Hogy lehet bekötni váltokozva a villanykapcsolót?
Tegyük fel van 2 kapcsolóm,az egyiket berakom a ház végébe,a másikat a ház elejébe. És úgy akarom megcsinálni hogy ha a ház végéből jövök akkor ott felnyomom az 1-es kapcsolót,és mikor beérek a ház elejébe,ott pedig lekapcsolom a 2-es kapcsolót. (villanyt)
Hogy lehet megcsinálni ezt?Lehet hogy hülye kérdés de nem vagyok villanyszerelő,az 1 kapcsoló még oké,de 2 már más :)
Itt egy kép,amit nemrég rajzoltam hogy könyebb legyen értelmezni,a hülye kérdésem :)
kettő darab váltó kapcsolóra lesz szükséged(másnéven alternatív kapcsoló, vagy számozva 106-os)
Egy ilyen kapcsolónak 3 csatlakozási pontja van, 1 közös és 2 áthidalás.
Az egyik kapcsolóba bevezeted a fázist, a kettő áthidalásba pedig bekötöd a másik kapcsoló 2 áthidalási pontját. A második kapcsolón tehát már csak egy hely "kiadó", ez a közös, innét megy az égőre. Leíni kb. nehezebb mint bekötni.
De meg lehet oldani impulzusrelével is, de az drágább, két helyről kapcsolásnál nem alkalmazzuk, csak az ennél több helyről kapcsolásnál(pl:1 égő 5 kapcsoló, bármelyikkel felkapcsolod, bármelyikkel lekapcsolod, pont a héten csináltam ilyet).
Tegyük fel van 2 kapcsolóm...
Azok erre a célra nem lesznek jók!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!