Elektromos gitárba szeretnék saját készítésű LED sort bekötni, mint ütemvillogó?
A gitár kimenőjele egy audiójel, mint ilyen, természetesen nem lehet egyenáramú.
De a kimenőjel szintje meglehetősen kicsi, 50mV-100mV környékén van egy átlagos gitárnál a hang "kitartásakor", leszámítva a megpendítéskor rövid idejű tranziens csúcsot, amely 500mV körül lehet.
A gitárjel közel szinuszos, persze nem egy hullámhossz, hanem több felharmonikus szuperpozíciója.
Látatlanban az első tippem: Tégy egy FET-et a tranzisztor elé ( földelt drain kapcsolásban)!
De az ördög a részletekben rejlik, jó lenne egy kapcsolási rajz.
Hány LED-et akarsz meghajtani? Fehéret? Remélem nem 6R6-os cink-karbon elemet használsz áramforrásnak.
Köszi! Pivátban megjött a rajz, de nem tetszik. A BD139 földelt bázis kapcsolásban dolgozik, melynek kicsi a bemenő ellenállása. Duma helyett összedobtam egy deszkamodellt:
12 voltról hajtottam meg, 7812 stabi volt kéznél. A sikerskálán 3-ast adtam neki, mert csak gyengén pislog. A lap jobb oldalára fölvázoltam 2 fejlesztési tippet.
Gugliztam a U57X32-LED után több helyen árulják, (Pl. www.alibaba) de a műszaki adatait elhallgatják, mint egy nemibetegséget. Valószínűleg zöld színű, és SMD kivitelű. Ha ez igaz, 9 V tápfesz jó, ha fehér, vagy kék a LED kevés.
A tranzisztorról annyit egy kb. 100-as bétájú BD139-est tettem az áramkörbe.
Ha a LED-eket 30 milliamperrel hajtod 3*30 = 90 mA. Ezt egy "fémkalapos" BC108 is tudja egy kis hűtő-zászlóval. Kisebb tranzisztor - nagyobb béta.
Oké. Azt javaslom, készíts helyet még egy tranzisztornak!
A BD139 elé darlington kapcsolásba, alapból átkötöd egy huzallal, és ha nem villog elég intenzíven beépíted.
Okulás,és röhögés céljából leírom az elektronikai sikerskálát:
5] Az áramkör elsőre várakozáson felül működik. ( Beállítás gyors,könnyű. )
4] Az áramkör megfelelően működik. ( A behangolás kicsit hosszabb. )
3] A ketyere működik, de elváráson alul. ( Hosszas beállítás, esetleg 1-2 alkatrész cseréje.)
2] Az a vacak meg se nyikkan, esetleg gyenge életjelek, de nem használható. Élesztés sikertelen. ( Több alkatrész cserje, esetleg átalakítás, hosszú, cifra szitkokkal tűzdelt beállítás. )
1] Nem működik az a sz*r, és még egy alkatrész is tönkremegy. ( Élesztés, behangolás helyett boncolás )
0] A Több alkatrész elszáll, köztük a legdrágább ( ,legnehezebben beszerzett), esetleg szikrák, füst. Járulékos károk tönkrement műszer, vagy jól megráz, aztán leveri a biztosítékot. ( Élesztés helyett az egész repül a hulladékba.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!