Az egyenáram hány Volt-tól, ill. hány Ampertől veszélyes, ráz? Az alábbi egyenáramú feszültségek a megadott áramerősségen veszélyesek már?
3 Volt - 20 Amper
5 Volt - 30 Amper
12 Volt - 10 Amper
Ezek a kérdéses feszültség-áramerősség kombinációk egyenáram esetében.
Ezek tudnak már rázni? Halálosak ezek az értékek?
Első körben a feszültséget kell figyelembe venni. Ha megfogol egy 12V-os vezetéket nyilvánvalóan nem fogsz meghalni és "megrázni" se fog.
Maga az emberi szervezet az áramerősségre érzékeny:
0,5-2 mA Érzetküszöb
2-6 mA Enyhe izomgörcs
6-10 mA Fájdalmas izomgörcs
10-15 mA Elengedési érték
15-25 mA Mellkasi görcs, légzésbénulás
25-30 mA felett Szívkamra lebegés, szívbénulás
Tehát ha szíveden áthajtanék valahogy ( elég nehezen kivitelezhető műtét nélkül) mondjuk 100mA-t egy 12Vos akksiról akkor nagy valószínűséggel elpatkolnál.
Elleben egy 12Vos gépkocsi akkumulátor is tud a bőrödön égési sérüléseket produkálni ha zárlatos vezetéket mókolsz.
Másfelől 3V - 20A biztosította teljesítmény átvitele nem nagyon gazdaságos. Milyen mókolmányok használnak ilyen paramétereket?
"Másfelől 3V - 20A biztosította teljesítmény átvitele nem nagyon gazdaságos. Milyen mókolmányok használnak ilyen paramétereket?"
Számítógép tápegységek, méghozzá több száz milliós példányszámban! :-)
A kérdezőnek:
Amit felsoroltál xV, yA két dolgot jelent:
1. a névleges feszültséget
2. A maximális terhelő áramot
Mindkettő az áramforrás jellemzője.
Ahogy az előttem szóló írta helyesen, az élettani hatás a testen átfolyó áram nagyságától függ és attól hol folyik át a testen és mennyi ideig.
Az áram döntő tényező, de sokan gondolják, hogy ha egy tápegységre az van írva hofg 12 Volt 10 Amper, akkor 10 Amper agyonüt ha megfogják.
10 A ha a testen átfolyik valóban halálos, de az áram a test ellenállásától és a feszültségtől egyszerre függ. 12V csak extrém esetben képes áramütéses halált okozni.
"Milyen mókolmányok használnak ilyen paramétereket?"
ATX-es tápegységről van szó. Labortápnak szeretném használni, és úgy képzeltem el a dolgot, hogy az egyes feszültségek kivezetésére Jack ajzatot kötnék. Igaz, maga a 3.5mm-es Jack közel sem ilyenre lett tervezve, de annál elterjedtebb, szinte dekára tudom venni a közeli boltban.
Így ha 3.5 mm Jack ajzatokra, (majd elosztőkra, ld.: [link] vezetem ki az ATX táp vezetékeit, praktikusan tudom később Jack dugókkal a tápról leszedni azt a feszültséget, ami mikrokontrollerhez, kísérlethez, stb. kellhet.
Azt, hogy ezek a relatív kis feszültségek ilyen nagy áramerősségek mellett veszélyesek-e - egyenáramról lévén szó -, azért kérdeztem, hogy szükséges lenne-e így valamilyen extra védelmet, esetleg a feszültségértékenként még pluszban 1-1 kapcsolót bekössek, hogyha esetleg - bár kis odafigyeléssel elkerülhető - bekapcsolva van ép a táp, és véletlenül az egyik szabadon maradt ajzatot érinteném.... bár a jack ajzatnak a szabad fémrésze az nem a földeléshez van kötve?
Köszönöm Szirty, igen, erről van szó, le is írtam előtted, csak később lett elküldve.
Akkor ezek szerint nem veszélyes értékek ezek, ugye?
"Jól emlékszem hogy Ohm törvényét általános hetedikben tanultuk?"
???
>>> DC <<<
"ATX-es tápegységről van szó. Labortápnak szeretném használni"
Egy PC tápegység egyáltalán nem alkalmas labortápnak.
Ennek számtalan oka van. Ime néhány:
- Néhány tápegység +5V és +3.3V terhelése nélkül be sem kapcsolható
- A + és -12V csak másodlagosan stabilizált. Ha a 3.3 vagy 5V nincs terhelve ott bármi történhet
- A táp +3.3 +5 és +12V-on több mint 10A áramokat tol. A zárlatvédelem (ha van egyáltalán) csak itt szólal meg. Egy kisebb zárlat a mikrovezérlődet salakká olvasztja.
Egy labortápban 0A-től állítható áramkorlátnak illik lenni.
A jack dugó meg hab a tortára.
Jellemzője, hogy a bedugás és a kihúzás pillanatában zárlatot csinál. Ez az audio rendszereket nem zavarja, legfeljebb reccsen egyet.
De he azt te egy 300W-os ATX táp 12V-os ágán csinálod, akkor 18A áramot fog beletolni a jack aljzatba amikor kihúzod vagy bedugod.
Szerintem nem csak az aljzat, de a hozzá kötött vezeték is teljes hosszában füstölni fog.
Szerintem gondold át!
Köszönöm, hogy (időben) szóltál.
A jack zárlata miatt valóban át kéne gondolnom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!