Ellenállást mérne a lámpa áramköre?
https://www.youtube.com/watch?v=6ejXycVLxKI
Ha kimegy az áram, ellenállást mér a két érintkezője között? Ugyanis a kísérletben gyanús hogy nem babráltak a vezetékkel, hogy egy jó nagy ellenállást szerkesztettek volna be valahova, bár ki tudja.
"Ha kimegy az áram, ellenállást mér a két érintkezője között? "
Önmagában az ellenállással nem menne sokra, mivel a lámpatestben kihúzott villásdugóval nem mérne semmit, de lehet benne valami, mikor a kézbe fogva működött.
Kapacitást is figyelhet, a kettő együtt lefed minden lehetőséget.
Mit is szeretnél kideríteni?
Hogy honnan "tudja" a lámpa hogy elment az áram és nem kikapcsolták?
Lehet nem is tudja, akkor is világítani kezd 2.4 mp múlva ha kikapcsolják.
Egyszerűen csak nem várt annyit a tag amikor kikapcsolgatta... :)
"Szirty nevű felhasználó válasza:"
Volt nekem is ilyen, az hasonlóan működött, de kézre nem indult, kellett neki kb 1kOhm de arra bekapcsolt szépen. A foglalatba csavarva ha a kapcsoló fel volt kapcsolva, a lakás többi fogyasztóján keresztül bekapcsolt ha nem volt feszültség. Ha a kapcsolót lekapcsoltam, akkor nem világított. Meg akkor sem ha kicsavartam.
Értem, köszönöm!
Tehát akkor a helyes válasz az hogy igen.
Üdv!
Ha jobban megnézed a videón látszik, hogy a lámpa nyakában egy csodás kis elektronika van begyömöszölve. A kis kínai megoldotta azt, hogy amikor van táplálás, akkor az üvegcsíkra felfosott LEDek világítanak, miközben a tápegység folyamatosan tölt egy szuper kapacitást. Amikor a lámpát lekapcsolják annak belső ellenállása drasztikusan megnő. Az alkalmazott kapcsolók sem bontják az áramkört teljesen, egy nagyon kis értékű szivárgó áram mindig van, ami létrehoz valamekkora feszültséget. Elméletileg ekkor a kapcsokon nagy belső ellenállású műszerrel néhány volt mérhető. A lámpában érzékelőnek egy nagy értékű vezérlő ellenállással összekötött FET-et használnak, mely csak akkor engedi világítani a segédfényforrásként működő LEDet, ha a feszültség a kapcsokon ténylegesen nulla.
Logikusan ez lehet a működésének az elve szerintem.
Üdv.
D.O.81 köszönöm a válaszod.
"üvegcsíkra felfosott LEDek"
elírás? :D
"Az alkalmazott kapcsolók sem bontják az áramkört teljesen, egy nagyon kis értékű szivárgó áram mindig van"
Ezzel nem túlzottan értek egyet. A két, egymás mellett futó ér szigetelési képessége jobb lenne, mint a kapcsoló szigetelő anyaga és nyitott állapotban az egymástól pár mm-re lévő érintkezők pogácsái?
Végignézted a videót?
Ugyanis kihúzza konkrétan a konnektorból, nincs milyen ellenállást néznünk, ha csak nem az, hogy a villásdugó érintkezői közt a levegő vezet (kapcsolón belül a pogácsák között mégkisebb lenne a táv ugye), vagy pont ide van csempészve az ellenállás, kívülre.
Szóval ennek alapján számomra egyáltalán nem logikus a te felvázolt elved.
Üdv!
Igen végignéztem.
Hidd el jobban ismerem a LED technológiát, mint ahogy azt te gondolod és az alkalmazott elektronikában is jártasabb vagyok. Tudott nekem a kínai olyan step-down konvertert mutatni LED meghajtásra, hogy a mért értékeket nem akartam elhinni annyira alacsonyak voltak. És nem egy olyan anomáliával találkoztam, amit te nem hinnél el.
Az a "LED filament bulb" konkrétan egy olyan LED technológia, amikor a LED chipeket üvegfelületre szerelik, melyet ellátnak fényporral, majd feldarabolják. Hűtése egy nagy büdös nulla emiatt jelentős fényáram veszteség várható hosszabb idejű használat esetén. A LED csíkokat működtető előtét elfér a lámpa fejében. A többi, ami ahhoz kell hogy a szükségfény működjön az már csak a lámpa nyakában fér el, az alkatrészek fizikai mérete miatt. Amit a GU10 fejjel szerelt lámpába raktak, hasonló, annyi különbséggel, hogy ugyan azokat a LEDeket működteti szükség üzemmódban. Ja és a lámpa nem ellenállást mér, hanem feszültséget. Továbbá, ha tanultál volna szigetelés technikát, akkor tudhatnád, hogy tökéletesen szigetelő anyag nincs. Minden anyagnak van ellenállása, még a levegőnek is.
Üdv.
Kedves D.O.81
"Hidd el jobban ismerem a LED technológiát, mint ahogy azt te gondolod és az alkalmazott elektronikában is jártasabb vagyok."
Ezt én nem firtattam, ezért nem is tudom miért írtad le, különben sem ez a kérdés kulcsa, hogy ez a körte COG LED-es e avagy sem és miként van meghajtva.
"A LED csíkokat működtető előtét elfér a lámpa fejében."
Rég rossz, ha előtétes a meghajtása és nem áramgenerátoros, jobb lett volna ha melléírod hogy kizárólag a rakat fosokban van ilyen megoldás, meg a kétutas egyenirányítás az! Ezzel együtt karöltve a 100Hz-es vibrálás is...
Továbbra sem értek veled egyet a feltételezett működését illetően a körtének. Ha nem akadt még a kezedbe ilyen, ne tegyél ilyen biztos kijelentéseket. Nincs szükségem kioktatásra és teljesen gyakorlatiatlan a felvetésed, gyaníthatóan nem működne minden háztartásban megfelelően működni a körte, amennyiben a vezetők szigetelése is eltérő, a kapcsolóig futó vezetékek hossza, miegymás miatt. Ha már kezedben volt, mértél a kapcsain feszültséget, akkor rendben van, elfogadom. Korábbi hozzászóló is leírta az 1K ellenállástól működésbe lépést.
Helló!
Tekintsünk el a "ki a hülyébb" vagy "kinek nagyobb a ..." megközelítéstől, mert kezd ebbe az irányba elmenni a vita.
Jobban belegondolva D.O.81 által felvázolt megoldás az áramszünet érzékelésére (fesz. mérés) valószínűbb. Legalábbis a videon bemutatottt esetben.
Ha a lámpa elektronikája a fesz. megszűnése után a betápláló vonalon az ellenállást érzékelné a többi áram nélkül maradt fogyasztón keresztül akkor nem tudná megkülönböztetni a kikapcsolt és az elosztóból kihúzott esetet egymástól.
Mivel a kikapcsolás és az elosztóból való kihúzás is leválasztja a hálózatról, így a többi fogyasztóval nem marad kapcsolatban, vagyis nem tud ellenállást mérni!
Ha azonban a lámpa kapcsolójával párhuzamosan kötött nagyobb értékű ellenállás miatt a lámpára jutó feszültség jelenlétét figyeli, akkor az elosztóból való kihúzás egyenértékű számára az áramszünettel (fesz. megszűnik).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!