Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Szerintetek is silányabb...

Szerintetek is silányabb minőséget képviselnek a mai elektronikus cikkek?

Figyelt kérdés
Sokaktól hallom, hogy 30 éve sokkal jobb minőségűek voltak az elektronikus cikkel, mára már nem. Én nem tudom, de amikor 2002-ben új lakásba költöztem, új háztartási gépeket vettem, azóta is kifogástalanul működnek, szerelőt nem láttak, aláírom nem is a legolcsóbb kategóriásakat vettem anno. Szerintem inkább azzal van a baj, hogy az embereknek nincsenek eléggé megfizetve, hisz azért a 80-as években is drága volt egy-két dolog, de nem kényszerült rá az ember, hogy a sz*rt vegye meg, több pénze volt. Ti hogy gondoljátok?
2016. szept. 28. 13:27
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
Ez tény, ma kütyüket max 2-3 évre tervezik..
2016. szept. 28. 13:31
 2/12 anonim ***** válasza:
23%

Ma is vannak tartós dolgok, csak nem a legszarabb legolcsóbb ipari hulladékot kell megvenni.

A 80as évek nagy tartóssága is csak legenda, ráadásul akkoriban sokkal drágább volt minden.

2016. szept. 28. 13:34
 3/12 anonim ***** válasza:

Nem tudom, miket vesznek azok, akik szerint csak pár évre tervezik őket és csak annyit bírnak.

Minden nagyobb dolgot, ami kell egy háztartásba akkor vettem, amikor lett lakásom, hűtő, mosógép, porszívó, mikró. Mindenből még az elsőt használom. Pedig már több, mint 10 évesek. Tv van csak újabb, de azért, mert az költözéskor egy régi használt volt és időközben elromlott, így vettünk újat. De ez is meg van már legalább 6 éve.

Tűzhely is csak egy költözés miatt új. Korábbi lakásból nyilván nem hoztuk el a tűzhelyet. Ahova költöztünk ott meg 40 éves volt kb. :) Meg most már beépíthető szerettünk volna. Az is kb. 5 éve működik rendesen.

2016. szept. 28. 13:50
 4/12 anonim ***** válasza:

Nekünk a Samsung laptévénk 1 hónap után kipurcant, kínkeservesen hoztak egy újat, az fél évig bírta.

A mobiljaim dettó ugyanez. Samsung mobil pár hónap után tönkrement, Nokia 1 év után használhatatlan.

2016. szept. 28. 13:52
 5/12 anonim ***** válasza:

telefonokkal se volt sose ilyen gondom

Csak azért cseréltem le őket, mert már elavultak voltak, vagy széttörtek :)

Egyszer romlott el telefonon, de azt megjavították és utána jól működött az is.

2016. szept. 28. 13:57
 6/12 anonim ***** válasza:
68%
Google-ba üsd be "tervezett elavulás", az egész szándékos.
2016. szept. 28. 14:18
 7/12 anonim ***** válasza:
74%

Általánosságban véve igen.

Természetesen kivételek mindig vannak. Régen is volt, ami egy fabatkát nem ért meg, és most is vannak minőségi, tartós termékek.

De általában nem ez a jellemző.

A szomszédunktól egyszer kölcsönkértük a 20 éve a pincéjében álló, előtte ugyanennyi évet működő szovjet hűtőszekrényét. A hangja olyan volt, mint egy traktoré, de dacára annak, hogy 20 évet működött, meg ugyanennyit állt a pincében, semmi baja nem volt. A 15 éves hűtőnknek meg már minden baja van.

A 10 éve vett mosógépünk is már az utolsókat rúgja. Az előző 15 évet kibírt, mielőtt megadta volna magát. A régi forgótárcsás, ami már túl van a 30-on, pedig még mindig működik, csak épp el van pakolva. Persze, nem hasonlítható össze egy hagyományos mosógép, meg egy mai fullextrás automata csoda, de azért sokat elmond, hogy melyik mennyit bír ki.

Vagy nézzük az első normálisabb mobiltelefonokat. A 2000-ben vett Nokiámat közel 10 évig használtam, és csak azért cseréltem le, mert technikailag akkor már őskövület volt. A következőt 4 évig. Aztán vettem egy okostelót, ami 3 év után adta meg magát.

A különbség oka a társadalom és a piac változásaiban, valamint a technika fejlődési ütemében keresendő. A szocializmusban egy gyártó számára az volt a dicsőség, ha a terméke még két évtized múltán is stabilan működik, a vásárlók pedig élethosszra, vagy legalábbis számottevő időre tervezték venni a technikai dolgaikat. Most egy telefont 2-3 évre vesz az ember, egy tévét sem élethosszig tervezi használni, a számítógépekről nem is beszélve. Ma egy gyártónak nem ad sokkal nagyobb hírnevet az, ha 20 év múlva is működnek a termékei, viszont ha tartós dolgokat készít, azzal maga alatt vágja a fát, hiszen van, amiből a vásárló nem vesz újabbat, ameddig az előző még működik.

2016. szept. 28. 14:24
 8/12 anonim ***** válasza:

#3: "Pedig már több, mint 10 évesek. Tv van csak újabb, de azért, mert az költözéskor egy régi használt volt és időközben elromlott, így vettünk újat. De ez is meg van már legalább 6 éve."

Na de itt nem 10 meg 6 évről beszélünk! Te is látod, hogy az egyik eszköz már elromlott, ezért újat kellett venni.

#5: "telefonokkal se volt sose ilyen gondom

Csak azért cseréltem le őket, mert már elavultak voltak, vagy széttörtek :)

Egyszer romlott el telefonon, de azt megjavították és utána jól működött az is."

Na, ez az. Nem is tudod, hogy meddig bírja, mert hamarabb lecseréled, mint hogy tönkremenne. Ettől azonban az nem lesz tartós. :)

A 2-3 évet nem kell szó szerint venni, függ az eszköz típusától is. De tényleg kevesebbet bírnak, csak ez már nem tűnik fel, mert hamarabb dobjuk el, mint hogy tönkremenne.

2016. szept. 28. 14:31
 9/12 A kérdező kommentje:
Itthon használok egy Sony tévét, igaz mint mondtam nem volt olcsó, 2002-ben kb. 200 ezer forint volt, de napi szinten megy 10-12 órákat, volt hogy véletlenül egy hétig ment, mikor nem voltam otthon, de még mindig kifogástalanul működik. Ugyanez ez egy Panasonic LCD tévével is, az is lassan 8 éves, szerelőt nem látott. Igaz vettem a fiamnak egy noname tévét 10 éve, az 3 év múlva megadta magát. Meg azt is aláírom, hogy sokkal törékenyebbek, mint egy Videoton, a Panasonic, egy erősebb képernyő tisztítástól széttörne, a műanyag burkolat se valami minőségi, a hangminősége is pocsék számomra, a régi Sony kenterbe veri, de csak ezek a gondok.
2016. szept. 28. 14:42
 10/12 anonim ***** válasza:

Amit kiváló minőségben legyártanak ott is arra kényszerítenek, hogy 2-3 év múlva lecseréld.

Ma már szinte minden telefonba beépítik az aksit, de már kezdik a notebookokba is. Ezek pedig csak 2-3 évig jók.

Szervizelni meg nem nagyon éri meg utána már.

De ez még durvábban kijön a bluetooth hangfalaknál, ezekben is beépített aksi van legtöbbször, ami miatt szintén arra kényszerülsz, hogy pár év után kidobjad. Cserélhető elemmel ez pedig jó lenne egy évtizedig. Persze ha nem durran el közben pár szintén rövid életciklusra tervezett kondenzátor...

Régen tényleg jó elektronikai cikkeket csináltak japánok. Van pl. 30 éves kétkazettás sztereó kazettás rádióm ami ma is kiválóan működik (azért nincs szívem kidobni, mert anno fateromnak egy teljes havi fizuja volt).

2016. szept. 28. 14:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!