Hálózati transzformátorok gerjesztése hogyan?
Te leírtad milyen problémái vannak és milyen gyakorlati megoldásai a nagy teljesítményű trafók bekapcsolásának.
Ezeknek a létezését nem tagadom.
De:
Én meg leírtam, hogy 1.6MVA-es trafókat egyszerűen rákapcsolnak a hálózatra különösebb probléma nélkül.
Ezt az ellentmondást kell kimagyarázni :)-
Az erőműviekkel a legegyszerűbb megcsinálni, mivel ma általában ezek blokkban épülnek, nem kell hozzá sínt rendezni. Sőt, a blokk az pont arra inspirálhatná az óvatos üzemvitelist, hogy ne tegye tönkre a transzformátort, mert akkor ugye a csere idejéig a generátor is szomorúan álldogálna. De igazából nem tudom, a gyakorlatban csinálják-e, mert nagy erőműveket sosem irányítottam, sőt, már nem is fogok. :D
Viszont megkérdezem, ha már ennyit kalapáltam a témáról. A tankönyvek néha iszonyúan el tudnak maradni. Például a Geszti-féle Villamosenergiarendszerekben szó esik róla, hogy Budapesten van kisfeszültségű hurkolt hálózat az V-XIII. kerület határán. A könyvet 1986-ban adták ki másodszor, említett hurkolt hálózat meg 1979-ben jól megszűnt. :)
"Ezt az ellentmondást kell kimagyarázni :)-"
Nincs itt ellentmondás, legfeljebb amit írtam, azt nem értelmezted.
Mit is írtam? Van egy véletlenszerűen előforduló villamos jelenség, ami ellen nem lehet védekezni, ezért erre érzéketlenítik a modern védelmeket.
Te meg azt írtad, hogy egyszerűen bekapcsolják.
Hát próbáld meg következtetni az elsőből a másodikat. :D
Vajon mi itt a baj? :-)
Az, hogy a kérdező azt írta "nagy transzformátor".
Na, megkérdeztem mindenkit, akit érdemes volt, a következő a válasz:
Utoljára 90 körül a 400 kV-os és azelőtt mittudoménmikor (a 70-es végén?) a 750 kV-os transzformátorokat helyezték üzembe rágerjesztéssel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!