Üdv mindenkinek! Röviden: 3 különböző inverter is elszállt a kocsimban a szivargyújtóról,10-20 perc alatt. USB-s telefon töltő gond nélkül üzemel. Mi lehet a probléma?
És most hosszan:
Vettem az autómba egy szivargyújtó csatlakozós 220V-os invertert, 150W teljesítményűt (175W csúcsteljesítmény). Kirándulás alatt rádugtam a 90W-os laptop töltőt és egy USB kábelt a rajta lévő USB csatlakozóba, amivel a telefonomat töltöttem. Kb 15 perc után elfüstölt az inverter, úgy, hogy a hűtőventilátor be sem kapcsolt rajt, az inverter biztosítékja sem olvadt le, viszont a kocsi 15A-es biztosítékja kiolvadt.
Szóval gondoltam biztos gyári hibás, visszavittem garanciális cserére ( [link] De kértem az eladót, hogy hadd próbáljam ki az újat, mielőtt kifizetem. Rendes volt kijött velem a kocsihoz, beindítottam a motort, rádugtam ugyanazt a laptopot és ugyanazt a telefont ugyanúgy. 10 perc után ismét elfüstölt az inverter az eladó szeme láttára. A ventillátor ugyanúgy nem kapcsolt be, az inverter biztosítékja ép maradt ismét, és mivel időben kihúztam a szivargyújtó csatlakozóból most a kocsi biztosítékja sem olvadt le.
Az eladó és én is arra gondoltunk hogy akkor biztos széria hibás a termék.
Elhoztam egy másik invertert ( [link] másik márkától. Nem volt több 15A-es biztosítékom, ezért 20A-est tettem a kocsiba, de így is is kábé 20 percig bírta az inverter ugyanazzal a laptoppal és telefonnal, és ekkor sem olvadt ki az inverter biztosítékja, csak a kocsi immár 20A-ese.
A laptop töltője 90 Wattos, a telefon USB kábelét már régóta használom sosem volt semmi gond vele. Sima USB-s telefon töltőt a szivargyújtóba dugva gond nélkül tudom használni a kocsiban, de ezt a három invertert gallyra vágta. Ma lemérem a mekkora feszültséget ad le a szivargyújtó járó motorral (álló motorral 12,4V-ot mértem).
Valakinek valamilyen ötlet? Talán a laptop töltő vesz fel túl sok áramot? A laptop töltő adatai: bemenet 100 - 240V ~ 1,5A, kimenet 19V - 4,74A.
Vagy valami gond lehet a kocsival? 3 szivargyújtó csatlakozó van benn, csak az egyiket próbáltam, de nem merek megint új invertert venni. Hamarosan szét fogom szerelni az invertert, hogy megnézzem, mi döglött meg benne. Talán az majd ad valami támpontot.
Valakinek valami ötlet? Előre is köszönöm!
Köszönöm a gyors választ!
Én is először a laptopra gyanakodtam, csak az a helyzet, hogy az viszont már 80%-ig eleve fel volt töltve. Van benne egy töltés szabályozás (nem szoftveres, mert kikapcsolt állapotban is így működik), ami akku kímélő módra van állítva, tehát az akku 80%-ig tölti csak a laptopot. Ha leesik a töltöttség 79%-ra, akkor megint tölt rá egy keveset 80%-ig. Tehát nagy áramerősséget nem hiszem, hogy felvett abban a pár percben. Már csak azért sem, mert a fiam éppen mesét nézett rajta, képernyő fényereje 25%-on, I5-ös proci van benn, a Windowsban a teljesítmény energiatakarékosra van állítva, tehát a proci alap feszültségen megy, a dedikált videokártya be sem kapcsol ilyenkor, csak az integrált megy. A videó lejátszó programon kívül semmi más nem futott rajt. Szóval szerintem bele kellett hogy férjünk aa 90 Wattba. Az inverter USB csatlakozója pedig 2,1 Amperes, de a telefonon sem volt engedélyezve aa gyorstöltés, szóval elvileg még annyi áramot sem vett fel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!