PNP tranzisztor működését, illetve bekötését valaki el tudná magyarázni nekem?
Figyelt kérdés
Lehetőleg ne túl bonyolultan, mert egyszerűen nem tudom megérteni. Előre is köszönöm!2013. nov. 13. 19:23
1/3 A kérdező kommentje:
Ha lehet, azt is le tudnátok írni, hogy miért nem mindegy hova kötjük a collectort illetve az emittert(NPN és PNP tranzisztornál) ugyanis a diódás helyettesítőkép alapján nekem úgy tűnik mindegy, pedig tudtommal nem így van.
2013. nov. 13. 19:31
2/3 anonim válasza:
A tranzisztor kapcsoló üzemű felhasználását alapul véve talán egyszerűbb, ha összehasonlítva látod a különbséget a PNP (pozitív kapcsolású kimenet) és az NPN (negatív kapcsolású kimenet) típusok között:
PNP konfiguráció esetén aktivált (kapcsolt) állapotban a kimeneten gyakorlatilag a tápfeszültség jelenik meg. A terhelő ellenállás a szenzor kimenete (kollektora) és a tápfeszültség negatív pólusa közé kerül.
NPN konfiguráció esetén aktivált (kapcsolt) állapotban a kimeneten nulla feszültség jelenik meg. A terhelő ellenállás a szenzor kimenete (kollektora) és a tápfeszültség pozitív pólusa közé kerül.
Valahogy így néz ki: [link]
Béke!
3/3 A kérdező kommentje:
Annyit még nem értek, hogy az NPN tranzisztor az akkor enged át ha a bázisra feszültséget adunk, vagy ha nemadunk rá?
2014. ápr. 24. 20:02
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!