Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Rádióamatőr antenna, hogyan?

Rádióamatőr antenna, hogyan?

Figyelt kérdés

Van egy Weierwei rádióamatőrnek minősülő készülékem amit airsoftra használok.

[link]

A képen látható rádiókészülék antennáját szeretném elkészíteni, és használni játékokon.

Tisztában vagyok vele hogy ez nem úgy működik hogy belerakok egy drótot oszt' jóvan'. Mivel ilyen antennát sehol sem találtam, és rádiókészülékekkel foglalkozó embert sem ismerek a közelben ezért úgy döntöttem hogy megpróbálom magam elkészíteni.

Sajnos érdemi információt sem találtam hogy ilyen fajta antennáról.

Valaki tudna kiindulási alapot adni hogy mi alapján, milyen anyagokból és hogyan készíthető el egy ilyen antenna? A készüléken SMA-F antennacsatlakozó található.

Felszerelésem van az elkészítéshez, valószínű anyagok is (koax kábel, SMA-F csatlakozó, zsugorcső, stb)

A válaszokat előre is köszönöm.

2013. aug. 10. 07:20
 1/8 anonim ***** válasza:

megnéztem a képet, de bocs, hol látom ezen az antennát magát?

és hova szeretnéd tenni? már csak az ellensúly miatt kérdezem, mert aztán ha csak a meleg eret oldod meg, olyan szépen elszáll a rádiód rövid időn belül, mint a huzat.

egyébként milyen frekvencián működik? csak feltételezem h UHF 446-os tartományban, mert az engedély nélküli, na de nézd, nagyon kényes dolog ám ezen a frekin az antenna.

magáról CSAK a rádióról úgy egészben tudsz egy fotót linkelni ?

de előre megmondom h sokkal jobban jársz, ha nem nyúlsz hozzá, ált ezeknek a kísérletezgetéseknek nem szokott jó vége lenni, na meg kéne hozzá műszerezettség is, hogy az antennát pontosan belődd ám arra a hosszra, meg a tekercselés is pont olyan legyen, ami erre kell. nagyon soktényezős a dolog.

2013. aug. 10. 07:45
 2/8 anonim ***** válasza:
ja és mi lenne a fő cél ??????
2013. aug. 10. 07:45
 3/8 A kérdező kommentje:

[link]

Itt az antenna, benyilaztam. (az a vastag kábel, a végén pedig az a hosszú félbehajtott antenna) Csak azért szeretnék ilyet mert ugye airsoftban törekedünk arra hogy élethű felszerelésünk legyen.

[link]

Ez pedig a készülékem. Weierwei V16. (nem nagy dolog de airsoftra megteszi)

Igen, csak UHF 446-osban használom a 8 PMR-t.

2013. aug. 10. 08:02
 4/8 A kérdező kommentje:
Jah, a fő cél. Zavartalanul tudjam vele használni a 8 PMR sávot.
2013. aug. 10. 08:05
 5/8 anonim ***** válasza:

oké, de miért van az az antenna ennyire meghajlítva? nem értem ...

egyébként 446-on ha megvan az antenna hosza 17 cm, akkor nagyon felesleges hozzá nyúlnod, csak rontasz rajta.

és azt még nem tudom, h hova szeretnéd tenni ??? valahova elvezetni és tehát helyileg máshova (magasabb pontra pl) helyezni?? ezt nem értem itt főleg.

nézd, alapjaiban ugye 446-on a kb 16,8 cm számít 1/4 hullámnak, az még egyszerűen kezelhető. De ha nagyobbat akarsz, azaz pl 5/8-osat, na ott már bejön a hurok nehézsége (átmérő, ejtés, stb), de ha tehát ezt szeretnéd, tudok neked pontos rajzot küldeni képen, csak szal légyszi mondd el, hova szeretnéd tenni, mert addig semmit se tudok mondani. (itt az nem mindegy, hogy a rádió lenne továbbra is az ellensúly vagy netán el akarod vezetni valahova távolabb a rádiótól, és ekkor kell számolni külön ellensúllyal is!! ha a "hideg pntot" nem testeled le, akkor hiába tökéletes a meleg ér, tönkre fog menni a rádió végfoka!

egyébként persze h tökéletes, egy ilyen kis "kacat" ezen a frekin akár 30 km-t is el tud szólni, minden a terepviszonyoktól és az antenna pozíciójától függ

2013. aug. 10. 20:08
 6/8 A kérdező kommentje:

Azért néz ki így az antenna mert más fajta mellényen vagy más helyre helyezve szét kell hajtani ahhoz hogy normálisan el lehessen helyezni.

Pl. Ha nem a mellény hátuljára hanem az elejére rakják a rádiót akkor kihajtják az antennát és végigvezetik pántokon hogy ha hasalásnál ne keletkezzen kár az antennában.

Ellenben ha olyan helyen van (vállnál, övön, háton) ahol nincs elég hely az antennának vagy nem éri nagyobb külső behatás akkor így félbehajtják az antennát.

Nem szeretném sehova sem elvezetni az antennát. Ott lenne közvetlenül a készülék mellet ahogy a képen is látható. Annyi hogy elhelyezéstől és felszereléstől függően vagy széthajtva lenne vagy félbehajtva.

2013. aug. 11. 03:40
 7/8 anonim ***** válasza:

de jézusom!!!!!!!!!!!

nem szabad ezt így hajtogatni !!!!! akkor ezért nem értettem semmit az egészből eddig! nézd, én nagyon sok éve rádiózok, és nem egy antennát, egyebeket csináltam már, de szal az állóhullám miatt NAGYON fontos egyrészt eleve a vertikális hullámleadás, másrészt így akkor a hajtogatás milyenségétől függően megváltoztatod az antenna karakterisztikáját, és egyáltalán nem biztos, hogy aminek 446-on negyed hullámúnak kellene lennie, az tényleg annyi is lesz!

Én értelek, hogy meg akarod védeni és stb, de szal ilyet nem lehet ! nyilván a taxik és egyéb rádiózó autók is jobban néznének ki, ha nem lenne rajtuk a függőleges, hosszú pálca, na de a terjedés szempontjából, ha csak 10 %-kal megdöntöd, máris elszáll az egész a frászba, és elveszt a hatékonyságából rengeteget, úgy mondják ezt szaknyelven, h "irányítani" fog az antenna. Nem véletlenül van a kézirádiókon se teljesen függőlegesen! Léteznek horizontális antennák is, na de ez most más téma már.

Itt nem lehet! emlékszek, az egyik Volán társaságnál is feltették a negyedes antennákat szépen függőlegesre, tökéletesen működött, csak aztán némelyik sofőr csúnyának találta, és szépen okosan lehajtotta úgy kb 45 fokra, na aztán csodálkoztak h mi történt, mert senki nem hall senkit, amint kicsit is eltávolodtak egymástól. Úgyhogy én nagyon lebeszélnélek erről a megoldásról, de hát te tudod. Csak szal az antennának min meg kell lennie a negyed hullámnak, valamint 100%-közeli függőlegességet kell elérni, mert egyszerűen a rádióhullámok így terjednek ... nem tudjuk megváltoztatni.

Na oké, akkor eddig legalább értem, hogy mi is ez, mert kb semmi se volt tiszta.

Akkor ezek után azt mondd el lécci h tehát mi lenne a cél? annyit értek h marad a rádióházon, de innentől semmit.

Esetleg nagyobb nyereségű antennát akarsz rátenni ?? csak tudod háát rengeteg az ellenérv, de tudom h sokan kísérleteznek vele. Csak főleg egy SMA-s csatlakozó esetén, nem akarlak elkeseríteni, de ahhoz nagyon profinak kell lenni, hogy azt pontosan illesztve megcsináld!

Az jutott eszembe, hogy pár éve motoros csapatnak állítottam be kézirádiókat, nekik is hasonló módon a mellkasukra volt szíjazva, na de azon esetükben se tudtunk más megoldást találni, hogy az antennának bizony teljesen függőlegesen kellett állnia (és áll is, azóta is), mert páran próbálkoztak ezzel-azzal, de aztán mindig rájöttek h nem okés. Elég ha csak leteszik pl az oldalukhoz, és nem tud az antenna "kikukucskálni" szabadon, és máris a test leárnyékolja, aztán annyi neki. Közelben nem érzik a különbséget, de ha elmennek 1 km-t, na ott már rögtön látták, miről van szó, és mindjárt vissza is tette mindegyik a mellkasára és függőlegesre, és úgy megint elment kb 10-15 km-t a hullám.

Nekik is vágyuk volt, hogy ne legyen olyan hosszú az antenna, mert kényelmetlen vigyázni rá meg zavaró is, le is cseréltük nekik egy rövidebbre (és persze sokkal kisebb nyereségűre ezáltal), csak éppen aztán alig pár nap múlva már rohantak vissza, hogy jajajj szó se lehet róla, csináljak mindent vissza, mert alig tudnak beszélni egymással, ha kicsit is olyan a domborzat vagy a távolság. Addig ők se hitték, amíg nem tapasztalták.

Oks, hát tied a döntés, de ha rám hallgatsz, akkor nekem az a rövid véleményem h ezen csakis rontani lehet, főleg az ilyen kis kompakt kézirádiók manapság már annyira szerelhetetlenek, hogy csak egyszer nyúlsz hozzá, és kész vége, elszáll minden hangolás rajta. Arról megint nem beszélve h ha nem tudod műszerrel bemérni az SWR-t pl, akkor neki se állj, mert egy rossz SWR-ű antenna percek alatt is tönkrevágja a rádiót.

Ha komolyabban akartok rádiózni, akkor 60-80 ezer körül már vannak komoly kézirádiók (sőt, ha a kínai is megteszi, már 25 körül is), na azzal aztán igen nagy változásokat tudtok elérni.

Csak egy ötlet: nézd meg a neten a "Wouxun KGUVDp1-es" kézirádiót, ezt is teheted éppenséggel 446-os tartományba, és még az antennát is megválaszthatod, mert gyárilag olyan a kiképzése, hogy aztán van vagy 6-7 féle hosszúság, amelyek mind SMA-sok. Sőt, nekem van egy kb 4 centis UHF-es antennám ehhez a típushoz, és mégis elég jó nyereségű (még 1 centis is létezik gyáriban, de az már tényleg csak ilyen 100 m-re jó). na az aztán nem zavarna titeket, de azt már nem tudjátok hajtogatni, mert eltörik :) a helyetekben ezt venném, ennyiért meg sajnálni se kell annyira ha éppen tiszta sár lesz stb ... és elég strapabíró is egyébként.

Hidd el, nincs jobb ötlet, az a csere-dolog, az nekem nagyon nem szimpatikus, egyszerűen rádiótechnikailag nem fog az úgy működni.

2013. aug. 11. 06:15
 8/8 anonim ***** válasza:
a készülék pedig nem is rossz ám magában, de most megint az jutott eszembe h ha ilyen vágyaitok vannak, akkor miért nem vesztek ehhez speckó gyári antennákat, mert akkor tudnátok olyan hosszúságút,amilyet akartok, de legalább az az SMA rendesen lenne illesztve ... ? olyan 4-6 ezer ft / db áron kaptok sok félét, és igazából a rádiót nem is kell lecserélni, tökéletesen jó ez!
2013. aug. 11. 06:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!