Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Digitális villanyóra letilthat...

Digitális villanyóra letilthatja az áramot?

Figyelt kérdés
1 hete vasárnap elment az áram. Párom hegesztett, és utána elment. Nem vágta le a firelét, sem egyik megszakítót. Hívtunk villanyszerelőt, addig sikerült eljutni, hogy a padláson van a hiba, ki kellett vésni a falat, hogy összeolvadt vezetéket találjunk, de nem volt semmi. Sem olvadt, sem égett vezeték. Másnap viszont magától visszajött az áram. 2 éve vettük a házat, új, digitális villanyóra van, nem találtam semmilyen leírást sehol, hogy esetleg nagyobb terhelés miatt letiltotta volna egy időre. Létezik ilyen? Az Eon-t hiába hívtam, mert azt mondták, ha a villanyóra jó, akkor nekik itt nincs dolguk.
2018. okt. 1. 16:35
 1/8 anonim ***** válasza:

Villanyórában (fogyasztásmérőben) soha nincs megszakító.

Ennélfogva áramot megszakítani képtelen.

2018. okt. 1. 17:02
 2/8 A kérdező kommentje:
Miért ne lenne kismegszakító? De egyébként nem ezt kérdeztem, mindenesetre köszönöm a hozzászólást!
2018. okt. 1. 18:48
 3/8 anonim ***** válasza:

"Miért ne lenne kismegszakító? De egyébként nem ezt kérdeztem, "

Mert nincs.

És olvasd vissza a kérdésed, amit írtál.

A villanyszerelőd pedig szimplán vagy nem ért a szakmájához, vagy csak le akart húzni.

2018. okt. 1. 20:53
 4/8 anonim ***** válasza:

Akár valamelyik kismegszakító is lehet hibás, sőt esetleg a Fi (gyanúsabb!), azt sem tartom kizártnak (ami tipikusan egy hulladék, az a Tracon, s sajnos az utóbbi fél-egy évben már a Schneider is!). Ritkán ugyan, de előfordul kismegszakítóknál, Fi-nél, hogy az áramkört bontja, de "fennakad" a felkapcsoló "pöcök". Régi Bakonynál meg pont fordítva fordult ez elő, leoldott, a kapcsoló lebillent, aztán hiába nyomtad vissza, nem adott át, ekkor, ha oldalról egy picit megkocogtattad, az ált. orvosolta a problémát.

Az E-on nyilvánvalóan nem jön ki hozzátok, ha a hiba a mért oldalon van.

Amire a villanyszerelő gyanakodott, hogy egy kötés összeégett és/vagy a vezeték bárhol összeégett, azt azért sem értem, mert annak zárlatot kellett volna okoznia, s így a biztosítékot nyilvánvalóan nem tudod visszanyomni!

Nem kell a villanyszerelőt szidni, eleve egy baromira rossz hozzáállás az, ha a másik munkáját szidjuk! Elég nehéz egy ilyen hibát megtalálni, az sem kizárt, hogy régi szerelés, az óra mögött is szép nagy kukackötés, ami szét éghetett, aztán másnap valami oknál fogva áthúzott, akár pára, akármi... Ilyet nem túl könnyű elsőre megtalálni. Mindenesetre ne nyugodjatok ebbe bele, hogy most per pillanat van áram, ezt meg kell keresni, ehhez viszont egy villanyszerelő kell, aki felméri a körülmények láttán, hogy mik lehetnek a lehetséges hibák. Így, hogy a hiba elhárult, ez még nehezebb, de meg kell találni, mert soha nem lehet tudni, nehogy végzetes hiba legyen belőle.

2018. okt. 2. 09:42
 5/8 anonim ***** válasza:

"Miért ne lenne kismegszakító?"

Az nem a villanyórában (mérőben) van, hanem mellette.

Ja, elhiszem, hogy sok helyen a szerelvénydobozt hívják úgy ("betettem a lakáskulcsot a villanyórába, majd ott megtalálod").

Letiltásról beszéltél, de ez nem működik úgy, hogy toppant egyet a villanyóra és megálljt parancsol.

A betáp megszakításához egy mágneskapcsoló kellene legalább (triac sem lenne az igazi, erre a célra), az meg nincs a mérőben.

Azt értem, hogy a villanyszerelő valószínűleg megállapította, a mérő után nincs feszültség, ezért előtte, a padláson kutakodtatok.

Utána kitaláltátok, hogy akkor "biztos a mérő letilt". Ezt már remélhetőleg nem is a szerelő találta ki, mert az már régen rossz lenne, ha ilyen butaságokat beszélne.

Elvileg lehetne ugyan kötéslazulás a plombált rész alatt, bár gyakorlatilag nem mondanám nagy eséllyel. Akkor viszont ott szikrázhat, serceghet, terhelés hatására.

1 vagy 3-fázisú betápotok van?

2018. okt. 2. 09:47
 6/8 anonim válasza:
Digitális villanyórát írt így valószinűleg feltöltős óráról van szó. Abban pedig igenis van megszakító, hiszen ha az egyenleg elfogy, akkor le kell kapcsolja az áramot. Ebben az esetben az órán kívüli kismegszakító felkapcsolt állapotban marad ugyanúgy, de az áram nem megy át az órán.
2023. aug. 7. 07:33
 7/8 anonim ***** válasza:
#6 A digitális villanyórák zöme nem feltöltős óra, így nem értem, miért valószínűsíted ezt, de lényegtelen, mert ez egy 5 évvel ezelőtt feltett kérdés! :)
2023. aug. 7. 07:48
 8/8 anonim ***** válasza:

RE:#6

A kérdezőnek csak feltűnt volna ha feltöltős a mérője.

Ha neki nem, a szerelőnek csak leesett volna.

De nem erről szólt a mese.

Egy dilettáns user és egy dilettáns szerelő tőrténete.

2023. aug. 7. 09:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!