Led lábtérvilágítás autóba?
Szeretnék tenni lábtérvilágítás a kocsimba előre, hátra is. Néztem is ki 12 voltosat, de ha a kocsi jár úgy ügye 14V körül van a feszültség, ez árthat neki? Mondjuk sokszor álló motornál nyílik az ajtó, meg rövid időkről beszélünk.
Az ajtónyitás érzékelőről, vagy ezeknek a lámpájáról akarom nyerni az áramot, még nem döntöttem el, majd kiderül, ha már csinálom, csak kérdés, hogy nem-e fog bezavarni azon az áramkörön a plusz áram? Olvastam pl ha az első izzókat ledesre cserélem, mivel kisebb energia kell neki kijelez, hogy kiégett, vagyis CanBus-os led izzókat kell bele venni.
Ilyen ledsort néztem ki , mert ha hamarabb ki is égne a nagyobb feszültségtől olcsón lehet pótolni, csak felteszem a régi helyére. Esetleg másikat vegyek?
Tudom, hogy pl az izzók is túl vannak emiatt méretezve, de biztosra akarok menni. Szerintem úgy fogom, hogy előre IC-vel, hátra simán és látni majd a különbséget. Megrendelem ma hozzá amiket meg kell.
A pedálhoz annyira nem látni jól le este, mert takar a kormány, de nem is emiatt lesz betéve a ledsor, hanem mer jól néz ki.
Ilyen kis barkácsolásokkal szerintem sokat lehet javítani a kocsi komfortérzetén.
Jó dolog az.
Egyébként nem lesz abból azonnali baj, ha simán bekötöd, mert ebben már vannak áram korlátozó kicsi ellenállások és akkora kicsi különbség még nagyon nem árthat, habár elvileg valamennyit rövidíti a ledek élettrartamát feszültség szabályzás nélkül, amikor magasabb a feszültség, már pedig töltött akkunál is magasabb. A 12V az elvi átlag feszültség az akkunál. Inkább 13.8 V-al kell számolni. Töltésnél meg legalább 14.4-el. Szóval azért tartósabb lesz ha stabilizálod 12 Voltra, esetleg ha az úgy nagyon zavaróan erős lenne, akkor pár tized Volttal alacsonyabbra is be lehet állítani, úgy tovább él mint az autó.
Viszont még ami nagyon fontos, hogy valami biztosítékot tegyél be elé, ha netán a kötözgetésnél valami "össze nőne" aminek nem kell, akkor ne gyulladjon ki a kocsi. Akár ha csak egy valamekkora izzót kötsz be sorosan, akkor már a stabilizálgatással se kell foglalkozni mert azon is esik feszültség. Persze az az izzótól függ, hogy mekkora áram megy át rajta. Pl egy index izzó (mennyi is az, 18-20 Watt?) elég lehet a leddel sorosan.
Aztán azon is érdemes elgondolkodni, hogy éjszaka, amikor kint a többnyire sárgás fényű külső világítások mellett belül világítani kezd egy bántóan hideg fehér fény, az nem lesz-e zavaró?
Egyébként lehet, hogy nem baj, mert a hideg fény inkább ösztönző hatással van az éberségre, amint a melegebb sárgás-vöröses színek, mert a kékes fény nem álmosít, nem lazít el úgy mint a melegebb fények.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!