Akumlator tolto nem tolt?
Mondjuk úgy, hogy reklám :-) (vannak ennél is lasabb töltők, amiknek kell 10-15 óra, vagy több is, nézd meg az olcsó tescós töltőket)
Amúgy mostanában nálam is felmerült a fényképezőgép kapcsolata az akkumulátorokkal, sajnos az a helyzet, hogy fényképezőgépbe az 1,2V-os aksik "nem ideálisak" az alacsony feszültség miatt (az elemek ugye 1,5V-osak, és a fényképezőgépek érzékenyebbek a feszültség esésére). Sima Lidl-ben kapható alkáli elemekkel is tovább működik a fényképezőgépem, mint az aksikkal.
Az a helyzet, hogy ez így nem korrekt.
A turpisság abban van, hogy nem lehet vele 1 azaz 1 darabot tölteni, csak 2-őt, azaz párosával, márpedig nem biztos (biztos hogy nem ugyanakkora töltöttségűek és valamilyen szinten kapoacitásuk is eltérő) adott pillanatban ugyanolyan induló állapotban vannak töltéskor.
Igy nem cellánként tölt és figyel, hanem párosával.
Ezt a trükköt tudva én olyat kerestem, vettem, amibe tetszőlegesen 1-4 darab tehető és külön-külön figyeli azokat és állítja le a töltést.
Ha van egy multimétered próbáld őket legalább valahogy párba válogatni, jobbak lesznek az esélyeid.
Más: nem minden Ni-MH akku alkalmas gyorstöltésre, csak az erre a funkcióra alkalmas cellák.
Minden celléának van belső ellenállása, ez kihat a leadható áramra és a töltésre is.
Ha nagyobb a belső ellenállása a nagyobb (gyors) töltőram miatt megemelkedik a sarkain mérhető feszültség (anit a töltő is érzékel) és fullra töltöttnek tekinti, holott még jócskán hiányzik a kapacitásából.
Azért vannak hátrányai is a gyorsan tölthető/nagy áramot leadni képes celláknak, ezért van normál is...
Tartósabb, többször tölthető...
Ja, igen, ez is igaz, hogy csak párosával. Ez mondjuk eszembe sem jutott, de tényleg így van. Jelenleg olyan töltőt használok, amiben egyesével lehet az aksikat tölteni, tény és való, hogy így pontosabb. A régebbi töltővel igyekeztem nem keverni az akkumulátorokat, tehát lehetőleg az egy helyen használt és egyszerre lemerült aksikat töltöttem egyszerre. A gond ugye például a bringalámpával volt, ami 3 elemmel/aksival működik, így párosával tölteni nem lehetett. Ma már látom én is, hogy hiába egy eszközből veszem ki az aksikat egyszerre, más és más a töltöttségi szintjük, amikor a töltőbe teszem őket.
Viszont anno az Emos töltőm is jól működött, bár a "kisütés" funkciója egy idő után mintha csak kamu lett volna, gyakran 20 perc alatt teljes töltést jelzett, ami nyilvánvalóan nem lehetett rendben, nem is bírták az aksik a gyűrődést.
Ezzel a toltovel nem lehet 1 et tolteni, csak 2 vagy 4 es parban. Ma ejjel ott hagytam az akkukat tolteni, reggel mikor megfogtam hidegek voltak, de le is mertem oket egy multimeterrel: mind a 4 akkku 1,38 at mutatott.
Kivancsi vagyok mennyit tartanak.
Kivancsisagbol lemertem az alkalinos Duracell elemeket is, az 1,4 et mutat, de a gepem ugy latszik tul erzekeny , mert egyes funkciok igy sem mukodnek rajta, pl makro es hasonlok.
regi samsung S85os modelem van, ugy vettem eszre Nimh akkuval jobban megy mint alkalinos elemekkel meg ha keves is van benne.
Pl a duracell alkalinos elemmel amit lemertem 2x 1,4 V AA es mar a macro nem megy, egyszeruen kialszik a display, de ha atteszek egy meggyengebb Nimh t akkor azzal megy.
szoval erdekes.
A titok!
Te az 1,4V-ot terhelés nélkül méred. És itt jön képbe a korábban már emlegetett belső ellenállás.
Amint áramot veszel ki belőle, rögtön kisebb feszültséget mérhetnél a sarkain, mert a belső ellenálláson feszültségesés következik be. Minál nagyobb az áram, annaál nagyobb lesz a feszültségesés.
És bár az elem nagyobb (terheletlen) feszültségű, de jóval nagyobb belső ellenállása miatt, azonnal kisebb lesz, mint az eredetileg kisebb feszültségű, de jóval kisebb belső ellenállású akkumulátornál.
Márpedig a fényképező elektronikája az elem sarkain adott pillanatban jelen lévő terhelt feszültséget méri, és abból értékel, azaz olykor tilt.
Üdv:
az utolso igen tudomanyos magyarazat, ami engem mar meghalad, ugyanis nagyon tavol allok az elektronikatol de azert kosz :).
Azt probaltam meg manapsag a toltovel kapcsolatba, hogy beteszek pl 4 akkut tolteni, kb 3 ora utan nagyon felforrosodnak es kb 5 -6 ora utan mar egeszen levannak hulve, szerintem ekkor van maximalisan feltoltve, legalabbis a multimeter ezt jelezte.
nem reg sikerult rabukkanjak a gyarto altal ajanlott akkumlatorra, ami ez lenne : SNB-2512 KIT es mivel tobb vagy jobb mint a jelenleg hasznalt [link]
Biztos akad itt aki szakszeruen elmagyarazza, lehet itt van a gond, elore is koszi :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!