Egyenáram vagy váltóáram jut el gazdaságosabban ugyan azon a vezetéken, ugyan akkora távolságra?
Én is hasonlót mondok neked:
Venni egy adag gyógyszert!
Ezt ajánlom neked!
Erre nem vagyok képes! :)
Megdögölni csak egy állat tud! Ember nem!
És még az is lehet, hogy én nem fogok meghalni. :P
"Akkor legyen 100 km. Na! Ott melyik gazdaságosabb?"
Szerintem még mindig keversz valamit!
Nagy távolságra könnyebb a váltakozó áramot eljuttatni.
De NEM azért mert az szívesebben megy messzebbre mint az egyenáram, hanem azért, mert nagy távolságra nagyfeszültséget gazdaságosabb szállítani.
A váltakozó áramot lehet transzformálni, az egyenáramot nem.
Az egyenáram hátránya ebben nyilvánul meg.
200V egyenáram kb ugyanolyan messze jut mint 200V váltóáram.
A kérdésednek tehát nincs értelme úgy ahogy feltetted.
Mint ha azt kérdeznéd, hogy piros autó vagy a zöld fogyaszt kevesebbet?
A kérdező egy teljesen elméleti kérdést próbált meg feltenni, mégpedig azt, hogy ha van két ugyanolyan kábel (hossza, anyaga, geometriája, stb.), akkor adott feszültségen (AC esetén effektív értékre gondoljunk), adott teljesítmény átvitelekor melyik esetben lesz kisebb a kábelen a veszteség, ha DC vagy ha AC. Az AC frekvenciájára nem tért ki, én ezért írtam, hogy frekvenciafüggő is a dolog.
A veszteség főként két dolog miatt van.
Egyik a vezeték ohmos ellenállásából fakadó veszteség, amit elszenved az egyenáram, épp úgy mint a váltóáram.
Ez csak a vezeték anyagától és keresztmetszetétől függ.
Másik a vezeték szórt kapacitásából és induktivitásából következik, ez csak váltóáram esetén okoz veszteséget (állandósult állapotban).
Ez viszont rengeteg dologtól függ (pl. a vezeték geometriájától), de ez alacsony frekvencián (50 Hz) jelentéktelen.
Ezenkívül AC esetén ha nincs illesztve a lezárás, a visszaverődések további veszteségeket okoznak.
Így hát elméletben váltóáram esetén (egy hangyafallosznyival) nagyobb a veszteség. A gyakorlat az egy más kérdés.
ui.: kár, hogy átment dedós sárdobálásba a kérdés.
"Az AC frekvenciájára nem tért ki, én ezért írtam, hogy frekvenciafüggő is a dolog."
Nem tért ki, de laptop töltőről van szó, amire kitért.
Ezért ha már feltételezésekbe bocsátkozunk, akkor emiatt helyesebb feltételezni hogy 230V AC 50Hz feszültségről van szó.
"A kérdező egy teljesen elméleti kérdést próbált meg feltenni"
Gyakorlati kérdést tett fel.
GYAKORLATI kérdést tetem fel, csak egy példával!
A 14. válaszolónak köszönöm!
Ezt volt a kérdésem, és pontos választ kaptam rá.
Köszönöm!
A tipikus okoskodó tenyérbemászó mitugrász esete.
Nyílik tőle a bicska az ember zsebében.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!