Pillanatnyi áramfelvétel mérése családi házban, közvetlenül a villanyóra után?
A villanyóra csak azt mutatja, hogy hány kWh-t használtam már el.
Érdekelne, hogy be lehetne-e kötni, közvetlenül az óra után egy másik mérőt, ahol az éppen aktuális, pillanatnyi áramfelvételt tudnám leolvasni.
A gondolat az mögötte, hogy mivel 1x32A van a családi házban, jó lenne látni, hogy épp mennyire van leterhelve a hálózat. Hogy például nekiálljak e flexelni, vagy várjam meg míg megáll a szárítógép.
Mert ha látom, hogy éppen 4000W felvétel van akkor belefér a "nagyflex" de ha 6000W-on állunk, akkor már levágná ha beindítanám.
Feltételezem persze, ...nem vagyok villanyszerelő. :)
Csak hát nem tudom, hogy létezik e ilyen ketyere, és hogy be lehetne e így kötni, hogy a komplett hálózatunk terhelését mutassa...
Ha valaki tud valamit, előre is köszönöm ha megossza itt velem.
További szép napot!
Pedig egyszerű, mert ami pillanatnyi, az a teljesítmény (W) meg az áram is (A).
Halmozódó mennyiség viszont a Wh (energiamennyiség).
Tehát amennyiben az eszköz W és/vagy A kijelzéssel rendelkezik, elvileg azt keresed.
megjegyezném mindamellett, hogy az automatát sokszor az indítással járó pillanatnyi nagy áramimpulzus löki le, ami nagyobb általában, mint a tartós üzemi áram. Ezért vannak persze kitalálva a lomha leoldású automaták, de az sem mindig oldja meg a gondot.
Igaza van! Látja a mértékegységig nem is jutottam el, a leírásban kerestem, hogy mi az nem a specifikációkban...
Na meglátjuk, így találok e valamit.
Amúgy ha egy villanymotor Max 1500W-os, az induláskor is érvényes, vagy abban a pillanatban ennél is több ampert szed egy rövid ideig?
Ezért szokták szétosztani a hálózatot, hogy ilyen ne fordulhasson elő, néhány biztosítékot szoktak betenni a nagyobb felvevők elé, így ha valamit le is vág, akkor is csak azt az egy biztosítékot fogja, nem marad a ház áram nélkül. Nálam minden nagyfogyasztó külön biztosítékon van: Mosógép, mosogatógép, sütő, főzőlap, ezeknek mind saját biztosítéka van, így ha valami túl is terhelné a hálózatot, akkor sem fogja a fő biztosítékot lecsapni. Egyébként az eszköz létezik, amit keresel, hálózati fogyasztásmérőnek hívják.
Ami a motorozást illeti: váltakozóáramnál a Watt és az áram közötti összefüggéshez más paraméterek is kellenek.
Az 1500 W az másfelől egyszerűen csak annyit jelent, hogy a motor arra van méretezve, hogy a tengelyen ennyi teljesítményt tudjon leadni.
Amit te keresel, az az indítási áram, azt nem könnyű megtalálni, mert az is függ egy pár dologtól.
A szétosztást nem teljesen értem.
Ha mondjuk a garázsban 25 amperes biztosíték van, és felveszek éppen 21A-t, a további hálózat pedig 16A-os biztosítékokkal szétosztva összesen felvesz 12A-t akkor az egyes biztosítékok nem oldanak, de a főbiztosíték 21A+12A=33A tehát a 32A-os biztosíték viszont megszakít... Vagy nem? Persze én csak laikusként matekozok. :)
Amúgy a belinkelt oldalon a legtöbbje kWh-t mér, vagyis hogy mennyi fogyott eddig. Én azt a Watt értéket keresem, amit a hálózat épp felvesz. Talán a Smart Analyser MID tudná, mert ott van felsorolva sima kW is a mértékegységei között... bár én valami egyszerűbbre gondoltam. :) Ez többet tud mint ami nekem kéne és hát épp ezért az ára is elég magas.
Bár kezd olyan érzésem lenni, hogy felesleges dolgon lovagolok... :) De hát nem értek hozzá :D Igazából csak azt szerettem volna leolvasni, hogy éppen elbírja e a hálózat a plusz gépet amit beindítanék, vagy várnom kéne míg egy másik nagy fogyasztású gép leáll.
Minden esetre köszönöm szépen az eddigi és ezutáni válaszokat! :)
Sztrogoff,
Tehát az indítási áram lehet nagyobb is a gép teljesítményénél. Jól értem?
Így van.
A #5 által linkelt első 11 eFt-os ketye is tud áramot és teljesítményt mutatni.
Vagy ha hozzáférsz a vezetékhez, akkor egy ilyen multiméterrel is tudod mérni az áramot:
Az első találatot linkeltem, ebay-en 15 - 20 eurért lehet kapni elfogadható minőségűt
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!