Mikrokontrollerek, de melyik?
Mikrovezérlő, FPGA és PLC nagyon más dolgok.
Melyik érdekel?
Ha ezeket tartod esélyesnek, akkor ismerkedj meg velük és akkor egyszerűen dönthetsz. Mások nem dönthetnek helyetted (illetve dönthetnek, csak akkor nem biztos hogy jól jársz).
Egyébként FPGA programozással is foglalkozom. De ne keverd össze a mikrovezérlővel.
Úgy képzeld el, hogy a mikrovezérlő, az egy kész rendszer, egy mikroszámítógép. Az FPGA pedig egy gigantikus kapcsolómátrix, amiből bármilyen áramkört létrehozhatsz. Persze külsőre a tokozás hasonló, ugyanúgy pici fekete négyzet alakú lapka, de ez minden.
Az FPGA-t hardverleíró nyelven programozzák, pl. HDL vagy VeriLOG. Ritkán, de ált.strukturált nyelven is tudják, pl. C nyelven.
A mikrovezérlőnek adott a kialakítása, azt átalakítani nem lehet. Van memóriája, számlálói, CPU-ja stb...
Tegyük fel, hogy egy mikrovezérlőt és egy FPGA-t felprogramozol, hogy egy gomb lenyomására, felvillanjon egy led.
Mikrovezérlő esetében másodpercenként több milliószor megvizsgálja, hogy a gomb le van-e nyomva, és ha le van, akkor felvillantja a LED-et.
FPGA esetében fizikailag összeköti a gombot a leddel.
Az FPGA-k jóval drágábbak is emiatt, meg más miatt is. Tíz gigahertzes vagy száz gigahertzes tartományban is képesek működni az úgynevezett LUT-ok az FPGA-n belül, erre egy MCU képtelen.
Előző voltam.
Helló!
"engem csak az érdekelne, hogy mennyire van kereslet az ilyen programozók iránt, mennyire lehet Magyarországon hasznosítani ezt a tudást"
Nos szerintem:
Hogy melyik nagyobb hiány szakma, azt nem tudom. Böngészd az álláshirdetéseket. (semmire sem fogsz jutni).
Szerintem erre a kérdésre az tudna válaszolni, aki PIC programozó, beható ismeretei vannak FPGA-val kapcsolatban és sokféle PLC-t programoz. És ezzel felvértezve járja az országot állásinterjúkra megy, hogy hol mennyire keresik ezek közül valamelyikhez értő szakembert.
Van ilyen?
PLC programozással még nem kerestem pénzt,
de mikrovezérlő és FPGA programozással igen.
Az FPGA programozó az vagy junior, és gyakornoki bért kap,
vagy senior és képtelen 600 ezer forint nettó alatt keresni.
Aki képfeldolgozáshoz és FPGA-hoz is ért, az már 3-5 éves munkatapasztalattal egy milla felett kereshet kishazánkban.
..és még egy fontos dolog. A multinacionális cégek sokszor lenézik a nem multikat, pedig nem kéne. Viszont náluk ez egyfajta berögződés, hogy a multi az értékesebb tapasztalat, mivel összeszedettebb cégekről beszélünk, amik belső és külső ISO és egyéb szabályozás szerint működnek.
Ezért azt javaslom, mindenképpen multinál kezdj gyakornokoskodni, és mindenképpen az egyetemi évek alatt, mert ha végzel akármelyik egyetemen, akkor eleinte a seggedet kitörölheted a papíroddal, ha nincs munkatapasztalatod. Az meg nem túl jó.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!