Egyenáram vagy váltóáram jut el gazdaságosabban ugyan azon a vezetéken, ugyan akkora távolságra?
Váltó, és a helyszínen letranszformálni a laptopnak szükséges értékre (+ egyenirányítani is a laptopnál)
Törpefeszültségen semmiképpen sem ajánlott vinni, 1000 méter 1-es rázhuzal ellenállása 16,7 ohm, de mivel két szál van, 33 ohmmal számolhatsz. Egy Átlag laptop felvesz 19 voltról 4 amper körül. Ha nem szeretnél túl sokat veszteni, 100mm2-es "vezetéket" kéne elhúzni a laptopig (az lenne 0,3 ohm, ami 4 ampernél még elfogadható feszültségesést okozna), ami 1000 méter hosszan két vezetővel számolva 1800 kg rezet jelentene !
230 volton már elég lenne 2,5-ös vezeték, az ellenállása 13 ohm körül lenne, egy laptoptáp áramfelvételével számolva legfeljebb 10 volt körüli feszültségesés lenne, ami elfogadható (5% körüli).
Jaa, nem!
Én úgy értem, hogy az a jobb ha rákötöm a hálózatit a drótra, vagy az ha előtte egyenirányítok és azt kötöm rá a drótra?!
Egyen. Minél nagyobb a frekvencia, annál nagyobb lesz a veszteség a távolsággal arányosan. (DC-nek ugye 0 a frekvenciája.) Nagy frekvencián, GHz, THz-eknél már semmi nem maradna a jelből, egyszerűen elsugározná.
Az ok amiért az energiatovábbításban többségében AC-t alkalmaznak, az hogy sokkal könnyebben átalakítható a feszültsége. És mint már az első válaszoló utalt rá, nagyobb feszültségeken kisebb áram folyik, mégpedig a vezetéken a hőveszteséget, feszültségesést a nagy áram okozza.
Azt hogy tudom kiszámolni, hogy váltóáramnál mennyi a veszteség?
Azt tudom, hogy egyenáramnál elég csak a drót ellenállása és, hogy a fogyasztó mennyit fogyaszt/ áramfelvétel.
Váltónál bele kell kalkulálni a frekvenciát is.
Ahhoz milyen képlet kell?
Egyszerűen azért, mert a villamosenergia továbbítás hatékonysága (ha két közeli pont közötti átvitelt nézünk kis feszültségen) nem ezen múlik!
Az az érzésem hogy te nagyon keversz valamit valamivel ebben a kérdésben...
Ha elhanyagolható is van különbség.
Akkor legyen 100 km. Na! Ott melyik gazdaságosabb?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!