Mi az a "fázis" a váltakozó áramnál?
Pedig csak rosszul tetted fel a kérdést.
A váltakozó áram igy keletkezik
A hálózatban ez megvan áromszor, és így keletkezik
Ezt pedig így rajzzoljuk
A generátorban a tekercsek össze vannak kötve és leföldelve. Az a nulla vezeték. A másik végeik külön vannak kivezetve, azok a fázisok. Ez így van a gyakorlatban. Tehát háromfázisú renszerről beszélünk.
Tehát tulajdonképpen a nulla az olyan mint egyenáramnál pl az autónál hogy az megy a karosszériába a negatív? és azt hívják földnek?
Még azt légyszíves áruld el hogy mi az a VoltAmper =VA
Bocsánat, nem szoktam visszajárni a kérdésekre. Írhattál privit.
Volt x Amper = Watt
Tehát teljesítmény. DE! Ez az egyenáramnál igaz. Mivel váltakozó áramról van szó, ott közbejön különféle veszteség, mert az áram nem fut együtt a feszültséggel.
Nem tudom, mennyire vagy jártas a vektorokban, de a lényeg az, hogy ha a feszültség együtt futna az árammal (ohmos terhelés esetében), akkor a VA = W. Mivel a váltakozó áramnak induktív és kapacitív terhelése is van, azért ez a képlet változik az szeerint, hogy az áram késik, vagy megelőzi-e a feszülséget.
Így a pillanatnyi áram i=I cos φ –re változik.
amit φ -vel (fí) jelölünk és a mértéke cos φ van kifejezve. Ez olyan 0,7 0,8 körüli érték. Úgyhogy ennyivel csükken a teljesítmény. Az mértéke ugyanúgy Wattban van megadva.
A VA az a készülékbe bemenő áram és a készülékre adott feszültség szorzata, így aztán más értelme nincs, mint az, hogy a készüléket, illetve az őt ellátó hálózatot erre kell méretezni.
A hatásos teljesítmény valóban a VA szorozva a cos fi-vel, de
1. nincs olyan összefüggés, hogy ennyivel csökken a teljesítmény - mert a VA az nem a teljesítmény, az a látszólagos teljesítmény, valamint ezek ugye szögben állnak egymáshoz, és
2. ezt a differenciát nem is veszteségnek hívjuk
már bocsánat.
Hát, ehhez már kell egy rgészen kis képzelőerő amiben két-három vektor elhelyeződik.
A linken
az első ábrán az S a VA mértékegységű látszólagos teljesítmény, a P a W mértékegységű hatásos. Láthatólag a fi szöget befolyásolja a hatásos és a harmadik komponens nagysága.
köszönöm! Még azt légyszíves valaki válaszolja meg nekem,
Hogy ha én a "220"V os kábel fázisát rákötöm egy izzóra és az izzó másik érintkezőjére egy vezetéket és annak a kábelnek a másik végét a földhöz azzal zárulhat az áramkör tehát világíthat az izzó?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!