érteni.
Nem kell fejből tudnod, hogy egy APS-C méretű szenzor esetén az ISO 6400 mennyire fog zajosodni, azonban meg kell értened, mit jelent maga az ISO érzékenység fogalma, illetve hogy ez milyen hatással lesz az elkészült képre, ill. annak elkészítéséhez szükséges további beállításokra.
És értelemszerűen nem csak maga az érzékenység, hanem a többi alapvető fogalom, tulajdonság stb. Amíg ugyanis ezekkel nem vagy tisztában, addig hiába fogod a kezedbe a kiszemelt új csodagépet, fogalmad nem lesz róla, mi micsoda, mit hova kell tekergetni, miért, mi fog történni, miért olyan az elkészült kép amilyen, és hogyan lehet olyanná tenni amilyenné te szeretnéd.
Miért kell előre tanulnod? Mert ha megveszel most vadonat újan egy vázat, az már kvázi elavulttá válik, mire 2-3 év alatt megérted az alapokat, belejössz az alap szintű kezelésébe.
A másik, amit javaslok, ebből következik: ne gondolkodj újban. Vegyél egy használt, de még működő vázat, 1-2-3 alap objektívvel. Az tökéletes lesz tanulni, ismerkedni, megérteni a fényképezés mikéntjét. És mire eljutsz odáig, hogy már kevés lesz a meglévő gép, addigra már azt is fogod tudni, mire lesz szükséged.
"Úgy tudom semmit sem számít a kép felbontása"
hátazért de. de való igaz, hogy 10-12 megapicelnél ha nem nagyobb az nem baj, de a tükrösöknek nagy az érzékelőjük főleg a fullframe-t veszel, úgyhogy a 20-24mp is jó.
"Minnél nagyobb az ISO-tartomány, annál jobb képeket lehet csinálni sötétben."
Nem. Lehet ISO100-al is, csak hosszú záridőt kell választani.
Ha nagy ISO értéket választasz akkor rövidebb záridővel éred el ugyanazt az expoziciót, csak zajosabb lesz a kép.
"De mi számít jó tartománynak?"
amiket ma lehet kapni gépeket azok jó tartományügyileg.
még a 20 éves gépem 100-400-as tartománya is elég volt mindenre.
"Mik azok, amiket még figyelnem kell?"
ha hangot is jó minsőgben szeretnél felvenni akkor nem árt mikrofon bemenet.
ha vakut is használnál akkor olyan váz kell ami tud kezelni vaku(kat)
"Céljaim: portré és természeti képek(táj, de leginkább közelebbi képek)"
akkor mindegyikre vegyél obit.
portréhoz 50-100mm f2.8 környékét
tájképhez valami nagylátót
közelebbihez meg makró obit
"Valamint videókat is szeretnék vágni"
ahhov kell egy erősebb PC
"tehát fontos, hogy a fókusz ne ugráljon stb. Honnan tudom egy gépről, hogy lehet vele jó videókat csinálni?"
fogod a hátsódat, leteszed a gép elé és nekiállsz teszteket nézni a youtubeon! én 2-3 hónapig napi 1-2 órát szoktam elb..ni az életemből amikor megjön az a furcsa bizsergés a tarkómon amiből tudom, hogy gépet KELL vennem :DDDDD
a youtube azért jó, mert sok objektív tesztet is találni, nem feltétlenül szponzorált tesztelők próbálgatják a képeket.
"Szeretném, ha a gépnek jó lenne a fókusza, tudjak közeli képeket is készíteni, portré és tájképeket (nyílván objektív kérdése ez már). Kivételesen tetszenek a bokeh effektes képek."
ahogy írtad, ez obi kérdés és az örök is igaz mondás: nem az érzékelő rajzolja a képet hanem az obi!
Tehát egy gagyibb géppel is lehet jó képet lőni jó obival és egy 2 millás vázra csavart ratyi obival pedig kuka képet fogsz csinálni.
"Tehát, egy kamerának legyen jó fókusza"
ehhez meg kell nézni a teszteket. Canonoknak általában picit gyorsabb, Nikonok kicsit lasabbak talán, Olympusz sem rossz - volt, van mindegyik.
"stabilizátora"
van vázba épített és van obiba épített. döntés kérdése melyiket veszed, de portrézáshoz és makrózáshoz amit állványról csinálsz jobb esetben oda nem kell stabi.
"töltöttsége"
haggyadmá.... veszel egy szatyor utángyártott akksit, vagy powebankot.
ha videózol akkor az zabálni fogja az akksit akármekkora van benne. Ha fotózol átnézeti keresővel az meg nem fogja zabálni.
"fényereje."
az obinak van fényereje
"Nyílván ne legyen vérprofi, de olyan nagyon kezdő gép se, amivel később nem tudnék fejlődni és el kéne adnom, hogy egy másik gépet vegyek. Ezért kérdeztem, hogy mennyit számít a váz, ha később csak az objektívet cserélgetem majd."
azt mondom ha veszel egy (két, három) jó obit az kiszolgált 4-5 vázat is simán. inkább obiba tedd a pénzed, mert ahogy írtam feljebb az rajzolja a képet!
Nekem volt csomó régi obim amiket használtan, gombokért vettem és tök jók voltak! Lehet venni stabi nélküli autofókusz nélküli ócskának tűnő obikat is amivel kiválóan lehet fotózni olyan témákat amiknél nem kell a gyors fókusz és a stabilizátor (állványon ugye ki is kell kapcsolni a stabot)
A legjobb sztori az volt amikor éjszaka baktattam fotóhelyet keresve és lekapcsoltak a rendőrök. Mutattam a felszerelést, hogy éjszakai fotózni megyek. Erre a rendőr kinyitotta a csomagtartót és kivett egy rohadtnagy fotóalbumot és elkezdte mutogatni ő miket fotózott :DDDDD régi manuális 400-600mm-es obikkal madarakat. Olyan képei voltak, hogy csak ámuldoztam :D több mint fél órát dumáltunk éjjel fél 11-kor. Szal nem kell feltétlenül rohadtdrága, űrteknikás cucc! Vedd meg ami belefér a keretbe és tanulj tanulj tanulj, gyakorolj, gyakorolj, gyakorolj, aztán majd 10-15ezer kép után már tudni fogod, hogy mi az ami fejlesztened kell.
Lehet, hogy nem fogalmaztam egyértelműen: butaság lenne most venni egy új vázat, miközben fogalma nincs, mi is az a záridő. Mire megérti, begyakorolja, a gyakorlatban is alkalmazni tudná a tudását, addigra a most újonnan vásárolt váz már egy két éves, kvázi elavult modell lesz. Tehát mire kiismeri, és ki tudná használni valamennyi tulajdonságát és funkcióját, addigra az már elavult lesz, lesz a piacon jobb.
Ha viszont most beéri egy használt vázzal (és akár jobb objektívekkel), nem veszít semmit, sőt: mire belejön, addigra el fogja tudni dönteni, mire van szüksége: új dslr váz, új milc, használt akármi - vagy nem is kell új, mert az aktuális is elég.
Szóval első a tanulás, használt vázzal - és majd akkor kiadni a sok pénzt az új felszerelésre, mikor már tudja az ember, mire van szüksége.
ne egy komolyabb géppel kezdd a fejlődést, hanem előbb a tudásod fejleszd fel adddig, hogy egy ilyen kérdést ne kelljen feltenned. ha az alapvető ismereteid már megvannak, hogy értelmezni tudd, hogy milyen paraméterek miért számítanak, utána érdemes majd azon törnöd a fejed, hogy milyen gépet vegyél. elég sok fotózás kezdőknek weboldal, könyv, videó, tanfolyam, stb. létezik. kezdj el utánaolvasni az alapoknak - és ne várd, hogy ide beírjunk neked komplett szakkönyveket, amiket mások sokkal jobban megírtak, mint az itt kommentelők.
én mindenkinek azt tanácsolom, hogy amíg nem tudod, hogy milyen fényképezőgépre volna szükséged ahhoz, amit fotózni akarsz, addig SEMMILYEN gépet ne vegyél. fotózz azzal, ami a kezed ügyébe akad, legyen az egy meglévő fényképezőgép, vagy mobiltelefon és mellette kezdj el minél többet olvasni a fotózás kompozíciós és technikai alapjairól, hogy megismerkedj a fogalmakkal és az alapismeretekkel. egy idő után meg már tudni fogod majd, hogy mi mit jelent, mi miért fontos és érteni fogod, hogy mit miért tanácsolnak neked.
rengeteg jó könyv van kezdőknek az alapoktól magasabb szintekig. érdemes pl. megnézni a National Geographic fotózást oktató sorozatát is, van könyvük a természetfotózástól kezdve a riporton, portrén át mindenféle fotózási területről. ha nem tudsz/akarsz könyvekből tanulni, akkor érdemes lehet elmenned egy tanfolyamra is, ahol megtanítják neked az alapokat és nem csak módszeres tanmenet, felépített tematika van, hanem személyre szabott visszajelzések, ha nem értesz valamit, meg tudod kérdezni.
sokan mondják, hogy olvass utána a neten, ezt is lehet. a neten is fent van a világ minden tudása, csak nem mindenki képes kiszűrni belőle a számára hasznosakat. szóval nem árt, ha valaki hozzáértő módon rendszerezi azt számodra, hogy boldogulni tudj vele. ezért jobbak a könyvek és tanfolyamok (főleg a kettő együtt).
meg persze nézegess nagyon sok képet és az összeolvasott tudás birtokában értelmezd, hogy hogyan készülhetett, miért pont úgy fényképezte le a fotós, stb.
más nem tudja megmondani, hogy neked mi lesz majd a jó, mert más nem tudja, hogy te mit és hogyan fogsz majd akarni a gépeddel, ha lesz egyszer. hiszen még te sem tudod, hogy mit és hogyan akarsz majd csinálni vele, mert még nem tartasz ott. neked kell végigjárni a fejlődés útját és kitapasztalni, hogy neked mire van szükséged.
miközben olvasol a fotózásról, kezdj el azzal fotózni, ami a kezed ügyébe kerül. ha van kamerás telefonod, azzal fotózz többet, fejleszd ezzel a tudásodat, figyelj oda jobban a telefonnal fotózás közben és nézd meg, hogy mások milyen csodákat képesek alkotni akár telefonnal is. attól, hogy lesz egy jobb géped, még nem lesznek feltétlenül sokkal jobbak a képeid. az odafigyeléstől, tanulástól, tőled lesznek jobbak a képeid. szóval saját magadat már egy telefonnal is elkezdheted fejleszteni.
igazából szerintem szinte teljesen mindegy, mivel kezdesz el fényképezni, mert az első géped úgysem lesz jó sok mindenre - főleg nem igazán komoly fotózásra. az első géped csak arra lesz jó, hogy a kompozíciós és látásmódbeli alapokat megtanuld vele és kitapasztald, hogy mire miért nem jó és ezzel már elkezded érezni, hogy milyen irányba kell majd továbbmenned. a második géped valószínűleg majd más dolgokban nem lesz jó egy idő után és aztán azt is lecseréled majd, de talán harmadik-negyedikre már sikerül eltalálnod, hogy mire is van szükséged és onnantól sikerülni fog viszonylag állandó döntéseket hoznod - főleg akkor, ha azt is megtanulod addigra, hogy nem a gépen múlik, hogy milyenek a képeid, hanem hogy te mit tudsz és hogyan tudod használni azt a bármilyen gépet, ami a kezedben van. ha pedig mégsem nagyobbak az igényeid, mint amit az első géped tud, akkor nem kell második gépet venned, de emiatt nem érdemes túl komoly beruházást eszközölni az első gép vásárlásakor. ne tedd túl magasra a lécet, mert könnyen túllőhetsz a célon.
léteznek fényképezőgép kölcsönzéssel foglalkozó cégek is, meg boltok, ahol kipróbálhatod, sőt vannak fotóklubok, fotó tanfolyamok is, ahol valószínűleg tudsz kipróbálásra gépet kölcsönkérni. nem feltétlenül szükséges elsőre beleugranod a vásárlásba. próbálgass gépeket, ismerkedj velük és aztán azt vedd meg, amelyik a legszimpatikusabb, használd minél többet, aztán cseréld le, ha már nem felel meg. de közben azért tartsd észben, hogy a fotózás ugyanúgy nem az eszközről szól, ahogyan a festészet, filmművészet és az irodalom sem. a legnagyobb fotósokat ugyanúgy nem arról ismerjük, hogy milyen géppel/objektívvel fényképeztek, ahogy a legnagyobb festőkre sem az ecseteik és festékeik, filmesekre sem a kamerájuk és írókra, költőkre sem a tolluk, vagy az írógépük miatt emlékszünk, hanem amit ezekkel az eszközökkel alkottak...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!