Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » PNP tranzisztor működését,...

PNP tranzisztor működését, illetve bekötését valaki el tudná magyarázni nekem?

Figyelt kérdés
Lehetőleg ne túl bonyolultan, mert egyszerűen nem tudom megérteni. Előre is köszönöm!

2013. nov. 13. 19:23
 1/3 A kérdező kommentje:
Ha lehet, azt is le tudnátok írni, hogy miért nem mindegy hova kötjük a collectort illetve az emittert(NPN és PNP tranzisztornál) ugyanis a diódás helyettesítőkép alapján nekem úgy tűnik mindegy, pedig tudtommal nem így van.
2013. nov. 13. 19:31
 2/3 anonim válasza:

A tranzisztor kapcsoló üzemű felhasználását alapul véve talán egyszerűbb, ha összehasonlítva látod a különbséget a PNP (pozitív kapcsolású kimenet) és az NPN (negatív kapcsolású kimenet) típusok között:

PNP konfiguráció esetén aktivált (kapcsolt) állapotban a kimeneten gyakorlatilag a tápfeszültség jelenik meg. A terhelő ellenállás a szenzor kimenete (kollektora) és a tápfeszültség negatív pólusa közé kerül.

NPN konfiguráció esetén aktivált (kapcsolt) állapotban a kimeneten nulla feszültség jelenik meg. A terhelő ellenállás a szenzor kimenete (kollektora) és a tápfeszültség pozitív pólusa közé kerül.

Valahogy így néz ki: [link]

Béke!

2014. ápr. 22. 18:33
 3/3 A kérdező kommentje:
Annyit még nem értek, hogy az NPN tranzisztor az akkor enged át ha a bázisra feszültséget adunk, vagy ha nemadunk rá?
2014. ápr. 24. 20:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!