Tranzisztort lehet valahogy diódákból és passzív elemekből kiépített kapcsolással helyettesíteni?
Tudniillik azt nem értem - úgy látszik egyáltalán nem, és ezért meg lehetne kövezni, tudom -, hogy egy tranzisztor lényegében 2 dióda, DE 2 dióda egymással ellentétes soros kapcsolása mégsem lehet tranzisztor.
Lásd a képet is : [link]
Akkor most mi az isten van ??? :O
Az van, hogy nem tudod hogyan működik egy tranzisztor, de még elemi szinten sem. Ha utánanézel és megérted, akkor a kérdés is feleslegessé válik.
Addig is a válaszom: nem lehet. Lényeg röviden: egyetlen félvezetőkristályon kellene elhelyezkedniük ahhoz, hogy működhessen mint tranzisztor, méghozzá nem is akárhogyan.
Köszönöm, elolvastam.
Tényleg ez volt a gond, beismerem. Azonban vedd figyelembe, hogy nem csak én vagyok így egyedül! Sőt, szerintem van, aki még áramkörépítésbe is belefogna (mármint valódi elemekkel), úgy, hogy nincs komolyabb elméleti háttere, mint nekem.
Viszont a kérdés továbbra sem vált feleslegessé, habár alapjába véve megválaszoltad - bár én nem teljesen arra gondoltam, hogy 2 diódából kéne rögtön tranzisztort csinálni - akármilyen bonyolult tranzisztort helyettesítő kapcsolásnak örülnék.
És akkor az a kérdés is feltevődik, hogy a tranzisztor feltalálása előtt mihez tudtak kezdeni az elektrotechnikusok ?! Merthogy én még a kristálydetektoros rádiót kivéve nem láttam olyan kapcsolási rajzot, amiben ne lett volna legalább 1 tranzisztor! :(
Telenyomtak mindent elektroncsövekkel ?! És az előtt?
+ akkor vehetem úgy, hogy tranzisztor, avagy elektroncső nélkül nincs normális (praktikus) áramkör?
(elnézést a számodra fáraztó kérdésekért, de ez a fizikakönyvben így nem találni sehol)
Az első kommentelő ökörséget írt. Oda se figyelj rá. Valójában ő nem tudja hogyan működik egy tranzisztor.
Létezik diódás helyettesítőkép, de nem minden esetben helyettesíthető ezzel, kedves kérdező. Ugyanis a TTL logikában figyelembe kell venni a tranzisztorok "kapcsolási idejét" is. Ha diódákat használsz fel, teljesen máshogy viselkedik a rendszer. Önbeálló lesz. Nem tudsz astabil multivibrátort építeni pl. csak diódákból.
A második kérdésedre a válasz: relé. Léteznek olyan relék is, mint pl. a REED relé, amik spektrálisan szabályozhatóak. Nem csak két diszkrét állapotuk van ( kikapcs bekapcs ). Ez pontosan azt csinálja, amit egy tranzisztor.
Elmondok egy kis történetet is még extra. A második világháborúban egész számítógépeket építettek a britek relékből. A reléket nem tokozták mindig. A gépeknek milliós karbantartási költségük volt. Történt egyszer hogy egy gépet teljesen szét kellett szedni, mivel az egyik relé meghibásodott egy párhuzamos memóriabeíró körben. Az a relé bizony azért lett hibás, mert beleszállt egy pici bogár. És lám a mai napig így nevezzük a hibát: "Bug" :) Remélem tetszett.
"Az a relé bizony azért lett hibás, mert beleszállt egy pici bogár. És lám a mai napig így nevezzük a hibát: "Bug" :) Remélem tetszett."
Bocs, de ezt már az általános suliból tudom négy éve! :D
Meg már itt a középsuliban is elmondták vagy százszor, mint "érdekesség". Annak a bizonyos jegyzőkönyvnek a fotóját is már vagy nemtudom hányszor láttam.
"Ugyanis a TTL logikában figyelembe kell venni a tranzisztorok "kapcsolási idejét" is."
Itt akkor ennél a pontnál megkérdezhetem, hogy minden egyéb kapcsolódó komponenstől függetlenül, bármilyen kapcsolásra általánosítva, PONTOSAN leírható a tranzisztor viselkedése?
áramerősséget erősít, félvezető (tehát csak az egyik irányba vezet).... ezeket nagyjából tudom...
Hm, az 5. elég sommás vélemény, főleg ahhoz képest, hogy pusztán belinkeltem egy leírást a tranzisztor működéséről.
Akkor én is kritizálok, ha ez a divat. 2 diódával semmilyen áramkörben nem lehet helyettesíteni egy tranzisztort, TTL logika ide vagy oda.
Egy reed-relé érintkezői meg csak 2 állapotot vehetnek fel. Vagy összeérnek, vagy nem, nincs semmilyen köztes állapot.
Jajj, LÉGY SZÍVES! NE VESZEKEDJETEK! =(
Kérlek szépen!
Igyen, neked van igazad, a tranzisztor egy istenverte háromlábú állat, ha nem lenne, KI KÉNE találni. ;) Elhiszem, hogy nem lehet helyettesíteni.
Inkább légy szíves - nagyon megköszönném - ha a legutolsó kérdésemre választ kapnék! :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!