Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Milyen erőkölcsönhatás lép...

KovA1963 kérdése:

Milyen erőkölcsönhatás lép föl két tekercs között melyek közül az egyiken váltóáramot bocsájtanak át a másik végei pedig rövidre vannak zárva?

Figyelt kérdés

Ha két vezető anyagból (pl. szigetelt rézdrót) készült tekercset egymás mellé teszek úgy,

hogy a hossztengelyük közös (egy egyenesbe esik) az egyiket rövidrezárom, a másikon váltóáramot bocsájtok át akkor

a) a két tekercs vonzza egymást,

b) taszítja egymást,

c) a tekercselések egymáshoz viszonyitott irányától függően

- vagy vonzzák

- vagy taszítják egymást

éspedig: ...

2014. ápr. 24. 09:26
1 2 3
 1/21 pinkpancser ***** válasza:
És ennek az eszköznek adhatnál nevet is. Mit szólnál például a szekunder oldalon rövidrezárt transzformátor névhez? :)
2014. ápr. 24. 16:12
 2/21 A kérdező kommentje:

Oksa - nevezhetjük annak is :-) viszont szégyen ide szégyen oka - meglehet villanytant tanultam - tartok tőle, hogy belegabalyodnék a jobbkézszabályok és a Lorenz törvény meg a kölcsönös indukció szövevényébe hogy kikutyuljam miféle erőhatás is lép föl... de abban bízom hogy akad ember akinek a kisujjában van az egész és kapásból megmondja...

Igazából azért izgat ez a kérdés, mert ha ezen a módon taszítás volna elérhető a két tekercs között (csak) akkor lehetséges volna igen egyszerű eszközökkel primitív, nem túl pontos de informatív váltóáramerősség(mérőt) készíteni... oly módon, hogy a mutatón rövidrezárt tekercs van az egész megközelítőleg a súlypontjánál van felfüggesztve (visszatérítőerő a súlya) és egy rögzített áramjárta tekercs téríti ki.

2014. ápr. 25. 11:51
 3/21 pinkpancser ***** válasza:
Majdnem hasonló elven működő eszköz létezik és lakatfogónak hívják. Egyetlen hátránya, hogy csak vezetéken képes mérni, mivel kábelnél (általában) a fluxus eredője 0, így külső eszközzel nem mérhető. A rendesebbek pedig nem csak váltó, de egyenáram mérésére is alkalmasak :)
2014. ápr. 25. 14:52
 4/21 A kérdező kommentje:

Köszi - a "lakatfogó" nevű eszköz olyan kulcsszó amire ezentúl odafigyelek, lehet be is szerzek egyet.

Továbbra is érdekel azonban az erőkölcsönhatás kérdése - lehet kísérletileg kell megállapítanaom mert nem bízom abban hogy ki tudom elméletileg okoskodni - hacsaknem valaki megmondja :-)

A dolog azért izgalmas nekem, mert ha működne, hogy létrehozható az átfolyó váltóáram erősségétél függő taszítóerő a "rövidrezárt szekunderű transzformátor" tekercsei között, akkor bizony bütykölnék egy sőt 3 ilyen kijelzőt a 3 fázisra magamnak úgy hogy állandóra beépítve, hogy folyamatosan bármikor (lakatfogózás nélkül) rápillantva lássam/ megfigyelhessem mi is történik éppen, hogy állnak az egyes vezetékek terhelései a villanyóra után a házban.

Persze vehetnék 3 darab 30 Amperes analóg árammérőt is de nekem nem ennyire finom/kényes műszer kellene ami esetleg még túl is melegszik folyamatos használatban.

Szóval ezért ötletelek a dolgon és izgat a kérdés.

(efféle rövidrezárt szekunderű trafó elv egyébként a kalickás háromfázizisú motoroknál használatos, de ez azért fizikájában nem egészen ugyanaz mint amin én agyalok).

2014. ápr. 25. 16:06
 5/21 pinkpancser ***** válasza:

Visszatérve az alapkérdésre, ha az elméletet nézzük, akkor Lenz törvénye alapján taszítani kéne egymást.

3 fázisra pedig működik áramváltó, amivel néhány miliamperes műszerrel is mérheted azt a 30 ampert.

2014. ápr. 25. 16:50
 6/21 anonim ***** válasza:
Tipp: váltakozó meghajtásnál periodikusan van vonzás és taszítás. Ha mondjuk a gerjesztő tekercsben azt a fél periódust nézzük, ahol az áram az egyik szélsőértéktől a másikig változik, azaz közben előjelet is vált, a fluxusváltozás előjele eközben végig azonos, így a másik tekercsben a gerjesztett áram iránya is egyféle. Tehát a vizsgált időtartam felében párhuzamos, a másik felében antiparallel áramelemek halmazát lehet találni a két tekercs között. De ekkor csak a mágneses indukciót vettük figyelembe, az elektromosat nem, azaz a primer tekercs még nem sugároz, amivel további energia és impulzusátadás(!) is megvalósulna, nem is beszélve esetleges impulzusmomentumokról, elvégre egy tekercs helikális antennaként cirkulárisan polarizált hullámot bocsát ki, ha erre tervezték.
2014. ápr. 25. 22:01
 7/21 anonim válasza:

Talán kissé vonzhatják egymást. Mivel a szekunder tekercs fémből készült így a primer mágneses tere vonzhatja azt a fémből készült dolgot. Váltóáram során ugye a tér is periodikusan változik, de az mindig vonzó erőhatás marad.

Bár ennek a mágneses térnek inkább a szekunder tekercs vasmagját kéne vonzania, amit így én lágymágneses anyagból készítenék.

UI: nem értek nagyon ehhez, csak próbáltam logikusan gondolkozni.

2014. ápr. 26. 14:24
 8/21 A kérdező kommentje:

Hát köszönöm a válaszokat, előbb vagy utóbb eljutok talán oda, hogy megkérdezem a fizikát a gyakorlatban is mert ha valaki tudja a fizikát akkor a fizika az... :-)

Kicsit tartok attól, hogy vonzás lesz belőle - abból kiindulva, hogy a régi transzformátoros "pillanat" forrasztópákák (amik kb 1,5 mm-es rézdrótot hevítenek pákahegy gyanánt a rajtuk kereszülhajtott nagy árammal - hajlamosak voltak odakapni a kisebb fémlemezt illetve hozzá közelítve már érezni lehetett a mechanikus remegést amit a pákahegyen átfolyó áram okozott.

Amire nem emléxem hogy rézlemez volt-e vagy konzervdobozból vágott ónozott vaslemez, ez valószínűleg nem mindegy de dereng mintha csodálkoztam volna rajta, hogy nem vas és mégis... csak már régen volt.

Még reménykedem benne, hogy elmozdulás függvényében csökkenő kölcsönhatást sikerül létrehozni ez kellene ahhoz, hogy egyszerű megoldás legyen.

A műszerekben spirálrugó van az az elfordulással arányos ellenerőt ad egy olyan mechanikai elrendezésben ahol egyenáramjárta tekercs forgatónyomatéka az árammal arányos. De ahhoz már söntölni egyenírányitani szűrni is kell kell a mechanikáról nem is beszélve ilyet már tényleg inkább venni érdemes mint barkácsolni, ez túl bonyi ahhoz (természetesen cserében pontos és állítható/fektethetó hordozható mozgatható stb.)

Viszont egy ingaszerűen - érzékenség céljábólsúlypontja közelében felfüggesztett rövidrezárt tekercs

mellett az áramjárta másik tekercs ez még könnyen megvalósíthatónak tűnik.

Az is lehet, hogy az elrendezésben nem a taszításra kellene játszani, hanem inkább a tekercs tengelyek egymáshoz képesti elfordulására ez a vonzás kölcsönhatást is az elmozdulás/fordulás függvényében mindenképpen 0-ig kell hogy tudja csökkenteni.

Ha váltakozó irányú lesz az erőkölcsönhatás akkor ez így nem műkszik... akkor esetleg valami lágyvas ingával lehet játszani.

Csakhát abból kiindulva, hogy állandó mágnesre lenne váltakozóirányú a hatás - viszont a rövidrezárt trafószekunderben ugyanúgy váltakozik az áramirány ahogy a primerben - arra gondolnék hogy az erőhatás ereje igen, de az iránya nem változik...

Hát gondoltam, hogy nem lesz valami egyszerű a kérdés :-)

De mégegyszer köszönöm mindenki válaszát és véleményét és azért figyelgetek, hátha valakinek lesz akár elméleti alapon akár gyakorlati megtapasztalásból megfejtése...

Na majd ha eljutok odáig - előásom újra ezt a kérdést, oszt megírom mit mondott a gyakorlat az 5letre :-)

2014. ápr. 28. 10:12
 9/21 anonim válasza:
Ez lényegében két áramkör, amely induktívan kapcsolódik egymáshoz. Ki kell számítani az önindukciós és a kölcsönös indukciós együtthatókat, és az indukciós törvény segítségével fel kell írni a két áramkörre a Kirchhoff-féle huroktörvényt a váltóáramra vonatkozóan, esetleg figyelembe véve a drót saját ellenállását is (a drót saját kapacitását és indukcióját talán egyelőre elhanyagolhatjuk).
2014. ápr. 28. 10:54
 10/21 A kérdező kommentje:

Ja, persze... Mindez oly "egyszerű" számítás hogy "szégyenszemre" inkább megépítem oszt' eljátszadozom vele... :-)

Egyelőre a mennyiségek nem érdekesek - inkább a minőség: a kölcsönhatás iránya. Ahhoz nemigen kell számolni.

De hát úgy látom nem akad elméletből elég erős legény a gáton :-) (ez provokáció akart lenni :-) hátha mégis... )

2014. ápr. 29. 16:50
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!