Segítene valaki áramkört készíteni?
Az áramkör feladata az lenne, h az alábbi paraméterekkel rendelkező ( [link] xenon villanócsőből 4db-t sorba kötve (nem feltétlenül az elekrtonikus sorbakötésre gondolok) egymás után felvillanva oszcillál (így úgy néz ki mintha egy sima pulzáló lámpa lenne, de oka van annak h 4 kell)
Ha pontosítás szükséges, akkor kérdezzetek.
(érdekesnek tűnhet h egy olyan dologból szeretnék bonyolult dolgot készíteni amit nem értek, azonban ez egy összetett szerkezet egyik részeleme, és abból ez az egyetlen amihez nem értek)
Ez csak egy vázlat:
Még elég sok fejtörés, számolgatás, méricskélés kell, hogy a dolog kialakuljon.
Szkennelés közben jutott eszembe, a vezérlést valószínűleg egy 4024 -es csippel elegánsabban is meg lehetne oldani, csak bele kellene mélyedni.
Mi lesz ez? Különleges gyújtásbeállító stroboszkóp? Fotó-effekt? Diszkófény? Morgonc-irtó?
Hálózatról táplálnád, vagy akkumulátorról?
Ha hálózatról üzemelne, és találsz a nagymama padlásán egy csöves rádiót - melynek a transzformátora még jó - meglenne a tápegység fele.
Köszi a segítséget!
Én utánatölthető 9V-s telepre gondoltam, de azon ne múljon, ami a legegyszerűbb neked, legyen az, és sajna nincs régi csöves rádiónk:), de ha befejezed akk hálám üldözni fog
(amúgy egy pulzáló lézernek lesz a fényforrása)
Az, hogy megtervezzem neked a komplett elektronikát sajnos nem lehetséges. Villanó áramkörökben nincs gyakorlatom. Csak annyit segítek amennyi tudok.
A képen egy derótgubancot látsz, ez a vezérlőegység deszkamodellje. Alatta a kapcsolási rajz. A 74-es sorozatú TTL csipek helyett 40-es sorozatú,modernebb CMOS csipeket alkalmaztam. Ezek jobban illeszkednek a NE555-höz, így a rendszer tápfeszültsége 5, és 15 V között bármi lehet. Viszont a CMOS csipek kényesebbek, óvni kell őket a sztatikus elektromosságtól. ( Műszálmentes ruházat, antisztatikus munkalap stb..) Pl. a képen a csipesz, és egy IC mellet láthatsz egy U alakúra hajlított rézlemezkét, amivel rövidre szoktam zárni a csip lábait a foglalatba helyezéskor.
A képen a 4011 NÉS kapuk kimenetein éppen H-H-L-H szint van. Ha pont fordítva kellene L-L-H-L, akkor a 4011B kicserélhető 4081B-re.
Milyen időközönként kellene felvillanni valamelyik xenoncsőnek? Ez ahhoz kell, hogy kiszámíthassam az 555-ös csiphez tartozó C, Ra, Rb értékét.
Szóval, egy NE555 csip 4 Hz-el ketyeg ha:
C= 3,3 mikroF, és
- RA= 56 k, RB= 27 k
- RA= 22 k, RB= 43 k
- RA= 27 k, RB= 39 k + 5 k trimmer 50%-on .
C= 2,2 mikroF, és
- RA= 33 k, RB= 62 k + 5 k trimmer 50%-on
- RB= 39 k + 5 k trimmer 50%-on, RB= 62 k .
Az ellenállások kilo-ohmban értendők. Nagyon sok megoldás lehetséges.
Szóval ezek a vezérlőegység paraméterei gondolom.
Ami áll, (javíts ki ha kihagytam vlmit)
2db ellenállás (Ra=56k, Rb=27k)
2db CD 4013
4db CD 4011
1db 3,3μF kondenzátor (ezzel annyi lenne a kérdésem h 16V-s is jó?)
Segítesz a többi részében is?
1 db CD4013 ( 2 D-flip-flop 1 tokban)
1 db CD4011 ( 4 NÉS-kapu 1 tokban)
1 db NE555 ( univerzális időzítő )
1 db 10 ...100 kondenzátor ( az 555-ös csip 5. lábát hidegíti)
A többi stimmel.
Azaz úgy saccolom, a 6F22 típusú 9 voltos elem karcsú lesz a tápláshoz.
És ha pl párhuzamosan kötök 2-t? (v többet)
A 10 ..100 az 10μF-os akar lenni?
Él még az "elkepzeles" tervrajz, a többi részhez?
ÁHH! Lemaradt egy n, azaz nano. Helyesen 10 - 100 nF.
Meg lemaradt a 4011 után egy B Buffered ( bivalyozott? ), ami megerősített kimenetre utal.
Ha már boltba megy, vegyél még 2 db. 14 lábú, és 2 db. 8 lábú IC-foglalatot, meg még-egy 555-öst is.
Gyári cuccoknál általában kispórolják a foglalatot, de amatőr építésnél, fejlesztésnél nagyon hálás dolog.
Találtam egy kényszerrezgésű transzverter rajzot, ami szintén 555-ös csipen alapszik. Csak kicsit át kell szabni, hogy majd neked 300 voltot csináljon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!