Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Forrasztópáka - a pillanatforr...

Forrasztópáka - a pillanatforrasztó (pisztoly) erősebb vagy az állandóra bedugva hagyott típus is ugyanazt a hőt adja le?

Figyelt kérdés

Mondjuk azt látom h ez a kis ceruza-szerű 30 W-os, és hirtelen én úgy tapasztalom h nagyon elmarad a teljesítménye, a leadott hője a forrasztópisztolyétól ( az meg 100 W-os, csak azt nem tudom h azért 3x annyi mert hirtelen lesz meleg vagy a végső hő is eltérő a két típusnál?)

mi a váleményetek? eddig csak forrasztópisztolyoztam, de azzal meg az a gond h sokáig nem tudom rajta tartani vmin, viszont most vettem ezt a 30 W-os "állandóan áram alatt lévő" típust, és teljesen le vagyok döbbenve, hogy mennyire nem melegít át semmit, tulképpen éppen csak megolvasztja az ónt.

én fogtam ki rossz darabot vagy tényleg sokkal komolyabb a pisztolyos verzió?

2018. ápr. 6. 22:19
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
100%

30W szerintem kevés + ha kicsi a hegye, gyorsan kihűl ha hozzáérinted valamihez.

Én egy 60Wosat használok, ami viszon túlmelegszik(vagy az ón rossz minőségű), mert "befeketedik".

De csináltam hozzá egy triacos szabályzót, amivel jól lehet használni

2018. ápr. 6. 22:29
 2/20 anonim ***** válasza:
100%

A 30W tényleg nem sok mindenre elég. Nem fogtál ki rosszat. Az a baj, hogy hiába lenne jó a hőmérséklete, ha elkezd vele forrasztani az ember, akkor az értelemszerűen hőleadással jár és a kis teljesítménye miatt nem tudja tartani a kívánt hőmérsékletet. Vannak YouTube-on ilyen hőkamerás videók, ott még az 50 Wattosnál is az figyelhető meg, hogy akár 30-40°C-ot is esik forrasztás közben a csúcs hőmérséklete.

A pisztolypákával is lehet hosszan forrasztani, csak nem kell folyamatosan nyomni neki és akkor nem melegszik túl. Ki kell tapasztalni. (Én közel 10 éven keresztül forrasztottam azzal, még az SMD IC-k sem jelentettek akadályt. Úgy fél éve készült el az asztali pákám. Egy sima 24 Voltos, 50 Wattos fejhez építettem vezérlő elektronikát, de nem 24 Voltról hajtom, hanem közel 50-ről, így olyan 200 Watt körül vesz fel. Persze, nem megy folyamatosan, hanem a belső hőmérséklet érzékelő alapján van kapcsolgatva. Az eredmény ezzel az lett, hogy nagyobb dolgok forrasztásakor sem esik le a hőmérséklet, nem is lehet észrevenni a pisztoly és közötte a különbséget.)

2018. ápr. 6. 22:29
 3/20 Fantom83 ***** válasza:
100%

Én legutóbb orosz pisztoly pákát vettem,eredeti dobozában,annak lehet küldeni...

Sima 30W-os pákára soha nem térek vissza.

2018. ápr. 6. 22:44
 4/20 A kérdező kommentje:

a forrasztópisztollyal nekem se volt soha gondom, és oké vmennyivel nagyobb a felülete, de azért nem a 3-szorosa. ez meg kb semmit se csinál. hát nem tudom ... építeni sajnos én nem tudok, de ez így sehogy se jó.

a folyamatosról meg annyi h nekem pont amiatt ment tönkre az előző mert túl sokat nyomtam rá egyfolytában és megadta magát :( igaz h túl sok volt tényleg mert egy kisebb csavart kellett átmelegíteni, na de ezek szerint akkor se ezzel se a pisztollyal nem megy :(

2018. ápr. 6. 22:50
 5/20 A kérdező kommentje:
azt mondjátok h jónak kéne lennie ennek is, csak legyek türelmesebb mivel ez csak egy vékony hegyen keresztül adja le a hőt, és több idő kell neki, mint amikor a 1,5 mm-es rézhegyet ráteszem egy vezetékre pl? fene tudja, egész este szórakoztam vele, de nem tudok megbarátkozni, valahogy gyenge
2018. ápr. 7. 00:28
 6/20 Fantom83 ***** válasza:
Gáz forrasztópáka??? Nem lenne jó megoldás?
2018. ápr. 7. 07:19
 7/20 A kérdező kommentje:

nekem a hagyományos "'pisztoly" 10 éven át jó volt, semmi bajom nem volt vele, most nem tudom, miért adta meg magát. vagyis tudom, azért mert túl sokáig tartottam egy csavaron, na de máskor is volt már ilyen.

azt esetlegh tudod h ilyenkor mi száll el benne és javítható-e?

(gáznak meg utána nézek, fogalmam sincs, de köszi)

2018. ápr. 7. 07:52
 8/20 Fantom83 ***** válasza:

Tudtommal nem sok mindenből áll egy pisztoly páka,burkolat,vezeték,kapcsoló,lámpa,és az egésznek a lelke a trafó.

Valahol azt olvastam,h idővel a hőtől a lakk szigetelés adja meg magát a trafóban,ha ez valóban így van,akkor csak az újra tekercseltetés segítene.

Mai árakon,lehet annyiba jönne ki,mint ha megvennéd az új cseh,vagy szlovák minőségi pisztoly pákát.

Nem tudom milyen csavarokat melegítgetsz,de ahhoz szerintem neked egy igazi bolha piacos,fanyeles,kerámia belsős,retro "esőcsatorna forrasztó" kellene,mert az aztán bírja a forrasztást egész nap,és a hőleadással sincs gond,ha figyelembe vesszük,h a csatorna lemeze mennyi hőt nyel el munka közben...

2018. ápr. 7. 12:13
 9/20 A kérdező kommentje:

oké ez kivételes alkalom volt h egy sima 6-os csavarhoz hozzá kellett forrasztanom egy vezetéket, de hát 10 éve tuti megvolt már és jól bírt mindent.

viszont ami jobban zavar, hogy manapság már nincsenek a hagyományos rézhegyű forrasztópisztoly? nézegetem pár napja, de csak valami számomra fura acélhegyest látok mindenhol.

de egyébként tényleg van olcsón is már 175 W-os is ..

[link]

2018. ápr. 8. 13:05
 10/20 A kérdező kommentje:

mindenhol ezeket látom.

esetleg tudja valaki, létezik-e még a rézhegyű pisztoly?

[link]

2018. ápr. 8. 13:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!