Tranzisztort lehet valahogy diódákból és passzív elemekből kiépített kapcsolással helyettesíteni?
És mellesleg még egyszer mondom, szó se volt arról, hogy back-to-back diódákból akarnék tranzisztort. Ahogy a kérdésben benne van : "diódákból és passzív elemekből kiépített kapcsolással"
Viszont akkor szöget üt a fejembe, hogy mi a francnak használják akkor azt a megtévesztő helyettesítési képet.
1. Létezik olyan reed relé, amelynek van köztes állapota. De ezt csak régen gyártották. Ez olyan kialakítású volt, hogy a mágneses tér hatására nem csupán érintkeztek a belső érintkezők, hanem egy tű közeledett vagy távolodott egy vezetősávon, ami az ellenállást befolyásolta.
2. Van olyan kapcsolás, amelyben helyettesíthető DDL logikával a TTL.
Itt egy példa: NAND kapu megvalósítható mindkét logikával.
Ha kritizálsz, akkor tudjál is :) Egyébként nem kellett volna oltással kezdeni, hogy nem ért hozzá a kérdező. Akkor nem kaptad volna meg :)
"Ez olyan kialakítású volt, hogy a mágneses tér hatására nem csupán érintkeztek a belső érintkezők, hanem egy tű közeledett vagy távolodott egy vezetősávon, ami az ellenállást befolyásolta."
TUDOM, nem értek hozzá, akkor csak halkan megjegyzem : nem ezt írják le a Wikin is?
Szóval úgy értem, hogy különösebben mit kell itt bizonyítani?
De én közbe meg egyáltalán nem értem már, hogy egy tranzisztor mikor és mit csinál egy áramkörben.
Tudniillik, és nem logikai kapukat szeretnék itt építgetni, hanem rájönni, mi alapján tudják kialakítani a hangerősítőket, műveleti erősítőt, hangszínszabályzót, stb.
Ennek úgy istenigazából hol tudnék nekikezdeni? Mert a tranzisztorrol már vagy 5 különböző helyről megnéztem, hogy mi a felépítése, hogyan erősít, még egy jópofa hasonlatot is láttam róla (szakadék egyik oldalán porszívó, másik oldalán egy szoba sok-sok emberrel, egy őket összepréselő fallal és egy szűk ablakkal, nem tudom, hogy még ki ismeri), de valahogy amikor áramkörbe kapcsolom őket, mégsem az történik, amit szeretnék. =(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!