Hogyan kell megmérni a feszültséget amin egy led működik?
Pl. 12 Voltos aksit megmérem simán fogyasztó nélkül akkor 13 Volt körül lesz. Ha rákötök egy előtét ellenállással ellátott LED-et és rámérek multiméterrel, akkor a feszültség még mindig 12 Volt felett lesz, miközben a LED 20mA-t vesz fel (amihez tudom hogy 3 Volt kell, de nekem valahogy ki kellene mérnem azt a 3 Voltot). Nem tudom érthető voltam-e :D
Régen egyszer csináltam ilyet, a led karakterisztikáját kellett kimérni és kirajzolni grafikonra, és ott valahogy ki tudtam mérni hogy pl. 20mA-t hány volton vesz fel, pedig ott is volt előtét ellenállás, és valahogy az ellenállás nélküli eredményt megkaptam.
Valahogy kivitelezhető ez?
Összejött :D
Most valahogy lement 3 Voltra.
A led nyitófeszültsége fix!
A leden mindig ugyanakkor a feszültség esik, az áramerősséggel pedig befolyásolhatod a fényerejét.
Ha a leden eső feszültséget akarod megmérni, akkor a leddel kell párhuzamosan kötnöd egy fesz. mérőt. ( Az előtét ellenállást ne mérd bele! )
Mondjuk azért a LEDnek is változik a feszültsége. Ha nő az áram nő a feszültség is!
Alap fizika!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!