Elektro szmog - Hogyan van áram a kikapcsolt fogyasztóban?
"De ez így nem igaz."
Idézd az ide vonatkozó magyar szabványt!
Azon kevés (bár újabban egyre gyakoribb) esetek egyike, amikor egyet kell értenem Szirtyvel.
- Nincs ilyen magyar szabvány.
- A villásdugó bedugása tökmindegy.
Biztos én tudom rosszul, elvégre csak 33 éve vagyok a szakmában.
Aki ismerné egy elektroniai eszköz kapcsolási rajzát, vagy legalább a működési elvét blokkvázlat szintjén, az nem ír le olyat, hogy számít a hálózati csatlakozó bekötése:
A földpont össze van kötve a testeléssel. A másik két vezeték pedig a kétáramkörös készülék-főkapcsolón keresztül (régebbi hifikről beszélek) belemegy egy hagyományos, lehetőleg toroid transzformátorba, a szekunderre akasztott egyenirányító után a pufferkondenzátoron lévő egyenfeszültség minimális 100Hz-es hullámosságáról pedig nincs ember aki megmondja hogy melyik hupli származik a poozitív, melyik a negatív hálózati félperiódusból.
Ezek voltak a tények, a tényekről pedig kár vitázni.
Az a jó ebben, hogy akinek köze nincs hozzá, az osztja az észt (bár nincs miből...), aki meg hivatásszerűen ezzel foglalkozik, az lesz a hülye...
Ez a baj, te azt nem érzed, hogy a tudásod mennyire elavult, amikor régebbi hifikről beszélsz.
Az általam említett Panasonic plazmáknál, aminek eleve komplikáltabb a felépítése, kapcsolóüzem, aktív PFC, zavarszűrő körök, de még a villámvédelmi áramkört is komolyabbat építettek bele, mint más készülékbe, amiben nincs is, vagy legfeljebb egy szimpla varisztorral intézik el.
Itt egy olyan jelenséggel találkoztam, hogy ha a betápvezeték nulla ágát megszakítom, akkor kikapcsolás után a TV szakaszosan megpróbál újraindulni, relé kattog, LED jelez stb.
A jelenség okát pontosan kimutattam, hogy milyen zavarszűrőkapacitáson, mely diódákon szivárog át annyi áram (amiben lényeges a védőföld szerepe is), amitől a főpuffer lassan feltöltődik, emiatt a TV megpróbál elindulni, persze nem tud, mert a puffert rögtön kisüti, majd lassan újratöltődik és így tovább.
Ha viszont a fázist szakítom meg, ez nincs.
Ezeknél, illetve általában a védőföldeléses csatlakozással szerelt TV-knél valami okból pontosan betartják azt is, hogy baloldalra kötik a fázist, ami a TV-n belül is határozottan meg van különböztetve, nem "keveredik" össze.
Baloldalt úgy értem, amikor a védőföldes dugóból lefelé irányban megy a vezeték és a konnektort szemből nézem.
Nyilván be lehet dugni "fejjel lefelé" is, ezt senki nem vitatja.
Itt csak az a lényeg, hogy a világon valahol bizonyára van erre szabvány, bizonyára nem ok nélkül csinálják ezt, több készüléknél is.
Nem az a lényeg, hogy nálunk van vagy nincs.
Az a lényeg, hogy a Szirty nevű felhasználónak nincs igaza, amikor azt állítja, hogy csupán szájhagyományról van szó. Ennél több van ebben, szerintem.
Tehát mindent összefoglalva, saját tapasztalatlanságod is idejétmúlt tudásod miatt nem kellene látatlanban fikázni másokat.
Ebben a szakmában még évtizedek után is lehet naponta új jelenségekkel, problémákkal találkozni.
Régi hifi --> ne röhögtess...
Hol élsz ember.
...ami a TV-n belül is határozottan meg van különböztetve, nem "keveredik" össze.
Értem ezalatt, hogy a főtápegység reléje is "véletlenül" pont a fázist szakítja meg, ez még kimaradt, de lényeges.
"...nem kellene látatlanban fikázni másokat."
Újabb öngól?
Magyarázza a hülye a bizonyítványát, szót sem érdemel.
Panasonic "plazmákról" beszél, miközben a plazma technológia már jó ideje idejétmúltnak számít, ennyit a naprakész tudásról.
Fejjel lefelé bedugni... és ha hosszabbítóból működik, amiben 45 fokban vannak az aljzatok?
Persze a nullát kívülről megszakítani, aztán okoskodni, az megy. A készülék kapcsolója (reléje, szilárdtestreléje) mit szakít meg? Az hogy külső abuzálásra mi történik, senkit sem érdekel.
Ja, és még mindig nem linkelted be azt a magyar szabványt, ami kimondja, hogy a bal oldali a fázis a dugaljakban Magyarországon.
Légy erős, a legtöbb helyen az a fázis, amelyikbe épp sikerül kötni.
# 26
Rosszindulatú köpködésed téged minősít. Butaságoddal beégtél, korszerű technikákról láthatóan fogalmad sincs, mert akkor tudhatnád, hogy itt nem a plazmán van a hangsúly. Ugyanaz megtalálható másban is.
"Régi hifikkel" jössz itt, nevetséges...
Gondolod, én nem ismerem fel félszavakból valakinek a tudásszintjét?
Szirty nevű felhasználó is főleg akkor ásta el magát, amikor kapcsolóüzemű tápegységekről úgy akart hadoválni, mintha értene hozzá.
Közben elárulta magát, hogy mélyebb szinten sötét a témához. Annyit ért hozzá, mint egy villanyszerelő.
Te sem vagy sokkal különb.
"Szirty nevű felhasználó is főleg akkor ásta el magát, amikor kapcsolóüzemű tápegységekről úgy akart hadoválni, mintha értene hozzá."
Na ja.
Mivel léteznek olyan kapcsoló üzemű tápegységek amik terhelés nélkül nem indulnak el. Tény.
Önmagát igen magasan képzett szakértőnek tartó gyk fórumtársunk is elismerte hogy igen léteznek ilyenek (PC tápegységek pl), ennek ellenére én hülye vagyok, ő meg okos.
Én elismerem hogy hülye vagyok, okosnak soha nem mondtam magam.
Ennek ellenére vagy talán épp ezért a kijelentésem igaza mellett továbbra is kiállok.
Mellé magyarázni nem kell.
Tőled pontosan ennyit vártam, csak engem igazolsz vissza. Keresd ki a témát, akkor fog kiderülni, hogy valótlant állítasz, finoman fogalmazva.
Ennél azért mélyebb szintű témáról volt szó, amikor elárultad magad, hogy mennyire sötét vagy hozzá.
Meg más szempontból is nagyon tetű voltál, ahogy játszottad a fejed, bár azóta sem értem, hogy mire.
"valótlant állítasz, finoman fogalmazva."
Szó sincs róla. Csak "kicsit" túlreagáltad write only módba kapcsoltad magad...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!