Segítene valaki áramkört készíteni?
Az áramkör feladata az lenne, h az alábbi paraméterekkel rendelkező ( [link] xenon villanócsőből 4db-t sorba kötve (nem feltétlenül az elekrtonikus sorbakötésre gondolok) egymás után felvillanva oszcillál (így úgy néz ki mintha egy sima pulzáló lámpa lenne, de oka van annak h 4 kell)
Ha pontosítás szükséges, akkor kérdezzetek.
(érdekesnek tűnhet h egy olyan dologból szeretnék bonyolult dolgot készíteni amit nem értek, azonban ez egy összetett szerkezet egyik részeleme, és abból ez az egyetlen amihez nem értek)
Úgy látom SMD IC-ket válogattál ki. Nem akarlak lebecsülni, de ezekhez különleges felszerelés ( tűpáka, vagy saját készítésű, spéci pákahegy, folyasztószer ), valamint gyakorlott kéz szükséges. Maradjunk meg a régebbi, furatszerelt alkatrészek mellet! (Egyelőre.)
A 3,3 mikroF-os tantálkondi oké.
Az 555-ös 5. lábához inkább olcsóbb kerámia kondit szokás használni.
A tantálkondenzátornak van egy csomó jó tulajdonsága, de van rossz is drága, és néha szétpukkan.
Nos még gondolkodom, ne térjünk-e vissza az eredeti tervhez, a 7474, és 7400 típusú TTL csipekhez. Kevésbé kényesek, és bizonyos típusok kivételével közvetlenül, biztonságosan hajtanak meg optocsatolót, vagy LED-et. Elvileg erre a CMOS kapuáramkörök is képesek, de legtöbbször a biztonság kedvéért még egy tranzisztort beszúrnak a csip és LED közé.
Úgy látom komolyan gondolod a dolgot. Volna néhány kérdésem:
1) Van-e olyan fúrógéped, amelyik tokmányába 0,8 - 1,0 mm-es fúró befogható?
2) Milyen forrasztó eszközöd van?
3) Van-e valamilyen multimétered, és mér-e 2 megaohmnál nagyobb ellenállást?
4) Van-e a lakóhelyeden, vagy annak közelében elektronikus alkatrészeket árusító bolt, vagy kénytelen vagy csomagküldő szolgálatra hagyatkozni?
5) Rendelkezel-e kiszuperált elektronikus eszközökkel, melyek másodlagos alkatrészforrások lehetnek.
Ha 4., vagy 5. válaszra igen a felelet, mit szólnák egy kis előzetes gyakorlathoz?
Anyagszükséglet:
1 db. két-kivezetéses kétszínű, vagy duál LED ( ha nincs egy piros, és egy zöld is megteszi)
1 db. ellenállás 100 - 560 ohm
1 db. bronz huzaldarab ~1 mm átmérő ~50 mm hosszú. Egyik vége kihegyezve, a másik ellapítva, kifúrva.
30 - 50 cm vékony, sodrott vezeték, lehetőleg kék, vagy fekete
1 db. kis, vagy közepes fekete krokodil
1 db. kifogyott filc, vagy egyéb toll
1. üvegfúróm van, remélem megfelel
2. semmilyen :( de lehet ha tudok szerezni
3. multiméterrel jól megvagyok, asszem 200mOhm a legkisebb
4. nincs, de minden nap elmegyek egy mellett, vagyis lehet mondani h van, ez ilyen vegyes válasz
5. van egy kevés, de nem tudom h jó-e
amúgy van egy ilyen áramköri gyakorló szettem, pár alap hozzávalóval (pár ellenállás, 4 LED, 2 tranzisztor, 1 kondenzátor)
a hozzávalókkal viszont kissé nagyobb a baj, mivel nincs kétszínű LED-em, se krokodilom, de
tudok szerezni ha az kell
(háttérinfónak mondom h nem vettem észre 2 napig azt h van 2. oldal is, és néha csak úgy elküldi a befejezetlen válasz)
:(
Akkor most írok a forrasztásról. Gyorsforrasztót, más néven pisztolypákát több okból nem ajánlom. Sokféle pákát, forrasztó-állomást lehet kapni. Weller, Fahrenheit jól csengő márka nevek. Weller forrasztó-állomás 100 ruppó felett, de van 30 W-os páka 1000 - 2000 HUF között is.
Nem akarok a pénztárcádban kotorászni, elég lehangoló, ha a sajátomat piszkálom (:P)
Így ismertetek néhány szerényebb költségvetésű megoldást kezdésnek.
Ha veszel, egy 30 W-os (230 V) pákát, az hamarosan szétégeti magát. Valahogy szabályozni kell:
Nekem 1,6 mikroF-os motorindító kondenzátor vált be.
A sunyi trükköknek még nincs vége. Adhatnak hozzá olyan tartalék-hegyet, amit ha csak úgy beszerelsz ki is csinálod az eszközt. Adhatnak hozzá 60% ólmot, és 40% ónt tartalmazó forrasz anyagot, ami inkább esőcsatornához való.
Ami az elektronikához kell kb. 60% ónt tartalmazó forrasz. (Éppen fordítva!)
Kell még folyasztószer is. Legegyszerűbb, ha veszel gyantát, és egy kevés denaturált szeszt csöpögtetsz rá.
Nos, azért kérdeztem rá a multiméteredre, mert gumi ellenállást kellene mérni. Valami jármű kiszuperált belső gumijához szorítva a csatlakozólat, találhatsz olyan gumit melynek 1 - 4 Mega-ohm az ellenállása. Ha ebből kivágsz 1-2 tenyérnyi darabot, és meg tisztítod megvan az antisztatikus munkalapod. ( Ha a multiméter meg se nyikkan, nem jó, keress másik gumit!)
Vagy vásárolhatsz borsos áron antisztatikus munkalapot.
Még egy alkatrész forrás:
Olcsó, de vagy megtalálod ami kell, vagy nem.
Utánanéztem ennek a páka dolognak, és találtam egyet, amivel egy kicsit szimpatizálok, de azért megkérdezem a véleményedet. (olcsó, és mivel nem fogom gyakran használni szerintem jó)
A radiovilag jó oldalnak tűnik, de sajnos nagy kitérő lenne, ezért nem célszerű számomra, de azért kösz.
Antisztatikus munkalap alternatívaként pedig találtam egy papírlapot amit 2 oldalról bevontak műanyaggal és kb 1,7 Mohm-ot mutatott. Folyasztószerből, mivel egyik sincs itthon (kizárólag szerszámok vannak) is bátorkodtam kinézni egyet
A páka, amit kinéztél valóban mutatós darab,15 wattjával apró, főleg SMD (felület-szerelt) alkatrészekhez való. Nagyobb alkatrészek forrasztásánál gondjaid lesznek.
A gyanta oké, de kicsit drágának találom. - Nincs kedved sétálni egyet egy fenyvesben, egy konzervdoboz, és egy spakni társaságában?
Az elektronikai ón belül üreges, valamennyi folyasztószert tartalmaz.
Ha híg denaturált-szeszes gyanta oldattal átkenjük a forrasztandó felületet ( az egész NYÁK-ot) , az elég is szokott lenni. Ha gond van, akkor használunk több gyantát, meg időnként a páka hegyét mártjuk bele.
Még valami:
Megcsináltam a TTL-csipes vezérlő változatot, de nem próbáltam még ki.
Egyszer majd írok arról, hogy a logikai IC-k és számaik hogyan alkotnak rendszert.
30 wattos pákát ajánlok. Vastagabb huzalnak, vagy nagyobb krokodilnak még ez is nyafog. Persze be lehet segíteni öngyújtóval. (Csak kell hozzá egy kb. 10-12 cm magas fahasáb a tetejére erősített 2 facsipesszel, vagy befogó készülék.)
A 60 W-os páka már sok, könnyen kivégezheti az IC-ket.
1 csepp gyanta lehet, hogy elég lesz ehhez a projekthez. Kicsit szárítsd! Azután tedd jól záródó üvegcsébe kb. 1/2 deci spiritusszal! Enyhén sárgás, de még hígfolyós oldat kell a NYÁK-ot lekenni, vagy a huzalvégeket belemártogatni.
No essünk neki a tranzisztor-tranzisztor-logikai [ TTL ] csipeknek!
Ezek a kis fekete bogarak a CMOS csipekhez viszonyítva ellenállóak mint a csótányok, és sok alfajukat fejlesztették ki az idők során.
Hogy lehet eligazodni köztük?
A rajtuk lévő felirat két betűvel kezdődik, ami a gyártóra utal pl. SN, PC, de hiányozhat is.
Utána 2 szám jön, 54, 74, 84, ipari, kereskedelmi, és katonai típusokat jelöli. Általában 74-essel szoktunk találkozni. Szerkezetük, funkciójuk ugyanaz, csak az ipari, katonai típusok keményebb legények.
Ez után jön, vagy nem jön egy betűkombináció.
Például:
Ha nincs betű - standard alaptípus.
"S" - Schottky diódás
"L" - alacsony fogyasztású
"A" - advanced
"F" - gyors
"HCT" - TTL bemenet kompatibilis CMOS
Újabb számok következnek, amik a csip funkcióját jelölik. Pl. "00", 4*2 nand, "90", BCD számláló stb..
Végül újabb betűk jönnek, amik a kimenet jellegét mutatják:
"OC" - open collector (a felhúzó ellenállás hiányzik)
"TP" - totem pole "totem oszlop" ( ha a csipek más TTL-csippel van összekötve)
"B" - bufferelt
"TS" - 3 állapotú ( busz - meghajtó)
Szóval ha TTL csipeket veszel a 7474 bármilyen lehet TP kimenettel, a 7400 típusoknál kerülendő amelyiknek a közepén "C" betű van. (Legalábbis ehhez a projekthez nem ajánlom)
A vásárolt csipek furatszerelt kivitelűek legyenek. Említettél valami gyakorló szettet, ha az amire én gondolok, csipek beleillenek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!