Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Hangtechnikusok és elektroniku...

Hangtechnikusok és elektronikusok! Ha van egy hangszóróm ami 50w 4 ohm. De az erősítő 50w 8 ohm ot támogat meg oldja e a problémát ha bekötök még a hangszóró mellé egy 4 ohmos ellenállást?

Figyelt kérdés
2018. ápr. 12. 14:47
1 2 3
 21/30 anonim ***** válasza:

"meg oldja e a problémát ha bekötök még a hangszóró mellé egy 4 ohmos ellenállást?

Bubuka508 nevű felhasználó válasza:

Ha mellé (párhuzamosan) kötöd, akkor az eredő ellenállás csak 2 ohm lesz"

Erre írtam kedves Mérnök úr, hogy nem igaz. Elfelejtkezett az impedanciáról. Nem is említi ebben válaszában. Tökmindegy mennyi lesz az ellenállása , itt impdedancia illesztés szükséges.

Kedves Mérnök úr, egyetértünk abban, hogy ezen kijelentéseddel egy korrekt mérőlabor gyaknál már a beugrón se jutnál túl ? :)

Én erre értettem, hogy butaság, lehet túltoltam, ezért elnézést kérek.

A többi egyébként korrekt ...már ahol :)

Ha már a diplomáddal dicsekszel akkor próbálj szabatosabban fogalmazni. ( Egyébiránt a diploma csak egy papír - ezt úgy írom, hogy villamosmérökként végeztem és van még mellé 2 diplomám, de pl hangtechnikai dolgokat pont nem az egyetemen tanultam, hanem egy olyan kedves tanáromtól aki még középiskolában tanított ).

Egyébként a két hangszórós megoldás se jó. Ki tudja hogy cseszi szét a rezgőkört amit - ugye a helyettesítő képből ismerünk - hogy még rosszabb lesz az eredmény. Egyébként létezik ilyen megoldás ( persze kell hozzá pár kiegészítő áramkör ), de ezekben az esetekben a hangszórópárokat válogatják.

Ennyit a Mérnök Úrról :)

Másik válaszoló: akármit is csinálsz sajnos az lesz amit a Mérnök Úr is leírt. Persze ha a te igényeid annyi, hogy bömböljön valami, akkor minden oké. Attól az még nem lesz jó :). Javaslom úgy próbáld le a dolgokat, hogy végig méred a teljes átviteli tarományt egy torzítás mérővel.

Azért azt majd oszd meg velünk, hogy a remek ellenállás teljesítményét, hogy fogod méretezni :)

Uraim, összegezve: az van amit írtam, szerintem úgy jó ahogy írtam. Mindenki vonja le a konzekvenciát: nekem nem kell nagypofájúskodni ( nem vagyok akkora szakértője a területnek, hobbiból építettem ezt azt ) csiszolni kell a vitamódszereimen, az Mérnök Úr figyeljen oda picit jobban a szabatos fogalmazásra, a laikus harmadikot pedig arra buzdítom, hogy nyugodtan kísérletezzen, de ésszel és ne szégyelljen utánaolvasni a dolgoknak.

Hát Uraim ( ha van esetleg hölgy akkor Hölgyem(eim ), további szép hétvégét kívánok! :)

2018. ápr. 13. 20:02
 22/30 anonim ***** válasza:

Köszönjük, hasonló jókat beléd is. :)

Bubuka, ez most tényleg neked szól. :) Nincs ugyan diplomám, de az bizonyos, hogy az ellenállások induktivitása hangfrekvencián elhanyagolható, rádiófrekvencián már nem mindegy, de az most nem tartozik ide.

De hiszen meg is van a változó elem az egyenletben, nem is kell keresni. A hangfal impedanciája a hangfrekvenciától függ, minél bonyolultabb a rendszer, annál kiszámíthatatlanabbul. Így az ellenállás beiktatásakor egy hangfrekvenciával összefüggő, változó értékű feszültségosztó jön létre. Ez világos, csak a technikai és főleg a szubjektív hatás mértékével nem voltam tisztában.

Jó, hát kicsit okosabb lettem talán. Köszönöm végül is. Béke velünk. :)

2018. ápr. 13. 20:26
 23/30 Bubuka508 ***** válasza:
Igyekeztem közérthető módon fogalmazni, hogy a kérdező magyarra lefordítva is lássa a lényeget, ami annyi: nem megoldás, amit írt. Ezt próbáltam megfogalmazni úgy, hogy ne magas lóról való, nagyképű, lekezelő szöveg legyen. Nem mérőlaboros tesztről volt szó, hanem egy átlagember kérdéséről, aki kézzelfogható választ kért, ehhez igazítottam a mondanivalómat. Dicsekedni eszem ágában sem volt, de azért neandervölgyinek se nézzen senki.
2018. ápr. 13. 20:35
 24/30 anonim ***** válasza:

"Dicsekedni eszem ágában sem volt, de azért neandervölgyinek se nézzen senki."

Bocs, de megint szerencsétlenül fogalmazol. Ezzel azt sugallod, hogy akinek nincs diplomája az neandervölgyi :)

Attól, hogy valaki szakmunkás még lehet mestere a szakmájának. Sőt egy lelkes amatőr, kísérletző is lehet okosabb, mint az egyetemi diplomáját lobogtató mérnök ( nem rád értem, általánosságban írom )

2018. ápr. 13. 21:19
 25/30 anonim ***** válasza:
Egyébként vannak olyan teóriák ahol azt feltételezik, hogy neandervölgyiek nem is voltak primitívebbek...sőt :) Na, tényleg befejeztem.
2018. ápr. 13. 21:25
 26/30 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, azért nem gondoltam, hogy ez lessz belőle, hogy így egymásnak estek. 😞 köszi mégegyszer és jó hétvégét ☺️
2018. ápr. 14. 11:03
 27/30 Bubuka508 ***** válasza:
Nem estem neki senkinek, csupán neked szerettem volna jó szándékkal tanácsot adni, kérdező. De azt nem bírom, ha osztják nekem az észt olyanok, akik magukról túl sokat képzelnek, rólam meg túl keveset, mert nem kezdek el rögtön tudálékoskodni, mint Okoska-törp. Az ilyen fölényeskedéseket nem szeretem. Most őszintén: ha jöttem volna neked a Bode-diagrammal, meg a Fourier-transzformációval, kaptál volna érdemi választ a kérdésedre? Ez meg rögtön kiselőadást tart, meg engem gyakorlatilag lehülyéz, hát milyen munka ez?
2018. ápr. 14. 15:25
 28/30 anonim ***** válasza:
Senki sem hülyézett le. A válaszod meg inkorrekt volt és butaság. Végső érved meg a diplomád lobogtatása volt.
2018. ápr. 14. 17:52
 29/30 Bubuka508 ***** válasza:
Mintha lónak imádkoznék...És még én vagyok a buta. De nem vitatkozom tovább, mert nincs kivel. Észérvekkel csak intelligens embert lehet meggyőzni. De fel nem foghatom, hogy mi az inkorrekt abban, hogy ellenállást nem lehet a hangszóró körébe kötni (legalábbis így nem), meg hogy 4 ohm nem 8 ohm?
2018. ápr. 14. 20:07
 30/30 anonim ***** válasza:

"Ha mellé (párhuzamosan) kötöd, akkor az eredő ellenállás csak 2 ohm lesz"

Ezt írtad nem? Ez pedig butaság. Kutyaközönséges ellenállásként kezelted a hangsugárzót.

Ki kellet volna hagynod ezt a mondatot a válaszodból.

Sajnos a szövegértési problémáidon én nem tudok segíteni, személyedre olyant nem mondtam, hogy buta lennél, a válaszodat bíráltam.

2018. ápr. 14. 20:37
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!