Hogyan kell bekötni ezt a villanykapcsolót?
Ki akartam cserélni a villanykapcsolót (két áramkörös), a régin felül volt 2 csatlakozó, alul meg 1. De az újon amit vettem 6 csatlakozó van, felül is alul 3, így néz ki:
Próbáltam mindenféle variációt, de vagy az egyik működött (világított a lámpa), vagy a másik. Amikor a felső két szélsőt és az alsó középsőt kötöttem be, akkor működött az egyik lámpa, amikor felülre kötöttem mind a hármat (!) működött a másik.
Hogy kell ezt bekötni?
(Bocs a nem túl szakszerű leírásért.)
a régi kapcsoló a leírásod szerint egy "csillár" pl. 105-ös kapcsoló volt.
(nem 2 áramkörös, 102-es, mert azon alul is és felül is, egymástól elszigetelt! 2 bekötési lehetőség van!)
Tehát egy több ágú csillár kapcsolásához, "105"-ös, csillár kapcsolót vegyél.
bekötése:
"102" (két áramkörös) kapcsolás:
lásd még:
Világításvezérlési alkalmazások alapismeretei
Köszi. Vettem egy másik kapcsolót ami jónak tűnik, csak nem tudom azt sem beszerelni, mert nem tudom hogy lehet beszorítani a vezetéket a Lyukba. Visszamentem a barkácsboltba ahol vettem, hogy mutassa meg, de ő se nagyon érthetett hozzá, mert azt mondta, hogy ezt elemeire kell szedni, és azért csinálják ilyenre, hogy szerelőt kelljen hívni, ne lehessen otthon barkácsolni. Ezt nem hiszem.
Lefényképeztem, így néz ki:
Szóval itt megvan hogy hova kössem a vezetéket (ugyanolyan mint a régi), csak azt nem tudom hogyan lehet rögzíteni, ha a rögzítő csavarhoz nem férek hozzá. Azt egyszerűen nem hiszem el, hogy elemeire kell szedni.
ez egy un. RUGÓS vezetékrögzítésű kapcsoló
"A rugós kapcsok gyors bekötést tesznek lehetővé, szerszám használata nélkül."
"A vezetékeket rugós kapcsok fogadják, ami gyors szerelhetőséget, és hosszú távon is biztos csatlakozást eredményeznek."
lényeg, kb. 10 - 12 mm hosszban blankold(csupaszítsd) meg a bekötendő vezetékek végeit.
aztán, egyszerűen, nyomd bele a vezetékeknek kiképzett hüvelybe. (a benne lévő "rugós" megoldás megfelelően rögzíti azt)
ha ki akarod a későbbiekben kötni, keress rajta a hüvelyek körül hasonló billentyűt, amit megnyomva, (megnyomva tartva!)sérülés nélkül kihúzhatod a vezetéket a hüvelyből.
háztartási kapcsoló típusok:
esetleg a 2. képet figyelmesebben megnézve...
(kínai technik kapcsolóknál, találkoztam már hasonlóval)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!