Valaki eltudja mondani mi a különbség a gitár hangládák között? Például mi a különbség a 1,2 vagy 4 darab hangszóró között, és mi a különbség hogy mekkora a hangszoró?
"Ha az erősítő eleve színez, az természetesen színezett gitár hangot fog gyártani."
Igen, ez a lényege. Ettől áll fel a szőr az ember hátán, amikor megpenget egy akkordot egy kihajtott csöves fejen.
"Ezzel viszont az a gond, hogy ez az erősítő továbbá már semmi másra nem lesz képes."
Mire is kéne még képesnek lennie?
"Ha viszont egy lineáris átvitelű erősítőre effekttel küldesz gitár jelet, az erősítő képes lesz bármilyen jellegű hangszer megszólaltatására."
Ha a gitár meg nem fából lenne, alkalmas lenne hólapátnak.
"De nem szólok bele. Mindenki úgy építi a saját hangképét, ahogy akarja."
Ahhoz képest eléggé próbálsz okoskodni, csak nem nagyon megy...
Egy eladónak az az érdeke, hogy te minél több cuccot vegyél. Ha el tudja veled hitetni, hogy van külön gitár cucc, meg zongora cucc, meg ki tudja, akkor te nagyszerű vásárló vagy. A végeredmény természetese, hogy úgy szól a cucc, ahogy te, de ami még fontosabb, hogy ő szeretné.
Említettétek, hogy teljesen rossz, ha a cucc lineáris, mert a gitárnak jellegtelen drót hangja van.
Továbbra is az a véleményem, hogy törekedni kellene arra, hogy a cucc teljesen egyenletesen vigyen át. Ha ezt a cucc tudja, akkor már nem kell több cuccot venni, mert efekttel bárhogy meg tud szólalni. De ha a cucc már eleve színez, akkor az már másra nem lesz, jó.
Ha belegondolsz, a hangszóró papírból van, még sincs papír hangja.
Nem szabad elfelejteni, hogy a gyártók mindig az igényeket akarják kielégíteni. Ha a kedves vásárló hülyeségeket akar vásárolni, akkor az eladó a hülyeséget fogja úgy eladni, hogy a kedves vásárló abban a hitben lesz, hogy a legjobbat vásárolta.
Nem próbálok okoskodni, hanem rengeteg hangfalat építettem és elég tapasztalatom van már benne, hogy ne mondjak hülyeséget.
Történt, hogy a szentendrei Ister napokra mi csináltuk a tűzijátékot. Természetesen a zenét is mi hangosítottuk, a saját cuccunkkal, amit természetesen én építettem.
Mikor a helyszínhez közelítettünk, az utcazenekar előtt mentünk el. A hangerő majd elsodort. Kicsit tartottam is attól, hogy talán lebőgök a hatalmas cucc mellett. De azért bíztam a tapasztalatomban. Nem most kezdtem. A legújabb cuccot vittem, ami kényelmesen befért egy R 11-esbe. Kipakoltunk, és mikor a zenészek elmentek pihenni, megzörgetem a cuccot. A hangerő nagyjából partiban volt az övékével! De a döbbenet csak a rendezvény végén volt. A cuccot ugyanis néhány mozdulattal beraktam az autóba, a kisújam erősítővel együtt. Aztán mikor indultunk haza, a zenekar még mindig tologatták a többemberes fatelepeket. Nézték is, hogy ezt akkor hogy kellett érteni. A helyzet, hogy ők boltban vásárolták meg a csillivili vevő szempontból megépített cuccokat, én meg úgy kezdtem, hogy neodímium mágnes, fazon huzal 104 dB, tölcsér a megfelelő frekvenciára, kapcsoló üzemű táp és kapcsoló üzemű erősítő.
A csövesről, ha már megemlítetted. Csövest is építettem már. Döbbenetesen szól. Viszont sajna van már ugyanolyan jó tranzisztoros is. Hitted volna?
Jut eszembe. Nem ide tartozik csak érdekesség. A hangerőre egy sajátos mértéket szoktam használni. Az első hangerőszint, mikor az ember a gyomrában érzi. A második, mikor a nadrágja is megmozdul. A harmadik, mikor az embernek az orra is rezeg. Ez már elég nagy hangerő. A jelenlegi hangsugárzómnál egy újabb szintet fedeztem fel. Leugrott az asztali telefon kagylója, illetve a katódsugárcsöves tv képe hullámozni kezdett. Ezt egy 12 szer 6m-es helyiségben mindegy volt hol a hangsugárzó. És csak egy működött. Ez a hangszóró elég sok embernek okozott már meglepetést.
Na jó, ez teljesen hülye...
"Egy eladónak az az érdeke, hogy te minél több cuccot vegyél. Ha el tudja veled hitetni, hogy van külön gitár cucc, meg zongora cucc, meg ki tudja, akkor te nagyszerű vásárló vagy. A végeredmény természetese, hogy úgy szól a cucc, ahogy te, de ami még fontosabb, hogy ő szeretné."
Erre nem tudok mit mondani. Nyilván azért vesz minden gitáros gitárerősítőt hifi helyett, mert az eladók annyira meggyőzőek.
"Említettétek, hogy teljesen rossz, ha a cucc lineáris, mert a gitárnak jellegtelen drót hangja van.
Továbbra is az a véleményem, hogy törekedni kellene arra, hogy a cucc teljesen egyenletesen vigyen át."
Természetesen lehet ez a véleményed, de attól ez még hülyeség.
"Ha ezt a cucc tudja, akkor már nem kell több cuccot venni, mert efekttel bárhogy meg tud szólalni. De ha a cucc már eleve színez, akkor az már másra nem lesz, jó."
Vannak ilyen cuccok, ezek a modellező erősítők.
Ezzel egy baj van. A legdrágábbak sem szólnak olyan jól, mint egy csöves erősítő.
És a legdrágábbat komolyan kell venni, egy Axe FX II, ami már tényleg jó 2500 dollár, és ez még csak egy előfok...
"Ha belegondolsz, a hangszóró papírból van, még sincs papír hangja."
Az alma meg szénatamokból van, mégsincs szén íze. Egyéb röhejes baromság?
"Nem szabad elfelejteni, hogy a gyártók mindig az igényeket akarják kielégíteni. Ha a kedves vásárló hülyeségeket akar vásárolni, akkor az eladó a hülyeséget fogja úgy eladni, hogy a kedves vásárló abban a hitben lesz, hogy a legjobbat vásárolta."
Ja értjük, mindenki hülye, csak te nem.
Hány gitár és gitárerősítő volt már a kezeden?
"Nem próbálok okoskodni, hanem rengeteg hangfalat építettem és elég tapasztalatom van már benne, hogy ne mondjak hülyeséget. "
Elhiszem, de nem gitárhangfalat, mert erről láthatóan nincs fingod se.
Attól, hogy építettél már autót repülőt még nem fogsz tudni, pedig jármű mind a kettő.
"Történt, hogy a szentendrei Ister napokra mi csináltuk a tűzijátékot. Természetesen a zenét is mi hangosítottuk, a saját cuccunkkal, amit természetesen én építettem.
Mikor a helyszínhez közelítettünk, az utcazenekar előtt mentünk el. A hangerő majd elsodort. Kicsit tartottam is attól, hogy talán lebőgök a hatalmas cucc mellett. De azért bíztam a tapasztalatomban. Nem most kezdtem. A legújabb cuccot vittem, ami kényelmesen befért egy R 11-esbe. Kipakoltunk, és mikor a zenészek elmentek pihenni, megzörgetem a cuccot. A hangerő nagyjából partiban volt az övékével! De a döbbenet csak a rendezvény végén volt. A cuccot ugyanis néhány mozdulattal beraktam az autóba, a kisújam erősítővel együtt. Aztán mikor indultunk haza, a zenekar még mindig tologatták a többemberes fatelepeket. Nézték is, hogy ezt akkor hogy kellett érteni. A helyzet, hogy ők boltban vásárolták meg a csillivili vevő szempontból megépített cuccokat, én meg úgy kezdtem, hogy neodímium mágnes, fazon huzal 104 dB, tölcsér a megfelelő frekvenciára, kapcsoló üzemű táp és kapcsoló üzemű erősítő."
És mi köze ennek a gitárerősítőkhöz, azon kívül, hogy semmi?
"A csövesről, ha már megemlítetted. Csövest is építettem már. Döbbenetesen szól. Viszont sajna van már ugyanolyan jó tranzisztoros is. Hitted volna?"
Nem, nincs. Ebben egészen biztos lehetsz, s megnyugodhatsz.
Hagyományos tranyós erősítők elképesztően messze vannak hangszínben és dinamikában a csöves cuccoktól.
Hifiben, amiben te utazol pont a tranyó a jó, de a gitárcuccoknak semmi köze a hifihez. Ha még ezerszer leírom felfogja a csökött agyad?
"Jut eszembe. Nem ide tartozik csak érdekesség. A hangerőre egy sajátos mértéket szoktam használni. Az első hangerőszint, mikor az ember a gyomrában érzi. A második, mikor a nadrágja is megmozdul. A harmadik, mikor az embernek az orra is rezeg. Ez már elég nagy hangerő. A jelenlegi hangsugárzómnál egy újabb szintet fedeztem fel. Leugrott az asztali telefon kagylója, illetve a katódsugárcsöves tv képe hullámozni kezdett. Ezt egy 12 szer 6m-es helyiségben mindegy volt hol a hangsugárzó. És csak egy működött. Ez a hangszóró elég sok embernek okozott már meglepetést."
Remek. És?
Miköze van a k#rva nagy hangerőnek a jó gitár hanghoz?
Kezdem azt hinni, hogy neked valami súlyos agybajod van, ami miatt nem vagy képes felfogni amit olvasol.
Ezek után csak azt nem értem, hogy építesz hangfalakat. Fogja a kezed közben valaki?
Én nem értem ezt a vitát. Az én homemade végfokomnak mérések és szimuláció alapján is egyenletes az erősítése kb 35Hz től 45000ig. Ha bluest játszok a blues előfokot dugom elé, ha metált, akkor az erre szánt előfokot. És még zenét is lehet róla hallgatni, meg PA célokra se utolsó.
hülye lennék külön szintetizátor erősítőt venni...meg lekorlátozni a végfokot színezésekkel. Az az előfok dolga.
""Én nem értem ezt a vitát. Az én homemade végfokomnak mérések és szimuláció alapján is egyenletes az erősítése kb 35Hz től 45000ig. Ha bluest játszok a blues előfokot dugom elé, ha metált, akkor az erre szánt előfokot. És még zenét is lehet róla hallgatni, meg PA célokra se utolsó.
hülye lennék külön szintetizátor erősítőt venni...meg lekorlátozni a végfokot színezésekkel. Az az előfok dolga.""
Na!!! Erről beszélek!!!!!!!
Apám mindig is azt mondta. Ha lósz@r van veréb is van.
Nyilvánvaló, hogy ti ketten tudjátok a világon a gitárhangzás titkát, a világon az összes többi 30 millió gitáros meg mind bedőlt a marketingnek...
Nőjetek fel, taknyok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!