Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Hogyan lehetne lemodellezni...

NextBack kérdése:

Hogyan lehetne lemodellezni egy fázis, nulla, föld rendszert?

Figyelt kérdés

Úgy gondoltam, egy konnektort szeretnék lemodellezni.

Az áram forrásom elemek lennének, a fogyasztom kis motor (egyes játékokban is megtalálható) vagy LED, a fázis és a nulla azt az elem pólusai adják, de a védőföldet a sárgazöld kábel hova kellene be kötnöm, illetve milyen hibát generáljak, hogy a védőföldön is folyom feszültség ?

A célom, hogy jobban megértsem ezeket, és ha kicsiben lemodellezem, szerintem akkor jobban kitisztul a fejemben, hogy hogyan is működik.

2018. jún. 30. 23:21
 1/7 anonim válasza:
A vedofoldelesnek is van hatranya. Pl. ugy meg tud razni az aram ha hozzaersz egy kezzel is. Vedofold nelkul meg csak ugy tud megrazni ha ket pontjan ersz hozza az aramkornek.
2018. jún. 30. 23:27
 2/7 A kérdező kommentje:
Javítsatok ki a tévedek, de szerintem, ha csak a fázist fogom meg egy kézzel akkor is megráz az áram, mert érintésemmel zárom az áramkört nem ?
2018. jún. 30. 23:49
 3/7 anonim ***** válasza:
Illetve az elem az egyenáram,a konnektorban pedig váltakozó van.
2018. jún. 30. 23:50
 4/7 A kérdező kommentje:
Igen azt tudom, de modellemben szerintem mindegy, mert az egyenáram is átmegy a vezetékeken és gondolom ott is lehet védőföldet alkalmazni nem ?
2018. jún. 30. 23:52
 5/7 anonim ***** válasza:

A negatívhoz kell kötnöd a védővezetőt.

De ez a modell nem fog semmit elárulni neked.

2018. júl. 1. 06:31
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

Magyarországon nullázott rendszer van gyakorlatilag mindenhol (kivételeket most hagyjuk), ami azt jelenti, hogy a fogyasztásmérőnél közösítve van a nulla és védőföld.

Ezen kívül a trafónál le is van földelve, tehát a lakásodban elég megérinteni a fázist, akkor is agyonvág, amennyiben a föld felé záródik az áramkör, a lábadon vagy másik kezeden keresztül.

Viszont ezt egy száraz cipő is meggátolja (nedves nem) és egyéb szigetelőanyagok, ilyenkor nem tud záródni az áramkör. Meg nyilván "nem illik" a másik kezeddel földet fogni, vízvezeték és hasonlókat, mert az semmi jóra nem "vezet".

Kérdés talán inkább az lehet egy laikus számára, hogy akkor minek két szál vezeték (nulla és védőföld), ha úgyis össze van kötve, ha úgyis ugyanaz?

Nem teljesen, mert a nulla és fázis szabadon felcserélődhet, ha fordítva dugjuk be, ezért azt úgy kell felfogni és kezelni, mintha mindkettő fázis lenne, ezt soha nem lehet tudni.

A védőföld viszont fix, azt kötődik a készülék fémvázára. Ha ezután a fázis a fémvázhoz záródna valamilyen hiba miatt, akkor lenyomja a biztosítékot. Hogy az FI-relé titkaiba most ne is menjünk bele, az egyszerűség kedvéért.

2018. júl. 1. 09:18
 7/7 anonim ***** válasza:
Előbb azt nem is írtam, hogy természetesen a nullavezető dolga a terhelőáram kiszolgálása, míg a védőföldet üzemi áramra igénybe venni nem szabad. Ugyanakkor el kell bírnia a zárlati áramot, ezért nem lehet vékonyabb, gyengébb vezetékből kialakítani.
2018. júl. 1. 20:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!