Az éjjeli lámpa energiáját és fényét, hogyan lehet felére csökkenteni?
A legegyszerűbb megoldás kellene.
(nem olyan, hogy kapcsoló csere, vagy másik égőt kössek össze.)
Csak valami apró valami kellene. Pár filléres dolog. Ami nem is nagy változtatás.
Utólagosan: dimmelhető, fényerőszabályzós dugalj:
* [link]
* [link]
* [link]
Arra ügyelj, hogy nem minden izzó (általában egyes energiatakarékosok nem) dimmelhető - ezt jelölik az izzó csomagolásán: [link]
Vagy a Philipsnek van a Hue nevű termékcsaládja, ami dimmerrel egybeépített LED-izzókat, és az azok vezérlését végző egységeket foglalja magába: [link]
köszönöm,
ennél egyszerűbb megoldás is létezik?
Az jobb lenne.
Elírtam: nem párhuzamosan, hanem sorosan.
De mindegy, mint mondtam: hálózati feszültséggel nem játszunk.
----értem amit írtatok.
technikailag van rá egyszerű megoldás?
A lényeg, hogy kicsi megoldás legyen és ne keljen nagyon semmit sem átalakítani. (pl. nem akarok venni egy bazi nagy szerkentyűt hozzá). Csak nagyon egyszerű megoldást szeretnék. Egy éjjeli lámpám fél árbócon. Ne fogyasszon csak felet, és a fényereje csak félárnyék anélkül, hogy letakarnám egy lepedővel, vagy hasonló.
"technikailag van rá egyszerű megoldás?"
A legegyszerűbb - mint azt már mondtam - a dimmelhető, fényerőszabályzós dugalj. Drága, de legalább rendesen tudod vele szabályozni a lámpát.
Az olcsóbb, de trükközgetős (és veszélyesebb) megoldás, ha sorba kötsz a lámpával egy teljesítményellenállást.
Ha fele fényerőt akarod, akkor a lámpára ~fele feszültséget kell juttatni, azaz az ellenállás:
R = U / I = (Uhálózat - Ulámpa) / (Ilámpa / 2), ahol
* R - az ellenállás
* Uhálózat - a hálózati feszültség effektív értéke (230 V)
* Ulámpa - a hálózati feszültség effektív értékének (230 V) a fele (115 V)
* Ilámpa - a lámpán átmenő áram, ami a lámpa teljesítményéből számítható - ugyanis:
P = U * I => I = P / U
ez 60 W-os lámpa esetén:
I = 60 W / 230 V = 0,261 A
Vagyis az ellenállás:
R = (230 V - 115V) / (0,261 A / 2) = 115V / 0,1305 A = 881 Ohm
az ellenállás minimum terhelhetősége (annál több kell!):
P = U * I = 115 V * 0,1305 A = 15 W
Egy ilyen ellenállás nem annyira drága - pár száz forint - csak lesznek gondok:
* nem fogsz pont olyan ellenállású ellenállást kapni - esetleg több kisebbet kell venni
* az ellenállás(ok) melegedni fog(nak) - rendesen hűteni kell ő(ke)t
* szépen, nyomtatott áramköri lapra kell rakni ő(ke)t, különösen ügyelve az érintésvédelemre
De ezen utóbbit nem javaslom!
Tisztelt villamos tekintetű Urak!
Egy éjszakai lámpa fényerejét energetikailag (és persze fényerő felezéssel) nagyon egyszerű megoldani.
(holnaptegnapja) Úr, megírta nekem a megfejtést.
A holnap tegnapja Úr sajnos kilépett a gyakori kérdések.hu-ból, mert tudálékosan szerették volna likvidálni zaklató egyéniségek.
Úgy hogy helyette átvettem a válaszadó szerepkörét.
"Holnaptegnapja" Úr egy 3 milliméteres 1 Amperes (130Ft-os) diódát sorba kötött egy 220V-os 40Wattos izzóval, és ezzel megoldotta a nagy kérdést.
Hogyan lehetséges a legegyszerűbben felére csökkenteni egy éjszakai lámpa fényerejét energetikailag is?
Ez volt a feltett kérdés.
Köszönjük, hogy bonyolultabb villamos mérnök Urak sokat fáradoztak a fenti kérdés megoldásán. ... és közben védeni szerették volna a "szakember" hírnevüket.
Én is végeztem villamos technikai képzést.
Állíthatom, hogy amit iskolákban képeznek, annak csak a villamosság alapjaihoz van némi köze.
A kreatív villamosságot sehol nem tanítják.
Azt mindenki egyedileg oldja meg.
A válasz tehát egy egyszerű: dióda.
No azért kedves kérdező - Grétsy László tanár urat urat idézve: "álljunk meg egy szóra!"
Az alapfelvetésed az volt, hogy minél egyszerűbben oldd meg, a lámpa átalakítása nélkül (!!!).
Átlagfelhasználói szempontból ez mindenképpen a dimmelhető, fényerőszabályzós dugalj.
Ha az ember fia (lánya) szeret berhelni, akkor szóba jöhetnek az ellenállásos, diódás (és egyéb) megoldások.
De ezek vagy a lámpa átalakítását, vagy eszköz - alkalmasint: lengő dugvilla, söntölő elem, dugaljzat, hűtőborda (a dióda esetén sem árt!), burkolat - készítését vonják maguk után. Mindezek kellő jártasságot és igényességet igényelnek a hálózati kisfeszültségű szerelés terén. Éppen ezért nem javasoltam az ezzel való vacakolást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!