ESD karkötőnek mennyire van értelme, és hogyan kell bekötni otthon?
Mármint erre gondolok:
Picit elbizonytalanodtam miután olyanokat láttam hogy vezetéknélküli meg ilyesmi, úgyhogy inkább megkérdezem hogy van-e értelme ennek :D
Állítólag használhatóak a vezeték nélküliek is, de a linken lévő nem az.
Mennyire van értelme?
Egy rövid cikk a sztatikus feltöltődésről:
Na akkor megtudtam ami eddig is tudtam hogy ez a jelenség létezik.
Mostmár csak az kéne megtudni, hogy egy ilyesmi karkötőnél vannak-e szempontok amiket figyelembe kell venni vásárláskor, meg hogy mégis hova földeljem.
Esetlegesen mennyit ér az, hogy leföldelem magam mielőtt elkezdek ilyesmikkel foglalkozni, de munka közben nem vagyok leföldelve.
A kérdés az, hogy mivel akarsz foglalkozni? Mert én dolgoztam ESD környezetben, ott minden ESD védett volt. Túlzásnak tűnhet, de minden alkatrésztároló, a szemetesem, a szék, minden antisztatikus Az asztalon egy antisztatikus borítás, csuklópánt, antisztatikus cipő, köpeny, padlóborítás. Volt kialakítva egy csatlakozó sor, oda lehetett a csuklópántot és az asztalborítást dugni.
Otthonra megelégszem egy asztalborítással és csuklópánttal, és egy ESD pákával. De a csuklópántot sem veszem fel, ha nincs olyan alkatrész, ami indokolja. Ha meg a PC-t szerelem, akkor csak a csuklópánt van rajtam. Ha a táp nem lenne a helyén, és én nem a műhelyben vagyok, akkor van egy sima hálózati csatlakozóm, amibe a védővezető van csak bekötve egy 1MOhm-os ellenállással sorban, és a vezetéken meg van egy lengőbanánaljzat.
Hogy a kérdés lényegére is válaszoljak, természetesen van értelme, én jobban bízom a vezetékesben, mint a vezeték nélküliben. Bekötni pedig a védővezetőre kell, sorosan egy 1Mohmos ellenállással (ezt nem szabad kihagyni!).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!