Melyik az olcsó, de jó stúdió mikrofon?
Heh, 20 ezerért beszéd mikrofont szokás venni, amitől elég kevés dolgokat várunk el.
Egy énekmikrofon 27-30 körül mozog.
Az is csak egy Shure.
Amúgy vedd meg nyugodtan, mivel bent fogod használni, nem lesz semmi aktív zavaró dolog, ez is jó lesz neked.
Viszont ezt nem nevezném stúdió mikrofonnak, inkább játékszernek.
Majd az akusztikai árnyékolásra figyelj oda, ha ezt veszed.
Mi az az akusztikai árnyékolás?
Igen, szobában fogom felvenni, csendben.. Eddig egy 1000Ft-sal csináltam, de nem túl jó a hangzása... ehhez képest nekem nem lesz játékszer az a 20 ezer Ft-os..
Ha már itt tartunk, csinálunk game playeket is, egymás mellett vannak a gépeink. Hogy tudnánk megoldani, hogy kiválóan hallatszódjunk mindketten? Vagy egy mikrofonnal (gondolom a stúdió nem jó, mert abba bele kell hajolni), vagy külön külön mikrofonnal.. de akkor valami jó zajszűrős kéne hogy 1 méterről már ne hallatszódjon bele a másikunk...
A gégemikrofon.
Azért kell akusztikai árnyékolás, hogy a mellőled jövő zajok, zörejek ne hallatszodjanak bele...
A hangzás meg...egy dolog a mikrofon karakterisztika, meg átvitel, egy másik meg az utómunka.
A stúdiós cuccok átvitele jó esetben lineáris egy bizonyos frekvencia tartományra.
A tartomány minél szűkebb, annál spécibb a miki.
A hangolás meg a hangzás kialakítása utólag történik szoftveresen.
Felejtős.
Valaki (nem adnám ki, mert nem kérdeztem meg róla) már belefutott ebbe "biztos jó ez a Behringer, és nagyon meg szeretném venni" zsákutcába, itt a topik:
http://www.gyakorikerdesek.hu/elektronikus-eszkozok__szorako..
Akkor is eltanácsoltam a vásárlástól.
Aztán privátban folytattuk.
Most, bő egy év után ott tart, hogy meg fogja venni azokat a mikrofonokat, amiket eleve javasoltam, csak akkor még drágállotta... Persze megvenni az olcsó vackot, aztán rájönni hogy vacak, és utána megvenni azt a jót, amit elsőre kellett volna, nem a leggazdaságosabb megoldás.
Belépő szintű, már stúdiómikrofonnak nevezhető mikrofon például az Audio-Technica AT2020. Csodát nem tesz, de egy jó ár-érték arányú, kellemesen semleges hangú mikrofon, elég jó frekvenciamenettel, nagy érzékenységgel, kis zajjal.
Persze vannak ennél sokkal jobbak is, csak ott egy-egy minőségi osztállyal feljebb lépés árban kb egy nagyságrendet jelent.
Bocs, nem olvastalak el alaposan. Ha nem énekre, hangszerre kell, hanem dumára, akkor nem kell az AT2020. Az egy igen jó mikrofon, de erre alkalmatlan, azért a gép zajából is venne elég rendesen.
Két külön fejmikrofon kéne, ami csak azt veszi, aki beszél. Olyan, amilyeneket a színházban használnak, csak itt nincs szükség arra hogy testszínű legyen, mint pl ez:
Ez még egy nagyon olcsó miki, ami valóban alkalmas színházi használatra, az egy "kicsit" többe kerül...
Mivel játékra kell, és olcsón, javaslok 2 darab olcsó fejhallgatóval összeépített mikrofont, ha a szád elé hűzod, kellően le lehet húzni a gépen a mikrofonbemenet érzékenységét, hogy a háttérzajból ne sok hallatsszon be:
Vagy egy USB-s:
Felesleges a stúdió miki ilyen célra, egyrészt túl jó, másrészt mire a fantomtápos, XLR csatlakozós mikrofont te leilleszted a PC-hez, még egy miki árát kiadod valami előfokra vagy keverőre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!