Hangtechnikusok és elektronikusok! Ha van egy hangszóróm ami 50w 4 ohm. De az erősítő 50w 8 ohm ot támogat meg oldja e a problémát ha bekötök még a hangszóró mellé egy 4 ohmos ellenállást?
"meg oldja e a problémát ha bekötök még a hangszóró mellé egy 4 ohmos ellenállást?
Bubuka508 nevű felhasználó válasza:
Ha mellé (párhuzamosan) kötöd, akkor az eredő ellenállás csak 2 ohm lesz"
Erre írtam kedves Mérnök úr, hogy nem igaz. Elfelejtkezett az impedanciáról. Nem is említi ebben válaszában. Tökmindegy mennyi lesz az ellenállása , itt impdedancia illesztés szükséges.
Kedves Mérnök úr, egyetértünk abban, hogy ezen kijelentéseddel egy korrekt mérőlabor gyaknál már a beugrón se jutnál túl ? :)
Én erre értettem, hogy butaság, lehet túltoltam, ezért elnézést kérek.
A többi egyébként korrekt ...már ahol :)
Ha már a diplomáddal dicsekszel akkor próbálj szabatosabban fogalmazni. ( Egyébiránt a diploma csak egy papír - ezt úgy írom, hogy villamosmérökként végeztem és van még mellé 2 diplomám, de pl hangtechnikai dolgokat pont nem az egyetemen tanultam, hanem egy olyan kedves tanáromtól aki még középiskolában tanított ).
Egyébként a két hangszórós megoldás se jó. Ki tudja hogy cseszi szét a rezgőkört amit - ugye a helyettesítő képből ismerünk - hogy még rosszabb lesz az eredmény. Egyébként létezik ilyen megoldás ( persze kell hozzá pár kiegészítő áramkör ), de ezekben az esetekben a hangszórópárokat válogatják.
Ennyit a Mérnök Úrról :)
Másik válaszoló: akármit is csinálsz sajnos az lesz amit a Mérnök Úr is leírt. Persze ha a te igényeid annyi, hogy bömböljön valami, akkor minden oké. Attól az még nem lesz jó :). Javaslom úgy próbáld le a dolgokat, hogy végig méred a teljes átviteli tarományt egy torzítás mérővel.
Azért azt majd oszd meg velünk, hogy a remek ellenállás teljesítményét, hogy fogod méretezni :)
Uraim, összegezve: az van amit írtam, szerintem úgy jó ahogy írtam. Mindenki vonja le a konzekvenciát: nekem nem kell nagypofájúskodni ( nem vagyok akkora szakértője a területnek, hobbiból építettem ezt azt ) csiszolni kell a vitamódszereimen, az Mérnök Úr figyeljen oda picit jobban a szabatos fogalmazásra, a laikus harmadikot pedig arra buzdítom, hogy nyugodtan kísérletezzen, de ésszel és ne szégyelljen utánaolvasni a dolgoknak.
Hát Uraim ( ha van esetleg hölgy akkor Hölgyem(eim ), további szép hétvégét kívánok! :)
Köszönjük, hasonló jókat beléd is. :)
Bubuka, ez most tényleg neked szól. :) Nincs ugyan diplomám, de az bizonyos, hogy az ellenállások induktivitása hangfrekvencián elhanyagolható, rádiófrekvencián már nem mindegy, de az most nem tartozik ide.
De hiszen meg is van a változó elem az egyenletben, nem is kell keresni. A hangfal impedanciája a hangfrekvenciától függ, minél bonyolultabb a rendszer, annál kiszámíthatatlanabbul. Így az ellenállás beiktatásakor egy hangfrekvenciával összefüggő, változó értékű feszültségosztó jön létre. Ez világos, csak a technikai és főleg a szubjektív hatás mértékével nem voltam tisztában.
Jó, hát kicsit okosabb lettem talán. Köszönöm végül is. Béke velünk. :)
"Dicsekedni eszem ágában sem volt, de azért neandervölgyinek se nézzen senki."
Bocs, de megint szerencsétlenül fogalmazol. Ezzel azt sugallod, hogy akinek nincs diplomája az neandervölgyi :)
Attól, hogy valaki szakmunkás még lehet mestere a szakmájának. Sőt egy lelkes amatőr, kísérletző is lehet okosabb, mint az egyetemi diplomáját lobogtató mérnök ( nem rád értem, általánosságban írom )
"Ha mellé (párhuzamosan) kötöd, akkor az eredő ellenállás csak 2 ohm lesz"
Ezt írtad nem? Ez pedig butaság. Kutyaközönséges ellenállásként kezelted a hangsugárzót.
Ki kellet volna hagynod ezt a mondatot a válaszodból.
Sajnos a szövegértési problémáidon én nem tudok segíteni, személyedre olyant nem mondtam, hogy buta lennél, a válaszodat bíráltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!