Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Li-ion akksikat csak speckó...

Li-ion akksikat csak speckó töltővel lehet tölteni? Azaz a "hagyományos" NiMH-töltők nem jók hozz, ha a fesz ugyan az?

Figyelt kérdés

minden ugyan az, töltő áram is, fesz is, csakis ez a különbség, hogy Li-ion.

szakértőknek mi a véleményük?

2013. máj. 28. 10:53
1 2 3
 1/22 anonim ***** válasza:
Csak hozzá való töltővel szabad tölteni. Töltés szempontjából az Li-Ionok sokkal igényesebbek, mint a NiMH-s társaik (ha megnézed pl ceruza elem alakban nem is lehet kapni Li-Ion aksikat, pont ezért)
2013. máj. 28. 11:07
 2/22 anonim ***** válasza:
Csak a hozzá való töltővel! Túltöltéskor, vagy nagy árammal való töltéskor akár fel is robbanhat az akksi, szóval csak óvatosan..
2013. máj. 28. 11:23
 3/22 anonim ***** válasza:

"minden ugyan az, töltő áram is, fesz is, "

Egyáltalán nem.

Sőt, annyira nem, hogy a Li-Ion pakkok mindegyikén van egy-egy panel beépített védelemmel, annyira nem mindegy a feszültség.

A kémiája teljesen más, így a töltés-kisütés is másképpen viselkedik.

2013. máj. 28. 11:28
 4/22 Wadmalac ***** válasza:

"pl ceruza elem alakban nem is lehet kapni Li-Ion aksikat, pont ezért"

Pontosítanék, AA és AAA méretben lehet kapni, de nem 1,5 vagy 1,3 voltosak, épp, hogy ne lehessen NiCd töltővel felgyújtani. A 3,6 V Li-ion akkukat a másfél voltos NiCd töltő nem tudja túlmelegíteni:

[link]

[link]

2013. máj. 28. 11:43
 5/22 A kérdező kommentje:

na most ez jó nagy káosz így :(

de írtam h MINDEN MEGEGYEZIK!! A töltőfesz, a töltőáram, minden!!!

(sajnos az eredeti töltője tönkrement és ezért kell valahogy megoldanom, viszont azt nem értem h ennél 3 pólus van, pedig azon agyaltam h szétkapom és beteszek oda valami kétpólusú csatlakozót, RCA-t, jacket, akármit, mivel ez a jelenlegi kis lapos vacak nem érintkezik rendesen .... de akkor ez nem olyan egyszerű h van egy + és egy - ? az a harmadik az mi rajta?)

2013. máj. 28. 12:01
 6/22 Wadmalac ***** válasza:

"MINDEN MEGEGYEZIK!! A töltőfesz, a töltőáram, minden!!! "

Nem, nem egyezik.

Mert a Li-ion töltők a feszültséget, töltőáramot a töltöttség mértékében szabályozzák. A Ni-Cd töltők meg nem. A dobozon látott adattábla erről semmit sem mond.

Hol a káosz?

:D

2013. máj. 28. 12:39
 7/22 Wadmalac ***** válasza:
....meg a Ni-Mh-ek sem. Legalábbis nem úgy, mint a Li-ion.
2013. máj. 28. 12:40
 8/22 pinkpancser ***** válasza:

"de írtam h MINDEN MEGEGYEZIK!! A töltőfesz, a töltőáram, minden!!! "

Akkor azt hiszem rosszul emlékeztem, hogy a Li Ion aksik 3,3-4V között vannak, NiMH pedig 1,2? És Wiki is rosszul tudja?

2013. máj. 28. 14:57
 9/22 Wadmalac ***** válasza:
Kínaiak lexarják a szabványokat, már láttam ebayen 1,5 V-os Li-ion AA és AAA akkukat. Merész dolog. Nem tudom, hogy juthattak be Európába.
2013. máj. 30. 08:12
 10/22 anonim ***** válasza:

"Kínaiak lexarják a szabványokat, már láttam ebayen 1,5 V-os Li-ion AA és AAA akkukat."

Az csak Li-Ionnak látszó tárgy. Átcímkézve.

A laikus pedig megveszi hogy milyen jó. Közbe kap egy Ni-Cd akkut tripla áron.

2013. máj. 30. 08:30
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!