Segítene valaki áramkört készíteni?
Az áramkör feladata az lenne, h az alábbi paraméterekkel rendelkező ( [link] xenon villanócsőből 4db-t sorba kötve (nem feltétlenül az elekrtonikus sorbakötésre gondolok) egymás után felvillanva oszcillál (így úgy néz ki mintha egy sima pulzáló lámpa lenne, de oka van annak h 4 kell)
Ha pontosítás szükséges, akkor kérdezzetek.
(érdekesnek tűnhet h egy olyan dologból szeretnék bonyolult dolgot készíteni amit nem értek, azonban ez egy összetett szerkezet egyik részeleme, és abból ez az egyetlen amihez nem értek)
Igen, egy teszt mindenképpen hasznos lesz.
Ha TTL csipeket szereztél be, azok 5 voltról működnek. Gyakorlatban egy jó erőben lévő 405 V-os laposelem is megteszi.
A csipek lábszámozásáról még nem írtam. Ha a csipet úgy fordítod, hogy a kis zsebszerű bemélyedés felül legyen, a bal felső láb az 1-es. Ha nincs ez a zseb-forma, akkor egy kis pontszerű bemélyedés jelöli az 1-es lábat.
A számozás bal oldalon fentről lefelé, a jobb oldalon lentől felfelé folytatódik.
Természetesen a flip-flop 1. és 2. billenő körei, és a 7400 kapuáramkörei 1.-4. -ig egymással felcserélhetőek.
A 7400 kimeneteire a modellen ideiglenesen köthetsz LED-eket, ( egy 180-220 ohmos ellenállással sorba kötve) hogy a később beépítendő optocsatolókat szimulálják.
Na, bekaptam egy náthát, ezért egy kicsit olyan figyelmetlen vagyok mostanság...
Akkor hogy ha ezeket megrendelem, akkor 1 hét míg megjön, szóval addig nem tudom mi legyen, de azért megkérdezem hogy szerinted jók-e.
[link] 1x
[link] 1x
[link] 1x
[link] 1x
[link] 1x
Ami még gond lehet az az hogy ez a tesztlap nem valami nagy (név szerint: syb-46), de am sztem minden OK.
Igen, ezek fognak kellemi.
Mivel a TTL csipek 5 V tápfeszültséget igényelnek, most a 7805, és a 78L05 stabilizátor csipekről regélek.
Külsőre tranzisztornak látszanak, mert csak 3 lábuk van. Az utolsó 2 számjegy a stabilizált feszültségre utal.
A 7805 1 A-ig, a 78L05 100 mA-ig terhelhető. Az áruk közel azonos, a vezérlőegységhez bármelyik megfelel.
Bekötésük, a középső láb a GND a földre ( a telep - sarkához kötendő)
A feliratos oldal felől nézve:
7805 bal oldali láb bemenet, jobb oldali láb kimenet.
78L05-nél éppen fordítva, bal oldali a kimenet, jobb a bemenet.
Bocs! De nagyon eltájoltam magam, és sok minden történt.
Nézzük sorban!
78L05 helyett 7805 megfelel. Megfelelnek az ellenállások is.
Bármilyen LED megfelel, de legyen vörös, az hasonlít legjobban az optocsatolóban lapuló infra-LED-hez.
Még valami a rajzról lemaradt néhány láb számozása.
A 7474-es csip 1, 4, 10, 13 -as lábát "H" szintre, vagy +5V-ra kell kötni. Bár ha nem kötöd be, úgy is működik - kipróbáltam. A TTL játékszabályok szerint a szabad bemenet "H" meghajtásnak számít.
Mindkét csipnél 7 láb a föld (GND), és a 14-es a tápfeszültség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!