Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Hangtechnikusok és elektroniku...

Hangtechnikusok és elektronikusok! Ha van egy hangszóróm ami 50w 4 ohm. De az erősítő 50w 8 ohm ot támogat meg oldja e a problémát ha bekötök még a hangszóró mellé egy 4 ohmos ellenállást?

Figyelt kérdés
2018. ápr. 12. 14:47
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:
Nincs itt semmi lenéző dolog. Egyszerűen a válaszolók alap dolgokkal nincsenek tisztában.
2018. ápr. 13. 11:11
 12/30 anonim ***** válasza:
Már ez is az és még mindig nem látom az okosságokat az alap dolgokról.
2018. ápr. 13. 11:34
 13/30 anonim ***** válasza:

Kezdjük egy egyszerű válasszal az kérdező kérdésére:

Ha a kérdéses hangsugárzó egy szélssávú ( tehát nem piezo, nem mélynyomó ) akkor nyugodtan csatlkoztasd ( polaritás helyesen ) az erősítőhöz. Arra persze figyelni kell, hogy ne csapd agyon, tehát nem kell csúcsra járatni a hangerőt.

Sokkal jobb megoldás mint a ohmos hempeszkálók válaszai.

( alább olvasható miért )

Tehát a választ megadtam, most jöjjön a többi nyalánkság.

Az impedancia mértékegysége valóban az ohm, de nem úgy viselkedik mint egy ellenállás. Az impedancia értéke a frekvenciától függően változik. Amikor megméred egy mulitméterrel egy hangszóró ellenállását ( sima multiméter ami egyenárammal mér ) akkor a lengőtekercs egyenáramű ellenállását méred. Ez közelíteni fogja azt az impedanciát ami a hangszóróra van írva. Úgyis mondhatjuk, hogy a hangszóró impedanciája 0 Hz-en, mondjuk 3.2 ohm lesz.

Szerencsés módon egy hangfrekvenciás végerősítő mondjuk 20 Hz - 20kHz között szolgáltat mindenféle egy öszzetett spektrumot. A hangszóróban lévő tekercs ( induktivitás ) miatt az impedancia is változni fog.

Egy hangszórónak van számos összetevője, van pl frekvencia átviteli görbéje és van impdencia karakterisztikája.

Amire kiakarok lyukadni az az, hogy egy erősítő végfokozatát ( kimeneti impdenciáját ) illeszteni kell, akkor működik a legjobban ha a tervezett impdeanciával terheljük. Jó működés alatt az értem, hogy ekkor a legkedvezőbb a torztás ( van pár fajtája ) és valószínűleg ilyenkor legjobb az audió élmény.

Amikor egy ellenállással meghempeszkálsz egy hangszórót akkor remekül hazavágod az impdenaciá karaktersztikát és máris rossz lesz az impedancia illesztés. Ugye világos a fentiekből, hogy az eredő ellenállás számítása és az eredő impdancia nem ugynaz - nem számolható úgy hogy az ellenállást és impdenaciát adunk össze ? Kb almát a körtével jelen esetben. Olyan mintha azt mondanád, hogy 12 V egyenfeszültség az ugyanaz mint 12V váltakozófeszültség.

Az, hogy ha hozzáhempeszkálsz egy ellenállást csak a jó ég fogja tudni milyen impdancia görbét fog eredményezni és milyen járulékos hatást ér el a végkofokozat működésében. Tönkre talán nem teszi, de jobb egészen biztosa nem lesz jobb az egész erősítő működését nézve.

Fentiek miatt írtam azt, hogy ennél még az is jobb ha hangsugárzót úgy hagyja ahogy csak ugyeljen rá, hogy ne koppanjon.

Kielégítő volt a válaszom?

2018. ápr. 13. 14:11
 14/30 anonim ***** válasza:
Kihagytam, hogy természetesen az ilyen toldalékok a hangszoró viselkedését is megváltoztatják és mondanom sem kell, hogy nem pozitív irányba.
2018. ápr. 13. 14:17
 15/30 Bubuka508 ***** válasza:
Te sünsamuzó! Miért nem jó szerinted, amit írtam? Olvasd már el még egyszer! És az impedancia fogalmával képzeld, én is tisztában vagyok, a diplomámat nem libáért vettem, de az összegzés során azzal is úgy számolunk, mint az ohmos ellenállással (gyengébbek kedvéért: párh. kötés: replusz művelet, soros kötés: összeadás). Azt én is megírtam, hogy az ellenállás bekötését felejtse el a kérdező, a többi meg miért nem jó? Itt semmi köze a témához a frekvenciasávval kapcsolatos tudálékoskodásnak, az erősítő és hangszóró illesztése ezeknek a dolgoknak a figyelembevételével lett kiszámolva, megtervezve! Én nem vagyok tisztában alapvető dolgokkal? Kicsit érdekes!
2018. ápr. 13. 17:57
 16/30 anonim ***** válasza:

Remek, csak akkor mit értetlenkedtél a soros meg párhuzamos kötésen?

Ez szép, de ha a 8 ohmos erősítőre ráköti közvetlenül a 4 ohmos hangfalat, akkor az annak nem fog örülni. Jó lesz, ha egy kiváló minőségű erősítő. A torzítás ettől is meg fog nőni. Ha nem olyan jó és nincs benne megfelelő védelem, akkor meg elszáll. Egy 4 ohmos ellenállással legalább ez nem történik meg. Ideiglenes megoldásnak megfelel és biztonságosabb.

2018. ápr. 13. 18:00
 17/30 Bubuka508 ***** válasza:

1. a soros és a párh. kötéssel nem én értetlenkedtem. Ott van a nevem? Nincs!

2. Én 2 db 4 ohmos hangszórót írtam sorbakötve. Az 8 ohm, teljesen korrekt, akkor így miért nem jó, te elvetemült?

2018. ápr. 13. 18:08
 18/30 anonim ***** válasza:
Nincs ott a neved, nem te írtad, akkor ne vedd magadra, amit írtam, nyilván nem neked szólt, csak míg írtam, megelőztél.
2018. ápr. 13. 18:15
 19/30 anonim ***** válasza:
Ezt a torzítást, a soros ellenállás miatt, ezt egyszer kipróbálom. Ez pusztán elméletből fakad, vagy gyakorlati tapasztalat?
2018. ápr. 13. 18:21
 20/30 Bubuka508 ***** válasza:
Egyszer, pusztán kíváncsiságból kipróbáltam és füllel hallható volt a torzítás, meg az oszcilloszkóp is mutatta a jelalakon. Ezenkívül esett a teljesítmény is. Elméleti magyarázat lehet, hogy az ellenállatnak sem csupán ohmos értéke van, hanem induktivitása is. Ezek összessége - ahogy egyik okostojás barátunk emlékeztetni akart erre - impedanciát képvisel. Namármost: emiatt az alkatrész nem sima ellenállásként, hanem aluláteresztő szűrőként viselkedik, beleszólva a frekvenciamenetbe. Ezenkívül - ugyancsak frekifüggően - összekutyulja a fázisviszonyokat is (mint minden szűrő) és ezért a hangszóróra már nem az erősítő eredeti tiszta jele jut, hanem egy elkent hangmaszat, ami füllel jól érzékelhető. Az erősítőnek ugyan nem árt, de a fülnek és az ember közérzetének igen. Körülbelül erről van szó.
2018. ápr. 13. 19:25
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!