Mi kell egy olyan áramgenerátorhoz aminek nem számít a bemeneti feszültség?
LM317-ből csináltam áramgenerátort, de ha nő a feszültség nő az áram is. Lényegében csak arra jó, hogy ne az ellenállás melegedjen (arra ugye nem igen lehet hőtőfelületet rakni, vagy ha igen akkor nagyon drága).
Olyan szerkezet kéne ami kb. 4V és 40V bemenetnél is fix kimeneti áramot ad.
Vagy ezt úgy szokták megcsinálni, hogy stabilizálják a feszültséget és utána áramgenerátor?
1. Biztos vagy benne, hogy áramgenerátort építettél? Jó lenne látni a kapcs.rajzát.
2. Miért drága egy TO220-as tokot hűtőfelületre szerelni, akár csak egy 2mm-es Alu lemezre?
Nem drága csak veszteséges! Pont annyira mint az előtét ellenállás!
Kapcsolási rajzot neten néztem, de holnap újra összerakom, biztos ami biztos! :)
Ha Netről van, add meg a linkjét és átnézem szívesen.
Építs kapcsolóüzemű áramgenerátort. Az jóval kevésbé melegszik. Sokkal nagyobb a hatásfoka.
Ha rossz hatásfokút szeretnél, akkor építs egy két tranzisztoros soros áramgenerátort, ahogy nő a feszültség, úgy fog egyre jobban melegedni, a legmagasabb feszültségen a hatásfok 10% alatt lesz.
Ha nem akarsz fűteni, akkor keress rá valami egyszerű step-down DC/DC konverter kapcsolásra a neten, és feszültség helyett áramra stabilizáld. (legegyszerűbb a kimenet pozitív ágban egy pnp tranzisztorral figyelni egy emitter és bázis közé kötött ellenálláson a feszültséget, és a kollektorral felhúzni a feszültség-figyelő lábat. Elég pontos lesz, melegedni sem nagyon fog.
Csak annyit csináltam, hogy a megfelelő lábakat összekötöttem egy ellenállással.
Jó volt, de csak fix feszültség mellett!
Majd vég nézem amit írtatok, hogy mi mennyi és, hogy hogyan is kell. Majd jelentkezek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!