Melyek azok a (z) (akár régebbi) manuális obik amiknek szűk blende (9-11) mellett is kimagasló élességük van?
Nem tudom mit akarsz ezzel mondani! Az átlag objektívok élessége f11-nél már rohamosan csökken.
A kérdésben meg benne van a 11 is ugyebár...
"Az átlag objektívok élessége f11-nél már rohamosan csökken."
Ha te szabad szemmel megmondod egy "átlag objektív" esetén az élesség alapján, hogy melyik készült f8-nál és melyik f11-nél (szigoróan és kizárólag élesség alapján!), én megeszem a kalapomat. Meg a szomszédét is.
Rohamosan romlik, persze.
"én megeszem a kalapomat. Meg a szomszédét is."
Hát, ha tudsz olyan képeket készíteni, amelyeken a az élesség ugyanott van, akkor lehet, hogy keresheted a fűszereket a kajádhoz.
Azért azt ne téveszd szem elől, hogy az objektívek a tesztoldalak szerint f8 és f11 között kb annyit romlanak élességben, mint amennyit f4 és f2,8 között (ha 2,8-as objektívről beszélünk). A nyitott blendés élesség alsóbbrendűségét az egy rekeszeléssel képestiéhez azért már többen megénekelték. :D
Valamint már attól is meglátszik a differencia, hogy f11-en nagyobb a mélységélesség. Már csak ezért is olvashatnád a kalapszakácskönyveket.
És persze vannak zoomok, amelyeknél ez a jelenség szinte nincs is.
ez nem igaz
nézz csak meg néhány élesség tesztet!
#5 folyt
ja és a lyukobjektívvel készített kép élesebb mint amit 7es blendével lőttél!???
Gondold azért ezt át még 1x!
Nyilván elkerülte a figyelmedet a két apróság, miszerint "szabad szemmel" és "élesség alapján".
Egyértelmű, hogy a nagyobb mélységélesség miatt felismerhető, melyik kép készült szűkebb rekesszel, de ez nem is volt kérdés.
Azonban kizárólag élesség alapján szerintem sokkal többet kéne keresgélned olyan obit, amin meglátod a különbséget, mint amennyit te keresgélni szeretnél.
Ráadásul szabad szemmel, tehát nem teszteket citálva, mert én is találok neked olyan tesztet, ahol f8-f11 között hozzák ki a legjobb élességet!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!