Időzítős szellőzőventillátor állandó fázis nélkül működhet?
Nem tudom, annak milyen a bekötése, de a példa kedvéért az alábbi rajzon a motor egyik vége fixen fázisra van kötve, másik végét nullára zárja a késleltetőben lévő triac:
Tehát ebben az esetben a fehéret és kéket kellene rövidre zárni az állandó működéshez.
De mindent csak a saját felelősségedre, nálam ugyanis ilyen dolgok úgy működnek, hogy pontosan feltérképezem az áramkört, még az elektronika belsejét is, majd annak függvényében döntök egy átalakításról.
"de a lamellákat nem tudja bezárni"
Azt nem a levegő áramlása nyitja és magától záródik? Vagy lehet, hogy típusfüggő, van többfajta is.
Eszek szerint azt már próbáltad, hogy a két szélső pontot átkötötted (óra-L), de nem működött, mert így az elektronika egyszerre kapott tápot és indítójelet, amire nem indította el a motort.
Akkor indítaná el, ha előbb kap fix tápot, csak utána indítójelet (kapcsolt fázist).
Vagy megoldható a dolog, alatta ábrázol egy panelt, alkatrészekkel. Aki ért hozzá, könnyen találhat rajta egy triacot, ami a motort kapcsolja, azt át is lehet kötni (anód-katód zárása). Lehet relé is, de inkább triac szokott lenni (olcsóbb és nem ég be).
Vagy átkötni a motort, igény szerint.
"Ha az L-et átkötöttem a kapcsolt fázishoz"
Akkor ezt másképp értelmeztük, azt hittem, csináltál egy átkötést (rövidzárat) a kettő közt, ahogy én tettem volna. Ehhez nem kell bátorság, mert az "órajel" egyébként is kap fázist a kapcsolóról. Az csak egy bemenet az elektronikához, ami le van védve, határolva (látatlanban is tudhatom, mert ezt így szokás megoldani a szakmában).
Jelbemenet lévén áramot itt nem vesz fel, csak érzékeli, hogy van feszültség vagy nincs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!