Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Sajnáljátok, hogy megszünik a...

Sajnáljátok, hogy megszünik a hagyományos égö? Tényleg annyival jobb az energiatakarékos égö többszörös áron?

Figyelt kérdés
2009. okt. 31. 21:20
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:

Ja... A gyártással leálltak, de a raktárkészleteket még árulhatják!

[link]

2009. okt. 31. 21:50
 12/24 anonim ***** válasza:

Na, itt van : Romániában még akciós is a 100 W-os izzó!!!

[link]

2009. okt. 31. 21:55
 13/24 A kérdező kommentje:
Csak még egyet nem értek ! Hogy miért kell elküldeni több száz embert a gyárból , azzal az indokkal hogy megszünik a normál izzó gyártása ! Hát az energiatakarékos izzókat nem emberek gyártják , csomagolják , hanem csak gépek ??
2009. okt. 31. 21:56
 14/24 anonim ***** válasza:
Én ma azt a bizonyos hármat a Pennyben vettem.
2009. okt. 31. 22:21
 15/24 A kérdező kommentje:
menyik Pennyben vetted ??
2009. okt. 31. 22:25
 16/24 anonim ***** válasza:

Mert biztosan majd ezt is külföldről fogjuk megvenni, valamelyik UNIÓ-s (nyugati!) gyártótól, a magyar Tungsram meg lehúzhatja a rolót...

Végülis miért pont ez az egy gyár maradjon meg Mo-on, amikor a többit már bezárták vagy eladták???...

Jó nagy pénzek mozognak itt is a háttérben!

2009. okt. 31. 22:30
 17/24 anonim ***** válasza:
56%
Há én évek óta nem láttam ilyen hagyományos körte izzót nem tom miért van mindenki odáig érte. Én szobámba csak dekorvilágítás van. Nekem ledes izzók vannak a szobámba, igaz színes és darabja 9000 forint volt, távirányítóval együtt, bármilyen színt kikever, szuszog, stroboszkóp és hangra is megy. Vegyen mindenki ilyet!!!
2009. okt. 31. 22:41
 18/24 anonim ***** válasza:

Én is már régóta úgy élek, hogy energiatakarékos izzó ég a szobámban. Baromira irritál, hogy monitorom erősebb fényforrás, mint a lámpa.. Tanuláskor is nagyon zavar. Az is nagyon zavar, hogy a színek megváltoznak, nem tudom eldönteni, hogy most amit vettem, az fekete, vagy sötétakármi, mert NEM LÁTOM. Nem a szememmel van baj. Lássatok csodát, kimegyek a konyhába, ahol még rendes izző van, ott látom "jé, ez barna. és nem is hasonlít annyira a feketére!"

Szóval én elmondhatatlanul rühellem. Bántja a szemem, hogy folyton ebben a világosnak nevezett majdnem félhomályban vagyok.

2009. okt. 31. 23:20
 19/24 anonim ***** válasza:

Sajnálom. Támogatom az energiatakarékos kezdeményezéseket, de ezt meg lehetne oldani békésebb eszközökkel is.

A rémhíreknek meg nem kell bedőlni, divat lett szidni - pont az EU hülye szabályozása miatt - az energiatakarékos égőket, holott amit terjesztenek róla, annak a negyede sem igaz. Konkrétan arról sem láttam hiteles tanulmányt, hogy epilepsziát okozna. Néha furcsa a szemnek (egyéntől függ), de más baja nincs.

Ráadásul lehet belőle 1300 lumen erejűt (ez felel meg a hagyományos 100 wattos fényerőnek) kapni, sőt, még erősebbet is, és szemben az addigi 100 wattal, csak 20 wattot fogyaszt. Ez már egy 3-4 helyiségből álló háznál is jelentős megtakarítást hozhat: ha naponta 5 órát égnek ezek az égők, az éves szinten 3 szobával számolva majdnem 500 kilowattóra megtakarítás. Persze drágábbak, mint a sima izzók, de azokkal ellentétben nem 1-2 évig bírják, hanem állítólag 5-10 évig.

Viszont a gyakori kapcsolgatást nem bírják, ezért olyan helyre, ahol sokszor, kis időre kapcsolják fel a villanyt, nagyon nem jó választás.

De vannak egyéb égőtípusok is: vannak ledes égők, bár még technikailag elég fejletlenek, gyenge fényerejűek (olyan 200-300 lumen körül, ami kb egy 20-30 wattos izzónak felel meg), de alig fogyasztanak 1-2 wattot. Nálunk a folyosó éjjeli világítása led-égővel van megoldva, 2 wattos, ha egész éjjel fel van kapcsolva, az sem fogyaszt sokat. De pl. egy 5 lámpás csillárba ha beteszünk 5 led-égőt, az már simán ad 1000 lumen fölötti fényt. Hátrány, hogy roppant drága egy led-égő, 4-5 ezer forint körüli.

Meg aztán vannak halogén izzók, ami úgy veszem észre, nagyon hasonló fényt ad, mint a sima izzók, és kétszer addig bírják. Ezer forint körül vannak, de végülis állítólag 2 évet kibírnak, és 30%-kal kevesebb energiát fogyasztanak. És ugyanúgy izzók, mint a sima, klasszikus izzólámpák. Én nem tudok különbséget tenin egy sima és egy halogénizzó fénye között.

Hogy hol lehet kapni? Külföldön nyugat felé ne nagyon próbálj menni, talán Ukrajnában, ők még nem EU-tagok, náluk nincs megtiltva a forgalmazása. De idehaza is még néhol lehet kapni, pl én a napokban láttam a Baumaxban 75, 150 és 200 wattos hagyományos izzót (sajnos százas nem volt), de a TESCOban még láttam egy halom százas izzót. Persze lehet hogy másik tescoban más a helyzet.

Esetleg kisebb vegyesboltokban is körülnézhetsz.

2009. okt. 31. 23:25
 20/24 anonim ***** válasza:

22:30 tegyük hozzá, hogy olyan gyártótól, ami Kínában meg Indiában szerelteti össze az energiatakarékos "izzóit". Mivel ott nincsenek túl szigorú környezet- és munkavédelmi előírások, és tudjuk, hogy ezek az energiatakarékos jószágok többek között higanyt tartalmaznak.

Az is gond, hogy sokan nem tudják: ezek veszélyes hulladékok, ezért elvileg csak kijelölt gyűjtőhelyekre szabadna dobni őket.

2009. okt. 31. 23:42
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!