Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Időzítős szellőzőventillátor...

Időzítős szellőzőventillátor állandó fázis nélkül működhet?

Figyelt kérdés
Van egy időzítővel ellátott szellőzőventillátorom, aminek az időzítőjéz nem feltétlen akarom használni. Külön kapcsolóra lesz kötve, így a villanyszerelő három vezetéket húzott el a ventillátor helyéig a kapcsolótól: fekete, kék, zöld-sárga. A feketében valószínűleg csak kapcsolt fázis van. A ventillátorba három vezetéket kell bekötni: N, L, és egy óra jelöléssel van a harmadik, gondolom az a kapcsolt fázis. A kéket bekötöttem az N-hez, a feketét az L-hez. Így viszont nem működik. Ha az L-et átkötöttem a kapcsolt fázishoz, akkor a villanykapcsoló felkapcsolása után a ventillátor lámpája kigyulladt, de a ventillátor nem indult el. Egy kis vezetékkel összeköthetem-e az állandó és a kapcsolt fázist a ventillátoron belül? Nem biztos, hogy egy állandó fázis elfér még a falban található vezetékhüvelyben.

#fázis #kapcsolt fázis #szellőzőventillátor
2018. szept. 8. 13:11
 1/8 anonim ***** válasza:
Ha összekötöd a ventillátor álandó tápját és a kapcsoló bemenetet, attól működik, de a lamellákat nem tudja bezárni, visszaáramlik az alsó szomszéd szaga.
2018. szept. 8. 14:34
 2/8 anonim ***** válasza:

Nem tudom, annak milyen a bekötése, de a példa kedvéért az alábbi rajzon a motor egyik vége fixen fázisra van kötve, másik végét nullára zárja a késleltetőben lévő triac:

[link]

Tehát ebben az esetben a fehéret és kéket kellene rövidre zárni az állandó működéshez.

De mindent csak a saját felelősségedre, nálam ugyanis ilyen dolgok úgy működnek, hogy pontosan feltérképezem az áramkört, még az elektronika belsejét is, majd annak függvényében döntök egy átalakításról.

2018. szept. 8. 14:39
 3/8 anonim ***** válasza:

"de a lamellákat nem tudja bezárni"

Azt nem a levegő áramlása nyitja és magától záródik? Vagy lehet, hogy típusfüggő, van többfajta is.

2018. szept. 8. 14:41
 4/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindenkinek a válaszokat. Mellékelem a bekötési rajzokat:

[link]

[link]

Egyébként ez az OBI-nak valami saját márkás ventillátora: [link]

2018. szept. 8. 15:08
 5/8 anonim ***** válasza:

Eszek szerint azt már próbáltad, hogy a két szélső pontot átkötötted (óra-L), de nem működött, mert így az elektronika egyszerre kapott tápot és indítójelet, amire nem indította el a motort.

Akkor indítaná el, ha előbb kap fix tápot, csak utána indítójelet (kapcsolt fázist).

Vagy megoldható a dolog, alatta ábrázol egy panelt, alkatrészekkel. Aki ért hozzá, könnyen találhat rajta egy triacot, ami a motort kapcsolja, azt át is lehet kötni (anód-katód zárása). Lehet relé is, de inkább triac szokott lenni (olcsóbb és nem ég be).

Vagy átkötni a motort, igény szerint.

2018. szept. 8. 15:39
 6/8 A kérdező kommentje:
Az L-óra összekötést még nem mertem kipróbálni. Ha csak az órába kötöttem a fázist, akkor csak a lámpája gyulladt ki, ha az L-be kötöttem, akkor pedig semmi nem történt.
2018. szept. 8. 15:44
 7/8 anonim ***** válasza:

"Ha az L-et átkötöttem a kapcsolt fázishoz"

Akkor ezt másképp értelmeztük, azt hittem, csináltál egy átkötést (rövidzárat) a kettő közt, ahogy én tettem volna. Ehhez nem kell bátorság, mert az "órajel" egyébként is kap fázist a kapcsolóról. Az csak egy bemenet az elektronikához, ami le van védve, határolva (látatlanban is tudhatom, mert ezt így szokás megoldani a szakmában).

Jelbemenet lévén áramot itt nem vesz fel, csak érzékeli, hogy van feszültség vagy nincs.

2018. szept. 8. 17:21
 8/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget! A ventillátoron belül összekötöttem az állandó és a kapcsolt fázist. Így most tökéletesen működik. Kapcsolóra indul a motor, kb. 30 mp múlva nyílnak a lamellák, és lekapcsolás után kis idő múlva be is csukódnak szépen, pedig akkor már nem kap fázist.
2018. szept. 8. 18:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!